Piernik z bakaliami
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
- Miód (100 g)
- Śliwki suszone (30 g)
- Morele suszone (30 g)
- Suszona żurawina (30 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
- Migdały (30 g)
- Rodzynki (30 g)
- Proszek do pieczenia (15 g)
- Jajko (4 szt.)
- Jogurt naturalny (100 ml)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
Przepis na piernik z bakaliami krok po kroku
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
W rondelku podgrzej miód i masło. Wystudź.
Pokrój orzechy i bakalie na mniejsze kawałki.
Do masy jajecznej dodaj bakalie, miód z masłem i resztę składników. Wymieszaj szpatułką, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
-
Pierniki
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciasteczka korzenne
-
Piernik staropolski
-
Ciasto na pierniki
-
Pierniki dojrzewające
-
Miękkie pierniczki
-
Pierniczki alpejskie
-
Pierniczki miękkie
-
Szybkie pierniczki
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniki z Thermomixu
-
Pierniki na choinkę
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Pierniczki korzenne
-
Pierniczki miękkie i pulchniutkie
-
Piernik z herbatą
-
Pierniczki
Więcej informacji na temat piernika z bakaliami
Piernik z bakaliami to doskonały pomysł na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i słodkich owoców suszonych podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik z bakaliami jest łatwy do wykonania, dlatego nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby go zrobić. Żeby przygotować ten pyszny piernik będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąki pszennej, jajek, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej do piernika, masła, miodu, cukru, jogurtu naturalnego, suszonych moreli, śliwek, żurawiny oraz orzechów włoskich i migdałów.
Jak zrobić piernik z bakaliami? Krokiem pierwszym jest podgrzanie w rondlu masła i miodu. Następnie pokrój drobno orzechy włoskie i migdały. Na mniejsze kawałki pokrój owoce suszone. Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij na gładką pianę. Do piany z jajek dodaj mąkę, przestudzone masło z miodem, orzechy, suszone owoce, kakao, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Blaszkę do keksa wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Owoce suszone zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę A i E. Są źródłem dużej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego zwanego fruktozą.
Podsumowując piernik z bakaliami to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto na miodzie jest lepkie i wilgotne, dodatkowo rodzynki i orzechy użyte do jego przygotowania nadają mu wspaniałego aromatu. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. Bakalie do piernika mogą być dowolne - ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Alergeny w pierniku z bakaliami
Lista alergenów dla piernika z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Migdały
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
- Masło
Wartości odżywcze piernika z bakaliami
Piernik z bakaliami to słodkie pełne dobrych składników ciasto. Pamiętaj jednak, że jest wysokokaloryczny, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej powinieneś ograniczać tego typu wypieki. Dodatek suszonych owoców sprawia, że ciasta nie trzeba dodatkowo mocno dosładzać.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.