Placki twarogowe z bananem
- Ser twarogowy tłusty (400 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
- Jajko (6 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Banan - 2 średnie sztuki (250 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
Przepis na placki twarogowe z bananem krok po kroku
W misce umieść twaróg, dodaj jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj ciasto na patelnię.
Smaż placki przez 3-4 minuty z jednej strony.
Obierz i pokrój banana na plastry.
Placki podawaj udekorowane bananami.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków twarogowych z bananem
Placki twarogowe z bananem to bardzo dobry pomysł na wysokobiałkowe śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z dodatkiem banana można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich to dodanie bananów do środka. Drugi natomiast to udekorowanie placków bananami. Przepis na placki twarogowe z bananem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, jaja, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, banan, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki twarogowe z bananem? W misce umieść twaróg, dodaj jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj ciasto na patelnię. Smaż placki przez 3-4 minuty z jednej strony. Obierz i pokrój banana na plastry. Placki podawaj udekorowane bananami.
Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo
Podsumowując pyszne placki z serem białym na słodko są dobre na śniadanie. Najlepsze placki przygotujesz na bazie wiejskiego tłustego twarogu. Placki można podać także z dodatkiem domowego kremu czekoladowego. Placuszki najlepiej smakują podane na ciepło. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Placki z białym serem są syte i nie zawierają dużej ilości kalorii.
Alergeny w plackach twarogowych z bananem
Lista alergenów dla placków twarogowych z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków twarogowych z bananem
Placki twarogowe z bananem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Placki są niskokaloryczne i syte, dlatego bardzo dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Placki są bardzo dobrym daniem dla diabetyków.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.