Rolada biszkoptowa z kremem
- Jajko (4 szt.)
- Cukier (70 g)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Proszek do pieczenia (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% (350 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na roladę biszkoptową z kremem krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez ok. 5 - 7 minut aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej partiami do miski z jajkami.
Wyłóż masę na papier w formie i delikatnie wyrównaj powierzchnię.
Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 11 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i studź w blaszce przez 5 minut.
Następnie biszkopt wyłóż na ściereczkę kuchenną, odlep papier i zwiń biszkopt w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudź biszkopt.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno na wysokich obrotach, z dodatkiem cukru pudru.
Rozwiń roladę i wyłóż na niej ubitą śmietankę, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu.
Na bitą śmietanę możesz również wyłożyć pokrojoną drobno czekoladę i zwiń roladę.
Ozdób roladę ulubionymi owocami.
-
Ciasto krówkowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Słonecznikowiec
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Boża krówka
-
Ciasto filadelfia
-
Szarlotka królewska
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem
Więcej informacji na temat rolady biszkoptowej z kremem
Rolada biszkoptowa z kremem to przepis idealny dla miłośników prostych, ale bardzo eleganckich i pięknie się prezentujących wypieków. Rolada jest idealna latem.
Przepis na roladę biszkoptową z kremem to doskonały pomysł na deser do kawy. To ciasto możesz podawać z ulubionymi owocami. Rolada sprawdzi się idealnie dla wszystkich osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Prezentuje się naprawdę pięknie, ze względu na niecodzienną formę wykonania, dlatego świetnie sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości i spotkań z bliskimi. To ciasto, które, choć efektownie wygląda, wcale nie jest skomplikowane czy pracochłonne. Ciasto do wykonania rolady jest bardzo ważną częścią. Najważniejszy, by było upieczone w odpowiednim rozmiarze. Jeśli biszkopt będzie zbyt mały, wtedy nie będzie możliwe zwinięcie rolady. Najlepiej posłużyć się dużą blachą, dzięki której ma się możliwość stworzenia odpowiedniej bazy. Należy też pamiętać, by nie nakładać zbyt cienkiej warstwy ciasta, gdyż wtedy może ono pęknąć przy zwijaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę, która będzie pyszna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Stworzysz z nim najlepszą roladę biszkoptową. Idealnie miękką, a przy tym puszystą. Z tego przepisu dowiesz się jak upiec pyszny biszkopt, a także przygotować prosty krem do rolady. Ta domowa rolada idealnie sprawdzi się na co dzień, ale i od święta. Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną świetnie sprawdzi się jako letni deser. To dlatego, że jest niezwykle lekka, delikatna i bardzo smaczna. Ciasto wychodzi tak piękne, że prezentuje się jak z najlepszych cukierni. Choć jego wnętrze jest naprawdę proste, to smakuje fantastycznie. Posmakuje każdemu, uwielbiają ją również dzieci. Jest tak pyszna, że znika ze stołu w mgnieniu oka. Krem do rolady robi się na bazie bitej śmietanki. Można go również wzbogacić, dodając do niej czekoladę lub ulubione pokrojone w kostkę owoce np. truskawki, maliny, czy brzoskwinie. Pamiętaj, że śmietana do ubijania powinna być odpowiednio schłodzona.
Alergeny w roladzie biszkoptowej z kremem
Lista alergenów dla rolady biszkoptowej z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze rolady biszkoptowej z kremem
To ciasto zawiera dużo cukru, dlatego nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(186g)
Węglowodany
(186g)
Tłuszcze
(186g)
Składniki mineralne
(186g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.