Sałatka z fetą i pomidorami
- Pomidor - 1 sztuka (170 g)
- Ogórek - 1/4 sztuki (45 g)
- Mix sałat (60 g)
- Papryka żółta (55 g)
- Cebula czerwona - 1 mała cebulka (50 g)
- Oliwki czarne - 3 łyżki (40 g)
- Musztarda - 1,5 łyżeczki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżeczki (10 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (6 ml)
- Ser Feta (300 g)
Przepis na sałatkę z fetą i pomidorami krok po kroku
Pomidora, ogórka i paprykę oraz ser feta pokrój w kostkę, a cebulę w plasterki lub półplasterki
Wymieszaj ze sobą mix sałat, oliwki i pokrojone warzywa.
Z musztardy, oliwy, soku z cytryny, 0,5 łyżeczki bazylii i szczypty pieprzu przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki
Sos podawaj jako dodatek do sałatki.
Sałatkę możesz ozdobić np. natką pietruszki
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z serem feta i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z feta i pomidorami
Feta to grecki, biały, kruchy i słony rodzaj sera. Nazwa odnosi się do sposobu krojenia, ponieważ feta oznacza po grecku plaster. Tradycyjnie produkowany jest z mleka koziego i owczego, i to nie byle jakiego, bo musi ono zawierać minimum 6% tłuszczu. Ser dojrzewa w solance przez ponad dwa miesiące, dzięki czemu ma charakterystyczny słony smak. Sól jest też jedyną substancją, która konserwuje ten ser. W trakcie produkcji nie mogą być dodawane do sera żadne konserwanty ani barwniki. Pierwsze wzmianki o serze feta pojawiają się już w literaturze starożytnej. Uważany jest za najsłynniejszy grecki produkt. 10% eksportowanej z Grecji żywności to właśnie ser feta. Podobno ser ten posiada swój charakterystyczny smak i aromat dzięki sposobowi żywienia żyjących w Grecji kóz i owiec. Uznaje się, że na terenie Grecji występuje ponad 6 tysięcy przeróżnych roślin, z czego 15% to unikalna grecka roślinność. To właśnie tymi różnymi roślinami żywią się kozy i owce żyjące w Grecji i to sprawia, że ser wyprodukowany właśnie tam jest tak wyjątkowy. Najlepszy ser feta to ten z certyfikatem PDO-CHNP, który zapewnia nas o pochodzeniu sera i odpowiednim sposobie produkcji. Najczęściej w sklepach dostępne są sery typu feta, czyli podróbka tego tradycyjnego.
Sałatka z fetą i pomidorami wielu osobom kojarzy się właśnie z Grecją. Nic w tym dziwnego, bo sałatka grecka jest podobna do tej, którą możesz przygotować z pomocą tego przepisu i również zawiera pomidora, ser feta i ogórka. Ta prosta sałatka z fetą jest ekspresowa w przygotowaniu, bo jedynie pokroimy składniki, a potem tylko wymieszamy ze sobą mix sałat z fetą, pomidorami, papryką, cebulą, oliwkami i ogórkiem. Opcjonalnie możesz zrobić także sos na bazie musztardy. Nasza sałatka nie wymaga dodatku soli, ponieważ użyty ser zapewnia już słony smak. Taka sałatka jest lekka, świeża i idealnie pasuje zarówno na grilla, jak i jako dodatek do obiadu. Ten przepis to tylko jeden pomysł na sałatkę z fetą, ale z tym serem da się zrobić wiele innych smacznych potraw. Ostatnio popularny stał się przepis na pomidory z serem fetą, które pieczemy. Jest to fajne rozwiązanie, jeżeli masz większą ilość fety i nie chcesz, aby się zmarnowała.
Alergeny w sałatce z fetą i pomidorami
Lista alergenów dla sałatki z feta i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze sałatki z feta i pomidorami
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.