Racuchy z suchymi drożdżami
- Mąka pszenna typ 500 - ok. 1,5 szklanki (230 g)
- Mleko 2% - niecała szklanka (200 ml)
- Drożdże suche (7 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na racuchy z suchymi drożdżami krok po kroku
Do miski dodaj drożdże, kilka łyżek mleka, cukier oraz dwie łyżki mąki.
Dokładnie wymieszaj, rozcierając drożdże.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.
Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj żółtka, pozostałą ilość mleka i mąki.
Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przed 3 minuty.
Ponownie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na minimum 20 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie.
Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj niewielkie porcje ciasta.
Smaż racuchy obustronnie na złocisty kolor.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z suchymi drożdżami
Klasyczne racuchy drożdżowe to z pewnością dla wielu z nas jedno z najlepszych wspomnień dzieciństwa i domowej kuchni. To świetny pomysł na pyszne placuszki na śniadanie, kolację lub podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale również dla wszystkich miłośników słodkich, domowych placuszków. Ich niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia. Aby je przygotować, potrzebujesz wyłącznie tanich, łatwo dostępnych składników, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni na co dzień. Tradycyjnie racuchy przygotowuje się ze świeżych drożdży i takie uchodzą za najlepsze. Śmiało jednak możesz przygotować je również na drożdżach suchych, będą równie smaczne i puszyste. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z suchymi drożdżami, aby były naprawdę dobre, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis. Będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania racuchów będą Ci potrzebne mąka pszenna, żółtka jaj, mleko krowie lub napój roślinny oraz suche drożdże, odrobina cukru i olej do smażenia. Racuchy przygotowane na drożdżach mają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak, pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dlatego zaplanuj sobie przygotowanie racuchów odpowiednio wcześnie. Racuchy możesz jeść jako samo placuszki lub dodać do nich owoce, na przykład jabłka, banana lub owoce jagodowe. Przepis na racuchy z suchymi drożdżami jest banalnie prosty, dlatego na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Racuchy z suchymi drożdżami świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji. Przed podaniem warto odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia za pomocą papierowego ręcznika, dzięki temu będą mniej tłuste i kaloryczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w racuchach z suchymi drożdżami
Lista alergenów dla racuchów z suchymi drożdżami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze racuchów z suchymi drożdżami
Przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.