Sałatka warzywna
- Ziemniaki średnie - 7 sztuk (525 g)
- Marchewka - 7 sztuk (300 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (130 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (170 g)
- Por - 1 sztuka (140 g)
- Jabłko - 2 sztuki (360 g)
- Ogórek kiszony - 6 sztuk (360 g)
- Jajko (5 szt.)
- Groszek zielony konserwowy - 1 puszka (240 g)
- Majonez - 8 lyżek (200 g)
- Musztarda - 2 łyżki (45 g)
Przepis na sałatkę warzywną krok po kroku
Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz jajka umyj i ugotuj.
Po przestudzeniu obierz ugotowane warzywa i pokrój w kostkę.
Obierz jabłka i pokrój je razem z ogórkami i porem w kostkę.
Dodaj groszek, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Dodaj majonez z musztardą i ponownie dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki warzywnej
Wyobrażasz sobie święta bez sałatki jarzynowej?
Ja i cała moja rodzina nie. Sałatka warzywna z majonezem to obowiązkowa świąteczna sałatka. Najlepsza jest oczywiście ta domowa robiona przez mamę lub babcie i z tego przepisu dowiesz się jak zrobić sałatkę jarzynową, aby zrobić taką dobrą jak ta tradycyjna, polska wersja.
Przepis na sałatkę warzywną można uznać za niezbyt dietetyczny. Po spojrzeniu w składniki możesz też się zastanawiać, “jak dietetyk może polecać sałatkę z majonezem i z ziemniakami?”. Już to tłumaczę.
Zacznijmy od “najgorszego” składnika, czyli majonezu. Zastanów się, co złego jest w majonezie. Dobry majonez składa się z oleju, żółtka jaja kurzego, octu, musztardy i różnych przypraw, w tym też cukru. Cukier może nie jest najzdrowszy, ale pomyśl, ile tego cukru jest w całym majonezie. W 100 g jest 1,9 cukrów, czyli mniej niż pół łyżeczki cukru. Pamiętaj, że to jest ilość w 100 g, a mało prawdopodobne, żebyś na raz zjadła 100 g majonezu, więc nie ma się czym przejmować. Nie wiem, czy olej budzi Twoje wątpliwości, ale nie powinien. Jest on wysokokaloryczny, ale jeżeli, tak jak w przypadku cukru nie jesz go w dużych ilościach, to nie musisz się tym przejmować. Dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc bez majonezu sałatka jarzynowa nie będzie taka dobra w smaku. Możesz to sprawdzić, próbując samych pokrojonych warzyw na sałatkę, bez dodatku majonezu i prawdopodobnie nie będą Ci one tak bardzo smakowały, jak efekt końcowy. Opcjonalnie możesz część majonezu zamienić na jogurt naturalny, żeby obniżyć kaloryczność sałatki.
Majonez już chyba mamy wyjaśniony to weźmy się za ziemniaki. Mimo powszechnej opinii, że ziemniaki tuczą, tak naprawdę żaden produkt sam w sobie nie tuczy, nawet ziemniaki. Ugotowane ziemniaki rzeczywiście mają wysoki indeks glikemiczny i mało błonnika, ale mają wysoki indeks sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu przez dłuższy czas nie odczuwasz głodu. Sałatka jarzynowa jest dobrą sałatką, ponieważ nie jest robiona ze świeżo ugotowanych ziemniaków, tylko schłodzonych, co sprawia, że ich indeks glikemiczny staje się niższy. Podsumowując ziemniaki, też nie są niczym złym.
Alergeny w sałatce warzywnej
Lista alergenów dla sałatki warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki warzywnej
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.