Ryba po grecku
Opublikowano: 03.06.2021 r.
W okresie świątecznym przepis świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, dlatego koniecznie go wypróbuj. Jest to doskonały pomysł na smaczne danie również poza sezonem świątecznym.
Składniki dla 10 porcji:
- Dorsz filet - 800 g (świeże filety)
- Marchewka - 500 g (5 małych sztuk)
- Pietruszka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Seler korzeniowy - 150 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Rybę pokroić na kawałki i doprawić solą oraz pieprzem.
- Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie warzywa włóż do garnka, zalej je 3 szklankami wrzącej wody i gotuj około 20 minut pod lekko uchyloną przykrywką. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy oraz ziarenko ziela angielskiego.
- Rybę obtocz w mące i usmaż ją z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju.
- Z warzyw odlej pół szklanki wywaru, następnie wymieszaj z nim koncentrat pomidorowy.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Następnie do patelni dodaj ugotowane warzywa z wywarem (wyjmij z nich ziele i liść laurowy) oraz koncentrat wymieszany w wywarze. Składniki na patelni wymieszaj i zagotuj. Warzywa dopraw do smaku przyprawami.
- W naczyniu ułóż rybę, na którą połóż następnie przesmażone warzywa.
- Całość ostudź, przykryj przykrywką oraz wstaw do lodówki do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Warzywa użyte do przygotowania tego smacznego dania są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety nie tylko w okresie świątecznym. Ryby są natomiast dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W potrawie tej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wpływa na odporność naszego organizmu.