Placki twarogowe z bananem

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki twarogowe z bananem
Placki twarogowe z bananem
Placki twarogowe z bananem to świetna propozycja na pyszne słodkie śniadanie. Placki twarogowe są niskokaloryczne i można je podawać z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
384 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (400 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (100 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Banan - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na placki twarogowe z bananem krok po kroku

W misce umieść twaróg, dodaj jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj ciasto na patelnię.

Smaż placki przez 3-4 minuty z jednej strony.

Obierz i pokrój banana na plastry.

Placki podawaj udekorowane bananami.

Jak oceniasz przepis na placki twarogowe z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat placków twarogowych z bananem

Placki twarogowe z bananem to bardzo dobry pomysł na wysokobiałkowe śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki z dodatkiem banana można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich to dodanie bananów do środka. Drugi natomiast to udekorowanie placków bananami. Przepis na placki twarogowe z bananem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg tłusty, jaja, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao, banan, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki twarogowe z bananem? W misce umieść twaróg, dodaj jajka, ksylitol, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj ciasto na patelnię. Smaż placki przez 3-4 minuty z jednej strony. Obierz i pokrój banana na plastry. Placki podawaj udekorowane bananami.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin takich jak A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo

Podsumowując pyszne placki z serem białym na słodko są dobre na śniadanie. Najlepsze placki przygotujesz na bazie wiejskiego tłustego twarogu. Placki można podać także z dodatkiem domowego kremu czekoladowego. Placuszki najlepiej smakują podane na ciepło. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Placki z białym serem są syte i nie zawierają dużej ilości kalorii.

Alergeny w plackach twarogowych z bananem

Lista alergenów dla placków twarogowych z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków twarogowych z bananem

na 100g gotowej potrawy

Placki twarogowe z bananem to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Placki są niskokaloryczne i syte, dlatego bardzo dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Placki są bardzo dobrym daniem dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
192.34
384.68
Białko (g)
8.04
16.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.51
35.02
Węglowodany przyswajalne (g)
15.47
30.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
4.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.49
24.98
Tłuszcze nasycone (g)
3.43
6.86
Tłuszcze nienasycone (g)
9.06
18.12
Cholesterol (mg)
103.14
206.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.05
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
155.92
311.84
Potas (mg)
448.44
896.89
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
155.63
311.25
Żelazo (mg)
1.25
2.51
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych z bananem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków twarogowych z bananem

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
400 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 400 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Banan
250 g
2 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.67
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
50.00