Placuszki z cukinii z fetą
- Cukinia - 3 średnie sztuki (800 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser Feta (150 g)
- Łosoś wędzony (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Śmietana 12% (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
Przepis na placuszki z cukinii z fetą krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, dopraw solą i odstaw na 10 minut, odciśnij z niej sok.
W misce umieść jajka, dopraw solą i pieprzem ziołowym, ubij.
Do jajek dodaj cukinię i pokruszony ser feta oraz mąkę pszenną i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki, aż nabiorą złotego koloru.
W miseczce umieść śmietanę, dodaj posiekany koper i dopraw solą.
Placki podawaj z sosem i kawałkiem łososia na wierzchu.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placuszków z cukinii z fetą
Placuszki z cukinii z fetą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Placuszki z cukinii są dobre na szybką warzywną przekąskę. Przepis na placuszki z cukinii z fetą jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajka, mąka pszenna, ser feta, koper, śmietana, łosoś wędzony, sól, pieprz ziołowy oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić placuszki z cukinii z fetą? Cukinię umyj i zetrzyj na tarce, dopraw solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij z niej sok. W misce umieść jajka, dopraw solą i pieprzem ziołowym, ubij. Do jajek dodaj cukinię i pokruszony ser feta oraz mąkę pszenną i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki, aż nabiorą złotego koloru. W między czasie przygotuj sos śmietanowy. W miseczce umieść śmietanę, dodaj posiekany koper i dopraw solą. Placki podawaj z sosem i kawałkiem łososia na wierzchu.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo – nerwowymi. Łosoś jest dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz kwasów tłuszczowych omega 3, które mają dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Podsumowując prosty przepis na pyszne placuszki z cukinii z serem feta to doskonały pomysł na obiad. Placuszki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i łososiem wędzonym. Dobre placki najlepiej spożyć od razu po przyrządzeniu.
Alergeny w placuszkach z cukinii z fetą
Lista alergenów dla placuszków z cukinii z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Śmietana 12%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze placuszków z cukinii z fetą
Placuszki z cukinii z fetą to danie obiadowe zawierające dużo błonnika. Dodatek łososia dodaje potrawie także sporą ilość białka zwierzęcego oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Danie jest niskokaloryczne i nisko węglowodanowe.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.