Pulpety z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - 2 opakowania (360 g)
- Mielone siemię lniane (20 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
Przepis na pulpety z tofu krok po kroku
Na początku wlej 60 ml gorącej wody do szklanki i wsyp siemię lniane.
Pomieszaj i poczekaj 5 minut.
Do blendera wrzuć tofu, koncentrat i przyprawy.
Zmiksuj bardzo dokładnie.
Do masy dodaj posiekane orzechy.
Wymieszaj łyżką.
Olej rozgrzej.
Z masy uformuj równe pulpety.
Usmaż je na rozgrzanym oleju z każdej strony, by były rumiane.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z tofu
Wegetariańskie, a nawet wegańskie pulpety z tofu to znakomity pomysł na szybki i najlepszy posiłek bez mięsa. Zobacz jak zrobić pulpety z tofu łatwo i smacznie. To bardzo zdrowa alternatywa dla mięsnej wersji malutkich kotlecików. Są bardzo wartościowe, a ponadto wszystkie produkty są pochodzenia roślinnego. Nadają się na obiad lub na kolację. To prosty przepis i dobry pomysł na łatwe i szybkie danie dla każdego, nawet dla dzieci. Pulpety z tofu możesz podawać na różne sposoby. Najlepiej smakują na gorąco.
Wegetariańskie pulpety z tofu to najlepsze roślinne kotleciki. Wcale nie jest prosto zgadnąć, że są bez mięsa. Jak zrobić pulpety z tofu? Jest to łatwa i szybka sprawa. Do przepisu na pulpety z tofu potrzeba blendera. Dzięki niemu masa będzie gładka. Tofu należy zmiksować razem z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym. Na przyprawach nie trzeba oszczędzać, ale należy je dobrać odpowiednio. Na końcu dodaje się posiekane orzechy. Zrób to nożem, warto zostawić trochę większych kawałków. Orzechy należy dodać do masy i wymieszać łyżką, by zachować ich niewielkie kawałki. Wtedy struktura jest lekko chrupiąca. Jeżeli nie lubisz kawałków możesz je zblendować i dodać od razu z resztą składników, by masa była całkowicie gładka.
Szybkie i łatwe pulpety z tofu bez mięsa są dobrym pomysłem na posiłek też dla najmniejszych członków rodziny. To zawdzięcza się niewielkim kawałkom oraz fajnej strukturze. Do obiadu są bardzo zdrowym dodatkiem. By przepis na pulpety z tofu był udany warto przed formowaniem pulpetów zmoczyć ręce w oleju, by masa nie przyklejała się do dłoni. By każdy pulpecik był takiej samej wielkości warto powstałą masę zważyć w całości i podzielić przez taką ilość pulpetów wegetariańskich jakie chce się uzyskać. Wtedy na wadze można odmierzać dokładną ilość masy potrzebnej na pulpety z tofu. Uformowane wegetariańskie pulpety smaż na oleju. Powinny mieć złocisty kolor. To prosty przepis, więc każdy z łatwością go zrobi.
Jak zrobisz pulpety z tofu na obiad podawaj je z tym, z czym lubisz. Z tym prostym przepisem na pulpety uzyskasz naprawdę bardzo smaczne danie, które w połączeniu z innymi składnikami daje pełnowartościowy posiłek. Pulpety z tofu możesz podać na przykład z ryżem oraz sosem. Zamiast ryżu będzie dobra również kasza. Przepis na pulpety z tofu pasuje także do makaronu. Najlepsze smaki sosów to pomidorowy, koperkowy, chrzanowy lub serowy. Można kombinować na wiele sposobów. Poza tym dobrze sprawdzają się kiszone i konserwowe warzywa lub warzywa gotowane na parze/pieczone/w formie surówek.
Alergeny w pulpetach z tofu
Lista alergenów dla pulpetów z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze pulpetów z tofu
Bardzo zdrowa alternatywa na mięsne pulpety. Ten przepis jest całkowicie wegański, ma niewiele kilokalorii i dużą wartość odżywczą.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.