Placek z czereśniami

Opublikowano: 22.11.2022 r., 14:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z czereśniami
Placek z czereśniami
Pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką to doskonały sposób na domowy wypiek. Jest to idealne ciasto do kawy, które łatwo i szybko zrobisz.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
487 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier puder (80 g)
  • Masło (250 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Kasza manna (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
  • Czereśnie (850 g)
  • Cukier (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, stolnica, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, wałek, drylownica do wiśni

Przepis na placek z czereśniami krok po kroku

Na stolnicy umieść 170 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, żółtka, kilka kropli aromatu waniliowego, cukier puder, 300 g przesianej mąki z 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.

Zagnieć wszystko na jednolitą masę, owiń ciasto w folię i umieść w lodówce.

W tym czasie czereśnie umyj i wypestkuj. Podziel owoce na pół.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkuj na wielkość dna blaszki. Ułóż je równo w blaszce i nakłuj widelcem w paru miejscach.

Posyp ciasto kruche kaszą manną.

Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ułóż na cieście równomiernie.

150 g mąki, cukier, kilka kropli aromatu waniliowego, 80 g masła zagnieć palcami na kruszonkę.

Posyp kruszonką wierzch ciasta.

Piecz ciasto przez około 50 minut.

Jak oceniasz przepis na placek z czereśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat placka z czereśniami

Pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką to doskonały sposób na domowy wypiek. Jest to idealne ciasto do kawy, które łatwo i szybko zrobisz. Gdy zaczną się czereśnie, koniecznie wykorzystaj ten przepis na placek z czereśniami. To smaczna słodycz, która najlepiej smakuje w pełni sezonu na te owoce. Kruche ciasto ma lekko waniliowy posmak, który doskonale komponuje się z całością. Nie wiesz, jak zrobić placek z czereśniami? Szybki, łatwy i pyszny deser jest kuszący dla wszystkich. Przepis na placek z czereśniami to wypiek godny polecenia.

Placek z czereśniami to kruche ciasto z czereśniowym nadzieniem przykrytym kruszonką. Gdy jesteś zwolennikiem domowych ciast, ten pomysł na pewno Ci się spodoba. Taki dobry, smaczny placek z czereśni jest szybki, a poza tym bardzo łatwy. Placek z czereśniami jest tak smaczny, że z pewnością każdy będzie zachwycony. Jest dobry na każdą okazję.

Jak zrobisz placek z czereśniami, poczekaj aż ostygnie. Może to być ciężkie do wykonania, ponieważ jest tak fantastyczne w smaku… Ale właśnie dzięki temu (że ostygnie) będzie się lepiej kroił i nie będzie się przy tym rozpadał. Domowy placek jest szczególnie pyszny, gdy posypiesz go cukrem pudrem. Warto to robić, dopiero gdy ciasto jest zimne. Dzięki temu cukier puder nie rozpuści się. Wyjątkowo pyszny jest podany na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

Jak zrobić placek z czereśniami? Masło i żółtka muszą być zimne, więc je wyjmij bezpośrednio przed rozpoczęciem pieczenia. Do zrobienia kruchego ciasta potrzeba mąki, cukru pudru, żółtek, masła, proszku do pieczenia, soli oraz aromatu waniliowego. Wszystko zagnieć i umieść w lodówce. Ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze i bardziej kruche, jeśli go uprzednio schłodzisz. Na czas chłodzenia ciasta przygotuj owoce. Je należy wypestkować i podzielić na połówki. Do przepisu na placek z czereśniami owoce trzeba posypać skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu sok, który wydzieli się podczas pieczenia z czereśni stanie się bardziej „kleisty” (powstanie coś na wzór kisielu) – kruchy placek będzie pyszny i na pewno będzie dobrze upieczony. Schłodzone ciasto wyłóż do blaszki. Najlepiej je rozwałkować wałkiem na stolnicy i delikatnie przenieść na blaszkę, ale można też rozprowadzić dłońmi – to trochę cięższe do zrobienia. Ciasto warto nakłuć widelcem (w kilku miejscach, mniej więcej równomiernie), a następnie posypać surową kaszą manną. Czas na wyłożenie nadzienia. Na sam koniec zrób kruszonkę z mąki, zimnego masła, cukru oraz aromatu waniliowego. Kruszonką posyp wierzch i piecz ciasto.

Alergeny w placku z czereśniami

Lista alergenów dla placka z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze placka z czereśniami

na 100g gotowej potrawy

Ciasto jest wysokokaloryczne. Czereśnie to dobre źródło mi.n. witaminy B oraz potasu. Zmniejszają też ilość cholesterolu we krwi, co jest ważne przy chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
271.06
487.91
Białko (g)
4.97
8.95
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
35.87
64.56
Węglowodany przyswajalne (g)
34.78
62.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
12.69
22.84
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
15.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.26
7.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
6.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.03
118.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
109.12
196.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.33
5.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
105.56
190.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.48
Ryboflawina (mg)
0.15
0.27
Niacyna (mg)
1.79
3.23
Foliany (µg (mcg))
44.76
80.57
Beta karoten (µg (mcg))
42.82
77.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
4.33
7.79
Potas (mg)
152.37
274.27
Wapń (mg)
19.25
34.65
Fosfor (mg)
60.45
108.81
Magnez (mg)
15.76
28.36
Żelazo (mg)
1.68
3.03
Cynk (mg)
0.41
0.74
Miedź (mg)
0.09
0.16
Mangan (mg)
0.23
0.42
Brak danych dla: żółtko jajka, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z czereśniami 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z czereśniami

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier puder
80 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kasza manna
30 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Czereśnie
850 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.50
Za 850 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Koszt składników
60.50