Ryba po grecku

Opublikowano: 03.06.2021 r., 14:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba po grecku podana na talerzu, znajdującym się na wigilijnym stole.
Ryba po grecku
W okresie świątecznym przepis świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, dlatego koniecznie go wypróbuj. Jest to doskonały pomysł na smaczne danie również poza sezonem świątecznym.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
179 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dorsz filet - świeże filety (800 g)
  • Marchewka - 5 małych sztuk (500 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (150 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na rybę po grecku krok po kroku

Rybę pokroić na kawałki i doprawić solą oraz pieprzem.

Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie warzywa włóż do garnka, zalej je 3 szklankami wrzącej wody i gotuj około 20 minut pod lekko uchyloną przykrywką. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy oraz ziarenko ziela angielskiego.

Rybę obtocz w mące i usmaż ją z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju.

Z warzyw odlej pół szklanki wywaru, następnie wymieszaj z nim koncentrat pomidorowy.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Następnie do patelni dodaj ugotowane warzywa z wywarem (wyjmij z nich ziele i liść laurowy) oraz koncentrat wymieszany w wywarze. Składniki na patelni wymieszaj i zagotuj. Warzywa dopraw do smaku przyprawami.

W naczyniu ułóż rybę, na którą połóż następnie przesmażone warzywa.

Całość ostudź, przykryj przykrywką oraz wstaw do lodówki do schłodzenia.

Jak oceniasz przepis na rybę po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat ryby po grecku

Domowa ryba po grecku w warzywach to tradycyjna potrawa Wigilijna. Ryba po grecku najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją podawać również na zimno. Jest to danie, które uwielbia bardzo dużo osób, a każdy kto ją przygotowuje ma już swój sprawdzony sposób na wykonanie tego pysznego dania. Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty, dlatego każdy początkujący kucharz nie powinien mieć problemu, aby ją przygotować. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: filetów rybnych (w przepisie użyjemy dorsza, jednak możesz użyć innej ryby), marchewki, pietruszki, selera korzeniowego, cebuli, koncentratu pomidorowego, oleju rzepakowego, mąki oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziela angielskiego oraz liścia laurowego).

A więc jak zrobić rybę po grecku? Rybę należy pokroić w mniejsze kawałki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa do ryby po grecku należy obrać i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie warzywa trzeba poddusić w garnku, dodać do nich liść laurowy i ziele angielskie. Następnie należy dodać do nich wywar i koncentrat pomidorowy. W czasie gotowania warzyw należy usmażyć rybę. Tak przygotowane składniki ostatecznie ułóż w naczyniu, które przechowuj w lodowce. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się „przegryzą”.

Warzywa użyte do przygotowania tego smacznego dania są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety nie tylko w okresie świątecznym. Ryby są natomiast dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W potrawie tej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wpływa na odporność naszego organizmu.

Podsumowując ryba po grecku w warzywach to dobra i tradycyjna potrawa Wigilijna. Jest rownież doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W okresie świątecznym nasz najlepszy przepis świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, dlatego koniecznie go wypróbuj. Potrawa ta świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz o niskim indeksie glikemicznym.

Alergeny w rybie po grecku

Lista alergenów dla ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze ryby po grecku

na 100g gotowej potrawy

Warzywa użyte do przygotowania tego smacznego dania są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety nie tylko w okresie świątecznym. Ryby są natomiast dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W potrawie tej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wpływa na odporność naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
94.21
179.00
Białko (g)
8.61
16.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
8.07
15.33
Węglowodany przyswajalne (g)
6.50
12.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
2.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
3.10
5.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.44
0.84
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
5.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.79
3.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.11
34.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
228.79
434.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.49
10.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.05
9.60
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
3.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.32
36.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2227.74
4232.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
52.97
100.65
Potas (mg)
375.58
713.60
Wapń (mg)
25.26
48.00
Fosfor (mg)
118.53
225.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.18
45.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.24
Cynk (mg)
0.40
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby po grecku 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby po grecku

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
800 g
świeże filety
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 800 g
Marchewka
500 g
5 małych sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 550
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
68.00