Pulpety z tofu

Opublikowano: 03.11.2021 r., 13:14 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie pulpety z tofu
Pulpety z tofu
Wegetariańskie, a nawet wegańskie pulpety z tofu to znakomity pomysł na szybki i najlepszy posiłek bez mięsa. Zobacz jak zrobić pulpety z tofu łatwo i smacznie.
Przygotowanie 20 min
329 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem - 2 opakowania (360 g)
  • Mielone siemię lniane (20 g)
  • Orzechy włoskie (60 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, natka pietruszki świeża, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender

Przepis na pulpety z tofu krok po kroku

Na początku wlej 60 ml gorącej wody do szklanki i wsyp siemię lniane.

Pomieszaj i poczekaj 5 minut.

Do blendera wrzuć tofu, koncentrat i przyprawy.

Zmiksuj bardzo dokładnie.

Do masy dodaj posiekane orzechy.

Wymieszaj łyżką.

Olej rozgrzej.

Z masy uformuj równe pulpety.

Usmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony, by były rumiane.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pulpety z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z tofu

Wegetariańskie, a nawet wegańskie pulpety z tofu to znakomity pomysł na szybki i najlepszy posiłek bez mięsa. Zobacz jak zrobić pulpety z tofu łatwo i smacznie. To bardzo zdrowa alternatywa dla mięsnej wersji malutkich kotlecików. Są bardzo wartościowe, a ponadto wszystkie produkty są pochodzenia roślinnego. Nadają się na obiad lub na kolację. To prosty przepis i dobry pomysł na łatwe i szybkie danie dla każdego, nawet dla dzieci. Pulpety z tofu możesz podawać na różne sposoby. Najlepiej smakują na gorąco.

Wegetariańskie pulpety z tofu to najlepsze roślinne kotleciki. Wcale nie jest prosto zgadnąć, że są bez mięsa. Jak zrobić pulpety z tofu? Jest to łatwa i szybka sprawa. Do przepisu na pulpety z tofu potrzeba blendera. Dzięki niemu masa będzie gładka. Tofu należy zmiksować razem z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Na przyprawach nie trzeba oszczędzać, ale należy je dobrać odpowiednio. Na końcu dodaje się posiekane orzechy. Zrób to nożem, warto zostawić trochę większych kawałków. Orzechy należy dodać do masy i wymieszać łyżką, by zachować ich niewielkie kawałki. Wtedy struktura jest lekko chrupiąca. Jeżeli nie lubisz kawałków możesz je zblendować i dodać od razu z resztą składników, by masa była całkowicie gładka.

Szybkie i łatwe pulpety z tofu bez mięsa są dobrym pomysłem na posiłek też dla najmniejszych członków rodziny. To zawdzięcza się niewielkim kawałkom oraz fajnej strukturze. Do obiadu są bardzo zdrowym dodatkiem. By przepis na pulpety z tofu był udany warto przed formowaniem pulpetów zmoczyć ręce w oleju, by masa nie przyklejała się do dłoni. By każdy pulpecik był takiej samej wielkości warto powstałą masę zważyć w całości i podzielić przez taką ilość pulpetów wegetariańskich jakie chce się uzyskać. Wtedy na wadze można odmierzać dokładną ilość masy potrzebnej na pulpety z tofu. Uformowane wegetariańskie pulpety smaż na oleju. Powinny mieć złocisty kolor. To prosty przepis, więc każdy z łatwością go zrobi.

Jak zrobisz pulpety z tofu na obiad podawaj je z tym, z czym lubisz. Z tym prostym przepisem na pulpety uzyskasz naprawdę bardzo smaczne danie, które w połączeniu z innymi składnikami daje pełnowartościowy posiłek. Pulpety z tofu możesz podać na przykład z ryżem oraz sosem. Zamiast ryżu będzie dobra również kasza. Przepis na pulpety z tofu pasuje także do makaronu. Najlepsze smaki sosów to pomidorowy, koperkowy, chrzanowy lub serowy. Można kombinować na wiele sposobów. Poza tym dobrze sprawdzają się kiszone i konserwowe warzywa lub warzywa gotowane na parze/pieczone/w formie surówek.

Alergeny w pulpetach z tofu

Lista alergenów dla pulpetów z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze pulpetów z tofu

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowa alternatywa na mięsne pulpety. Ten przepis jest całkowicie wegański, ma niewiele kilokalorii i dużą wartość odżywczą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
194.04
329.87
Białko (g)
8.72
14.83
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.68
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
6.28
10.68
Węglowodany przyswajalne (g)
3.73
6.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
4.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
16.66
28.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.73
6.34
Tłuszcze nienasycone (g)
12.93
21.98
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.39
7.47
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.53
14.51
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.14
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.37
4.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.71
45.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
10.96
18.63
Potas (mg)
268.20
455.93
Wapń (mg)
272.12
462.60
Fosfor (mg)
142.49
242.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
59.25
100.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.64
7.89
Cynk (mg)
1.16
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z tofu 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z tofu

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
360 g
2 opakowania
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.80
Za 360 g
Mielone siemię lniane
20 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Koszt składników
33.50