Racuszki serowe

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Racuszki serowe na czarnym talerzu
Racuszki serowe
Racuszki serowe to idealny pomysł na pyszne danie dla dzieci. Świetnie sprawdzą się na deser, ale również na szybki obiad. Koniecznie sprawdź jak zrobić racuszki serowe.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
315 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (80 g)
  • Cukier (20 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, miska

Przepis na racuszki serowe krok po kroku

W misce umieść twaróg i rozdrobnij widelcem.

Wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniatając.

Na patelnie wlej olej i podgrzej.

Dłońmi, najlepiej nawilżonymi wodą, formuj kulki i spłaszczaj na placuszki.

Układaj na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.

Racuszki podaj oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu/ syropu klonowego, lub dżemu.

Jak oceniasz przepis na racuszki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat racuszków serowych

Racuszki serowe to idealny pomysł na pyszne danie dla dzieci. Świetnie sprawdzą się na deser, ale również na szybki obiad. Koniecznie sprawdź jak zrobić racuszki serowe.

Na początku w misce umieść twaróg i rozdrobnij widelcem. Wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniatając. Na patelnie wlej olej i podgrzej. Dłońmi, najlepiej nawilżonymi wodą, formuj kulki i spłaszczaj na placuszki. Układaj na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Racuszki podaj oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem miodu/ syropu klonowego, lub dżemu. Takie najlepsze placuszki z twarożkiem to idealne rozwiązanie, jeśli potrzebne Ci szybkie i dobre danie na słodki obiad. Ten prosty przepis na racuszki serowe na pewno wykorzystasz nie raz.

Syrniki, czyli racuszki serowe to bardzo popularne danie w Rosji, Ukrainie i Białorusi. Pomimo braku drożdży są bardzo puszyste i delikatne. Racuchy te można podawać również z jogurtem naturalnym, śmietaną lub dżemem czy marmoladą. Nie wiem czy wiecie, ale na Podlasiu podaje się racuchy również podczas wieczerzy wigilijnej. Na szczęście na nasz przepis nie musicie czekać do grudnia by go wykonać.

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie. W zależności od zawartości tłuszczu (twaróg chudy, półtłusty lub tłusty) zawiera od 53% do 80% białka w suchej masie. Im mniej tłuszczu, tym więcej białka. Dodatkowo zawiera aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wytworzyć i to z dietą powinniśmy je właśnie dostarczać. Wraz z zawartością tłuszczu wartość energetyczna twarogu waha się od 100 do 177 kcal na 100 g białego sera. Jako produkt nabiałowy, powstający z mleka, zawiera wiele wapnia, ale znacznie mniej niż sery podpuszczkowe. To także smaczne źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Z tego też względu dzieci powinny spożywać twaróg półtłusty i tłusty zamiast chudego.

Alergeny w racuszkach serowych

Lista alergenów dla racuszków serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze racuszków serowych

na 100g gotowej potrawy

Twaróg, inaczej ser biały to bardzo dobre źródło białka w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
210.06
315.09
Białko (g)
10.87
16.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
14.72
22.08
Węglowodany przyswajalne (g)
14.70
22.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.88
17.82
Tłuszcze nasycone (g)
3.47
5.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.41
12.62
Cholesterol (mg)
139.98
209.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.47
62.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
180.00
270.00
Potas (mg)
190.34
285.51
Wapń (mg)
91.50
137.24
Fosfor (mg)
207.44
311.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.45
18.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
2.17
Cynk (mg)
0.77
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków serowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuszków serowych

Koszt składników
22.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
22.60