Piernik z bakaliami

Opublikowano: 02.09.2021 r., 7:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczny piernik z bakaliami
Piernik z bakaliami
Piernik z bakaliami to doskonała propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako danie bożonarodzeniowe. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
524 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Śliwki suszone (30 g)
  • Morele suszone (30 g)
  • Suszona żurawina (30 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Migdały (30 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

Przepis na piernik z bakaliami krok po kroku

W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

W rondelku podgrzej miód i masło. Wystudź.

Pokrój orzechy i bakalie na mniejsze kawałki.

Do masy jajecznej dodaj bakalie, miód z masłem i resztę składników. Wymieszaj szpatułką, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na piernik z bakaliami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat piernika z bakaliami

Piernik z bakaliami to doskonały pomysł na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i słodkich owoców suszonych podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik z bakaliami jest łatwy do wykonania, dlatego nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby go zrobić. Żeby przygotować ten pyszny piernik będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąki pszennej, jajek, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej do piernika, masła, miodu, cukru, jogurtu naturalnego, suszonych moreli, śliwek, żurawiny oraz orzechów włoskich i migdałów.

Jak zrobić piernik z bakaliami? Krokiem pierwszym jest podgrzanie w rondlu masła i miodu. Następnie pokrój drobno orzechy włoskie i migdały. Na mniejsze kawałki pokrój owoce suszone. Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij na gładką pianę. Do piany z jajek dodaj mąkę, przestudzone masło z miodem, orzechy, suszone owoce, kakao, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Blaszkę do keksa wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Owoce suszone zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę A i E. Są źródłem dużej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego zwanego fruktozą.

Podsumowując piernik z bakaliami to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto na miodzie jest lepkie i wilgotne, dodatkowo rodzynki i orzechy użyte do jego przygotowania nadają mu wspaniałego aromatu. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. Bakalie do piernika mogą być dowolne - ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Alergeny w pierniku z bakaliami

Lista alergenów dla piernika z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło

Wartości odżywcze piernika z bakaliami

na 100g gotowej potrawy

Piernik z bakaliami to słodkie pełne dobrych składników ciasto. Pamiętaj jednak, że jest wysokokaloryczny, jeśli jesteś na diecie redukcyjnej powinieneś ograniczać tego typu wypieki. Dodatek suszonych owoców sprawia, że ciasta nie trzeba dodatkowo mocno dosładzać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
349.63
524.44
Białko (g)
8.71
13.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
46.19
69.28
Węglowodany przyswajalne (g)
43.35
65.03
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
16.01
24.01
Tłuszcze nasycone (g)
9.30
13.94
Tłuszcze nienasycone (g)
6.71
10.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.13
Tiamina (mg)
0.36
0.53
Ryboflawina (mg)
0.29
0.43
Niacyna (mg)
2.55
3.83
Foliany (µg (mcg))
63.77
95.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
32.22
48.33
Potas (mg)
299.22
448.84
Wapń (mg)
90.27
135.40
Fosfor (mg)
195.11
292.67
Magnez (mg)
37.29
55.94
Żelazo (mg)
2.88
4.32
Cynk (mg)
0.95
1.43
Miedź (mg)
0.24
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z bakaliami 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika z bakaliami

Koszt składników
88.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Śliwki suszone
30 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 30 g
Morele suszone
30 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 g
Suszona żurawina
30 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Migdały
30 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Rodzynki
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
88.40