Puszysty sernik wiedeński
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Cukier (230 g)
- Jajko (10 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Skórka z pomarańczy (30 g)
Przepis na puszysty sernik wiedeński krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
W drugiej misce umieść ciepłe masło i dodaj cukier.
Ubij do powstania puszystej masy.
Dodaj żółtka i zmiksuj.
Do masy dodaj także twaróg, mąkę pszenną i połącz składniki.
Połącz ubite białka z masą twarogową i skórką pomarańczy.
Wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki silikonowej.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut.
Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat puszystego sernika wiedeńskiego
Puszysty sernik wiedeński to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto z twarogiem jest bardzo delikatne i puszyste. Dzięki dodatkowi białek jaj ma lekką konsystencję niczym chmurka. Najlepszy sernik przygotujesz z wiejskiego twarogu i wiejskich jajek. Przepis na puszysty sernik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, cukier, jajka, masło, mąka pszenna, skórka z pomarańczy.
Jak zrobić puszysty sernik wiedeński? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W drugiej misce umieść ciepłe masło i dodaj cukier. Ubij do powstania puszystej masy. Dodaj żółtka i zmiksuj. Do masy dodaj także twaróg i połącz składniki. Połącz ubite białka z masą twarogową i skórką pomarańczy. Wymieszaj je delikatnie za pomocą szpatułki silikonowej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut. Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są
też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem białka.
Podsumowując prosty przepis na ciasto jest idealny jako deser na święta oraz mniej uroczyste okazje. Smaczny sernik podać można udekorowany cukrem pudrem lub polewą z czekolady. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Alergeny w puszystym serniku wiedeńskim
Lista alergenów dla puszystego sernika wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze puszystego sernika wiedeńskiego
Puszysty sernik wiedeński to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Podnosi on szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
twaróg,
cukier,
jajka,
masło,
mąka pszenna,
pomarańcze,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.