Placek z kajmakiem

Opublikowano: 05.01.2022 r., 10:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z kajmakiem podany na paterze.
Placek z kajmakiem
Placek z kajmakiem to świetny pomysł na szybkie do przygotowania ciasto. Dobrze komponuje się ono z kawą i herbatą. Koniecznie wypróbuj przepis na nasze szybkie ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
702 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Jogurt naturalny 2% 1 małe opakowanie (180 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Masa krówkowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (200 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia

Przepis na placek z kajmakiem krok po kroku

W misce ubij ciepłe masło, dodaj do niego cukier, jajka i ubij.

Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj.

Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.

Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź ciasto i przekrój je na dwie części.

W misce umieść śmietanę i masę kajmakową, ubij do uzyskania sztywnej masy.

Blaty ciasta przełóż połową masy, drugą połowę wyłóż na wierzch i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi.

Schłodź ciasto w lodówce przez 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na placek z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka z kajmakiem

Placek z kajmakiem to dobry pomysł na pyszny deser z kajmakiem z puszki. Domowa masa kajmakowa jest pracochłonna, dlatego, jeśli nie masz czasu lub zwyczajnie nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, użyj gotowej masy dostępnej w prawie każdym sklepie. Przepis na placek z kajmakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, jogurt naturalny, masa kajmakowa, orzeszki ziemne niesolone, śmietana kremówka, bułka tarta.

Jak zrobić placek z kajmakiem? W misce ubij ciepłe masło, dodaj do niego cukier, jajka i ubij. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź ciasto i przekrój je na dwie części. W misce umieść śmietanę i masę kajmakową, ubij do uzyskania sztywnej masy. Blaty ciasta przełóż połową masy, drugą połowę wyłóż na wierzch i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi. Schłodź ciasto w lodówce przez 6 godzin.

Jajka są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, jest to białko pełnowartościowe. Jajka zwierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy K. Są także źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy potas. Żółtko jaja swą barwę zawdzięcza obecności beta-karotenu, który jest naturalnym barwnikiem występującym w przyrodzie w owocach i warzywach. Masa kajmakowa jest słodki wyrobem powstającym poprzez długie gotowanie mleka skondensowanego. Zawiera bardzo dużo cukru, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Gotowa masa kajmakowa dostępna jest w kilku wariantach smakowych. Domową masę możesz wzbogacić aromatem wanilii lub migdałów.

Podsumowując ciasto jest dobre do spożycia po kilkugodzinnym schłodzeniu go w lodówce. Masa kajmakowa jest słodka i dobrze komponuje się z orzechami ziemnymi, możesz pomieszać orzechy niesolone z solonymi. Dzięki temu ciasto nie będzie tak mocno słodkie. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na pyszne ciasto.

Alergeny w placku z kajmakiem

Lista alergenów dla placka z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze placka z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Placek z kajmakiem to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu. Ciasto jest kaloryczne i nie powinno się go spożywać częściej niż raz w tygodniu. Domowe wypieki zawierają mniej konserwantów niż gotowe ciasta ze sklepu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
351.14
702.27
Białko (g)
8.12
16.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
34.56
69.13
Węglowodany przyswajalne (g)
33.98
67.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.94
41.88
Tłuszcze nasycone (g)
13.85
27.70
Tłuszcze nienasycone (g)
7.09
14.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.71
5.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.38
92.76
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
97.33
194.66
Potas (mg)
280.19
560.39
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
122.65
245.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
201.46
402.93
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.11
56.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
3.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.71
1.42
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z kajmakiem 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z kajmakiem

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
42.50