Ryba po grecku
- Dorsz filet - świeże filety (800 g)
- Marchewka - 5 małych sztuk (500 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (150 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Mąka pszenna typ 550 (50 g)
Przepis na rybę po grecku krok po kroku
Rybę pokroić na kawałki i doprawić solą oraz pieprzem.
Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie warzywa włóż do garnka, zalej je 3 szklankami wrzącej wody i gotuj około 20 minut pod lekko uchyloną przykrywką. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy oraz ziarenko ziela angielskiego.
Rybę obtocz w mące i usmaż ją z dwóch stron na rozgrzanym na patelni oleju.
Z warzyw odlej pół szklanki wywaru, następnie wymieszaj z nim koncentrat pomidorowy.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Następnie do patelni dodaj ugotowane warzywa z wywarem (wyjmij z nich ziele i liść laurowy) oraz koncentrat wymieszany w wywarze. Składniki na patelni wymieszaj i zagotuj. Warzywa dopraw do smaku przyprawami.
W naczyniu ułóż rybę, na którą połóż następnie przesmażone warzywa.
Całość ostudź, przykryj przykrywką oraz wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat ryby po grecku
Domowa ryba po grecku w warzywach to tradycyjna potrawa Wigilijna. Ryba po grecku najlepiej smakuje na ciepło, jednak można ją podawać również na zimno. Jest to danie, które uwielbia bardzo dużo osób, a każdy kto ją przygotowuje ma już swój sprawdzony sposób na wykonanie tego pysznego dania. Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty, dlatego każdy początkujący kucharz nie powinien mieć problemu, aby ją przygotować. Do wykonania naszego przepisu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: filetów rybnych (w przepisie użyjemy dorsza, jednak możesz użyć innej ryby), marchewki, pietruszki, selera korzeniowego, cebuli, koncentratu pomidorowego, oleju rzepakowego, mąki oraz przypraw (soli, pieprzu, papryki słodkiej, ziela angielskiego oraz liścia laurowego).
A więc jak zrobić rybę po grecku? Rybę należy pokroić w mniejsze kawałki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa do ryby po grecku należy obrać i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie warzywa trzeba poddusić w garnku, dodać do nich liść laurowy i ziele angielskie. Następnie należy dodać do nich wywar i koncentrat pomidorowy. W czasie gotowania warzyw należy usmażyć rybę. Tak przygotowane składniki ostatecznie ułóż w naczyniu, które przechowuj w lodowce. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki dokładnie się „przegryzą”.
Warzywa użyte do przygotowania tego smacznego dania są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety nie tylko w okresie świątecznym. Ryby są natomiast dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W potrawie tej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wpływa na odporność naszego organizmu.
Podsumowując ryba po grecku w warzywach to dobra i tradycyjna potrawa Wigilijna. Jest rownież doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W okresie świątecznym nasz najlepszy przepis świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni, dlatego koniecznie go wypróbuj. Potrawa ta świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej oraz o niskim indeksie glikemicznym.
Alergeny w rybie po grecku
Lista alergenów dla ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze ryby po grecku
Warzywa użyte do przygotowania tego smacznego dania są doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć ten przepis do swojej diety nie tylko w okresie świątecznym. Ryby są natomiast dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. W potrawie tej znajdziemy również spore ilości witaminy C, która wpływa na odporność naszego organizmu.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.