Placek z czereśniami
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Cukier puder (80 g)
- Masło (250 g)
- Żółtko jajka (3 szt.)
- Kasza manna (30 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (10 g)
- Czereśnie (850 g)
- Cukier (70 g)
Przepis na placek z czereśniami krok po kroku
Na stolnicy umieść 170 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła, żółtka, kilka kropli aromatu waniliowego, cukier puder, 300 g przesianej mąki z 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.
Zagnieć wszystko na jednolitą masę, owiń ciasto w folię i umieść w lodówce.
W tym czasie czereśnie umyj i wypestkuj. Podziel owoce na pół.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj na wielkość dna blaszki. Ułóż je równo w blaszce i nakłuj widelcem w paru miejscach.
Posyp ciasto kruche kaszą manną.
Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ułóż na cieście równomiernie.
150 g mąki, cukier, kilka kropli aromatu waniliowego, 80 g masła zagnieć palcami na kruszonkę.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz ciasto przez około 50 minut.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat placka z czereśniami
Pyszne ciasto z czereśniami i kruszonką to doskonały sposób na domowy wypiek. Jest to idealne ciasto do kawy, które łatwo i szybko zrobisz. Gdy zaczną się czereśnie, koniecznie wykorzystaj ten przepis na placek z czereśniami. To smaczna słodycz, która najlepiej smakuje w pełni sezonu na te owoce. Kruche ciasto ma lekko waniliowy posmak, który doskonale komponuje się z całością. Nie wiesz, jak zrobić placek z czereśniami? Szybki, łatwy i pyszny deser jest kuszący dla wszystkich. Przepis na placek z czereśniami to wypiek godny polecenia.
Placek z czereśniami to kruche ciasto z czereśniowym nadzieniem przykrytym kruszonką. Gdy jesteś zwolennikiem domowych ciast, ten pomysł na pewno Ci się spodoba. Taki dobry, smaczny placek z czereśni jest szybki, a poza tym bardzo łatwy. Placek z czereśniami jest tak smaczny, że z pewnością każdy będzie zachwycony. Jest dobry na każdą okazję.
Jak zrobisz placek z czereśniami, poczekaj aż ostygnie. Może to być ciężkie do wykonania, ponieważ jest tak fantastyczne w smaku… Ale właśnie dzięki temu (że ostygnie) będzie się lepiej kroił i nie będzie się przy tym rozpadał. Domowy placek jest szczególnie pyszny, gdy posypiesz go cukrem pudrem. Warto to robić, dopiero gdy ciasto jest zimne. Dzięki temu cukier puder nie rozpuści się. Wyjątkowo pyszny jest podany na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
Jak zrobić placek z czereśniami? Masło i żółtka muszą być zimne, więc je wyjmij bezpośrednio przed rozpoczęciem pieczenia. Do zrobienia kruchego ciasta potrzeba mąki, cukru pudru, żółtek, masła, proszku do pieczenia, soli oraz aromatu waniliowego. Wszystko zagnieć i umieść w lodówce. Ciasto kruche jest zdecydowanie lepsze i bardziej kruche, jeśli go uprzednio schłodzisz. Na czas chłodzenia ciasta przygotuj owoce. Je należy wypestkować i podzielić na połówki. Do przepisu na placek z czereśniami owoce trzeba posypać skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu sok, który wydzieli się podczas pieczenia z czereśni stanie się bardziej „kleisty” (powstanie coś na wzór kisielu) – kruchy placek będzie pyszny i na pewno będzie dobrze upieczony. Schłodzone ciasto wyłóż do blaszki. Najlepiej je rozwałkować wałkiem na stolnicy i delikatnie przenieść na blaszkę, ale można też rozprowadzić dłońmi – to trochę cięższe do zrobienia. Ciasto warto nakłuć widelcem (w kilku miejscach, mniej więcej równomiernie), a następnie posypać surową kaszą manną. Czas na wyłożenie nadzienia. Na sam koniec zrób kruszonkę z mąki, zimnego masła, cukru oraz aromatu waniliowego. Kruszonką posyp wierzch i piecz ciasto.
Alergeny w placku z czereśniami
Lista alergenów dla placka z czereśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Kasza manna
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze placka z czereśniami
Ciasto jest wysokokaloryczne. Czereśnie to dobre źródło mi.n. witaminy B oraz potasu. Zmniejszają też ilość cholesterolu we krwi, co jest ważne przy chorobach układu sercowo-naczyniowego.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.