Przepis na placek z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia

W misce ubij ciepłe masło, dodaj do niego cukier, jajka i ubij.

Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj.

Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj.

Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Wystudź ciasto i przekrój je na dwie części.

W misce umieść śmietanę i masę kajmakową, ubij do uzyskania sztywnej masy.

Blaty ciasta przełóż połową masy, drugą połowę wyłóż na wierzch i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi.

Schłodź ciasto w lodówce przez 6 godzin.

Placek z kajmakiem podany na paterze.
Placek z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
29.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
702 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Placek z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku z kajmakiem

Placek z kajmakiem to dobry pomysł na pyszny deser z kajmakiem z puszki. Domowa masa kajmakowa jest pracochłonna, dlatego, jeśli nie masz czasu lub zwyczajnie nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni, użyj gotowej masy dostępnej w prawie każdym sklepie. Przepis na placek z kajmakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, masło, jogurt naturalny, masa kajmakowa, orzeszki ziemne niesolone, śmietana kremówka, bułka tarta.

Jak zrobić placek z kajmakiem? W misce ubij ciepłe masło, dodaj do niego cukier, jajka i ubij. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj. Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp bułką tartą, wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40 minut. Wystudź ciasto i przekrój je na dwie części. W misce umieść śmietanę i masę kajmakową, ubij do uzyskania sztywnej masy. Blaty ciasta przełóż połową masy, drugą połowę wyłóż na wierzch i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi. Schłodź ciasto w lodówce przez 6 godzin.

Jajka są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego, jest to białko pełnowartościowe. Jajka zwierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D czy K. Są także źródłem składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy potas. Żółtko jaja swą barwę zawdzięcza obecności beta-karotenu, który jest naturalnym barwnikiem występującym w przyrodzie w owocach i warzywach. Masa kajmakowa jest słodki wyrobem powstającym poprzez długie gotowanie mleka skondensowanego. Zawiera bardzo dużo cukru, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Gotowa masa kajmakowa dostępna jest w kilku wariantach smakowych. Domową masę możesz wzbogacić aromatem wanilii lub migdałów.

Podsumowując ciasto jest dobre do spożycia po kilkugodzinnym schłodzeniu go w lodówce. Masa kajmakowa jest słodka i dobrze komponuje się z orzechami ziemnymi, możesz pomieszać orzechy niesolone z solonymi. Dzięki temu ciasto nie będzie tak mocno słodkie. Koniecznie wypróbuj prosty przepis na pyszne ciasto.

Wartości odżywcze placka z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
351.14 kcal
702.27 kcal
Białko
8.12 g
16.24 g

Węglowodany w placku z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
34.56 g
69.13 g
Węglowodany przyswajalne
33.98 g
67.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.58 g
1.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
20.94 g
41.88 g
Tłuszcze nasycone
13.79 g
27.58 g
Tłuszcze nienasycone
7.09 g
14.18 g

Witaminy w przepisie na placek z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.45 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.41 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.71 mg
5.43 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
46.38 µg (mcg)
92.76 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
97.33 mg
194.66 mg
Potas
280.19 mg
560.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
122.65 mg
245.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
201.46 mg
402.93 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
28.11 mg
56.22 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.66 mg
3.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.71 mg
1.42 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z kajmakiem 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z kajmakiem

Lista alergenów dla placka z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • masa krówkowa
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Cena przygotowania placka z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1 małe opakowanie
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na placek z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób