Przepis na placki z kalafiora krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, czosnek, pieprz ziołowy, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser

Na początek ugotuj kalafior w osolonej wodzie.

Kalafior wystudź i umieść w malakserze.

Do kalafiora dodaj fasolę z puszki, jajka, mąkę orkiszową, suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem ziołowym i rozdrobnij, aż uzyskasz gładka masę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane.

Na rozgrzane masło wykładaj porcje ciasta na placki i smaż, aż będą złote w obu stron.

Placki podawaj w towarzystwie sosu jogurtowego z czosnkiem.

Placki z kalafiora podane na brązowym talerzyku.
Placki z kalafiora
Koszt przygotowania dania
16.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
47

Placki z kalafiora - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach z kalafiora

Placki z kalafiora to świetny pomysł na obiad jarski lub szybką przekąskę. Przepis na placki z kalafiora jest łatwy, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, koper, jajka, mąka orkiszowa, pomidory suszone z chili, fasola biała, sól, pieprz ziołowy, masło klarowane, jogurt grecki, czosnek.

Jak zrobić placki z kalafiora? Na początek ugotuj kalafior w osolonej wodzie. Wystudź i umieść w malakserze, dodaj fasolę z puszki, jajka, mąkę orkiszową, suszone pomidory, koper, dopraw solą i pieprzem ziołowym i rozdrobnij aż uzyskasz gładka masę. Masa powinna być dość zwarta, aby nie rozpadała się na patelni. Jeśli jest zbyt płynna, dodaj mąki orkiszowej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wykładaj porcje ciasta na placki, smaż aż będą złote w obu stron. Podawaj je w towarzystwie sosu jogurtowego z czosnkiem.

Kalafior jest warzywem z rodziny kapustnych. Jest bardzo powszechnie dostępny, można go kupić w każdym sklepie. Kalafior od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując prosty przepis na dobre placki świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Pyszne i szybkie placki możesz także przygotować z mrożonego kalafiora. Fit placki możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć je na patelni. Będą wtedy mniej kaloryczne. Łatwe danie przygotujesz w niespełna 30 minut.

Wartości odżywcze placków z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
141.44 kcal
424.31 kcal
Białko
5.62 g
16.86 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
7.95 g
23.84 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.77 g
17.31 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
9.89 g
29.67 g
Tłuszcze nasycone
6.20 g
18.61 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.62 g
10.85 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.94 g
8.82 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
108.67 mg
326.00 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
42.54 mg
127.63 mg
Żelazo
0.83 mg
2.50 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kalafiora 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z kalafiora

Lista alergenów dla placków z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania placków z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
1 mała sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Fasola konserwowa
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka orkiszowa
50 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 50 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
200 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.44
Za 200 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
39.90
Jak oceniasz przepis na placki z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób