Pulpety w sosie porowym
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Ser gouda - W kostce (60 g)
- Natka pietruszki - 2 łyżeczki (10 g)
- Kasza manna - 2 łyżki (24 g)
- Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
- Por - Biała część (150 g)
- Śmietana 18% - 4 łyżki (100 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 łyżka (15 g)
- Chrzan - 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane - 1 łyżka (15 g)
Przepis na pulpety w sosie porowym krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i przysmażaj ją do przyrumienienia. Następnie dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj i po 1 minucie odstaw do wystudzenia.
Do miski włóż mięso i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty ser żółty, kaszę manny, natkę pietruszki, ostudzoną cebulę z czosnkiem. Następnie wbij jajko. Całość dobrze wymieszaj.
Zwilż dłonie i uformuj pulpeciki, a potem gotuj je przez ok. 25 minut w bulionie. Gotowe pulpety wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
Białą część pora pokój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, następnie wrzuć pora i smaż go ok. 5-6 minut.
Do pora wlej 200 ml bulionu (pozostałego po pulpetach) i gotuj go przez ok. 8 minut. Po tym czasie dodaj chrzan.
W miseczce wymieszaj 4 łyżki śmietany i 1 łyżkę mąki. Następnie zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami gorącego bulionu i wlej ją na patelnię z porem. Wymieszaj i dodaj ugotowane pulpety. Duś je pod przykryciem 5-7 minut.
W razie potrzeby sos dopraw solą i pieprzem.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów w sosie porowym
Pulpety w sosie porowym to dobry pomysł na obiad. Takie pulpety są naprawdę dobre, a sos porowy jest zdecydowanie rzadziej przygotowywany niż sos pomidorowy, więc na pewno będzie ciekawym urozmaiceniem twojego jadłospisu.
Jak zrobić smaczne pulpety w sosie śmietanowo-porowym? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania pulpetów z mięsa mielonego. Na patelni trzeba zeszklić cebulę z czosnkiem, a potem odstawić ją do wystudzenia. W następnej kolejny należy wszystko ze sobą wymieszać: wybrane mięso mielone, kaszę lub bułkę tartą, sól, pieprz, ser żółty, ostudzoną cebule z czosnkiem, natkę pietruszki i jajko. Z tak przygotowanej masy można formować większe lub mniejsze pulpeciki.
Pulpety należy ugotować w bulionie (najlepiej domowym). Gotowe pulpety należy wyłowić i odstawić na bok. Sos z porów do mięsa mielonego warto przygotować na bulionie, który pozostał po pulpetach. Do przysmażonego pora należy wlać ok. szklanki bulionu. Możesz zdecydować się na śmietanę 30% (wtedy nie musisz jej hartować) lub 18% (trzeba hartować). Mąkę dodaje się po to, aby zagęścić sos. Jeśli na początku wlejesz mniej bulionu, może okazać się, że mąka będzie już zbędna. Dodaj tyle mąki, ile będziesz potrzebować, aby zagęścić sosik. Na koniec należy jeszcze przez parę minut dusić pulpety razem z sosem.
Ten przepis na pulpety w sosie porowym możesz zmodyfikować, aby bardziej wpasowywał się w twoje gusta smakowe. W zależności od tego, jaki smak najbardziej ci odpowiada, do sosu możesz dodać mniej lub więcej śmietany. Jeśli zrezygnujesz z dodania chrzanu, warto dodać coś innego, np. ulubioną musztardę lub przyprawy i zioła. Mięso wieprzowe możesz zamienić np. na mięso z indyka. Pulpety wyjdą równie pyszne.
Pulpeciki możesz ugotować i potem dusić na patelni z sosem, ale możesz też je przysmażyć, a potem zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym wypełnionym sosem. Gotowe pulpety można posypać koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pulpeciki w sosie śmietanowo-porowym będą dobrze smakowały z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Alergeny w pulpetach w sosie porowym
Lista alergenów dla pulpetów w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Śmietana 18%
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
- Mąka pszenna typ 550
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpetów w sosie porowym
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.