Racuchy z suchymi drożdżami

Opublikowano: 26.06.2023 r., 0:16 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste racuchy na suche drożdże
Racuchy z suchymi drożdżami
Poznaj przepis na pyszne, domowe racuchy na drożdżach w proszku. Idealne na śniadanie lub kolację!
Przygotowanie 30 min
760 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - ok. 1,5 szklanki (230 g)
  • Mleko 2% - niecała szklanka (200 ml)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na racuchy z suchymi drożdżami krok po kroku

Do miski dodaj drożdże, kilka łyżek mleka, cukier oraz dwie łyżki mąki.

Dokładnie wymieszaj, rozcierając drożdże.

Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-25 minut.

Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj żółtka, pozostałą ilość mleka i mąki.

Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem przed 3 minuty.

Ponownie przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, tym razem na minimum 20 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj niewielkie porcje ciasta.

Smaż racuchy obustronnie na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na racuchy z suchymi drożdżami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat racuchów z suchymi drożdżami

Klasyczne racuchy drożdżowe to z pewnością dla wielu z nas jedno z najlepszych wspomnień dzieciństwa i domowej kuchni. To świetny pomysł na pyszne placuszki na śniadanie, kolację lub podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale również dla wszystkich miłośników słodkich, domowych placuszków. Ich niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia. Aby je przygotować, potrzebujesz wyłącznie tanich, łatwo dostępnych składników, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni na co dzień. Tradycyjnie racuchy przygotowuje się ze świeżych drożdży i takie uchodzą za najlepsze. Śmiało jednak możesz przygotować je również na drożdżach suchych, będą równie smaczne i puszyste. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z suchymi drożdżami, aby były naprawdę dobre, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis. Będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania racuchów będą Ci potrzebne mąka pszenna, żółtka jaj, mleko krowie lub napój roślinny oraz suche drożdże, odrobina cukru i olej do smażenia. Racuchy przygotowane na drożdżach mają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak, pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Dlatego zaplanuj sobie przygotowanie racuchów odpowiednio wcześnie. Racuchy możesz jeść jako samo placuszki lub dodać do nich owoce, na przykład jabłka, banana lub owoce jagodowe. Przepis na racuchy z suchymi drożdżami jest banalnie prosty, dlatego na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Racuchy z suchymi drożdżami świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji. Przed podaniem warto odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia za pomocą papierowego ręcznika, dzięki temu będą mniej tłuste i kaloryczne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, na pewno zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w racuchach z suchymi drożdżami

Lista alergenów dla racuchów z suchymi drożdżami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze racuchów z suchymi drożdżami

na 100g gotowej potrawy

Przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
281.77
760.79
Białko (g)
9.25
24.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
36.35
98.13
Węglowodany przyswajalne (g)
35.99
97.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
11.15
30.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
7.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.50
22.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.60
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.44
9.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
106.20
286.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
20.45
55.21
Potas (mg)
136.76
369.26
Wapń (mg)
66.32
179.06
Fosfor (mg)
131.27
354.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.32
57.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.66
7.18
Cynk (mg)
0.91
2.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z suchymi drożdżami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania racuchów z suchymi drożdżami

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
230 g
ok. 1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Mleko 2%
200 ml
niecała szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
22.50