Przepis na piernik z bakaliami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa

W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

W rondelku podgrzej miód i masło. Wystudź.

Pokrój orzechy i bakalie na mniejsze kawałki.

Do masy jajecznej dodaj bakalie, miód z masłem i resztę składników. Wymieszaj szpatułką, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję.

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinę.

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Piernik z bakaliami podany na ozdobnej paterze. Dookoła patery znajdują się ozdoby świąteczne.
Piernik z bakaliami
Koszt przygotowania dania
24.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
527 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Piernik z bakaliami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z bakaliami

Piernik z bakaliami to doskonały pomysł na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i słodkich owoców suszonych podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik z bakaliami jest łatwy do wykonania, dlatego nie będziesz potrzebować dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków aby go zrobić. Żeby przygotować ten pyszny piernik będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: mąki pszennej, jajek, kakao, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej do piernika, masła, miodu, cukru, jogurtu naturalnego, suszonych moreli, śliwek, żurawiny oraz orzechów włoskich i migdałów.

Jak zrobić piernik z bakaliami? Krokiem pierwszym jest podgrzanie w rondlu masła i miodu. Następnie pokrój drobno orzechy włoskie i migdały. Na mniejsze kawałki pokrój owoce suszone. Do dużej miski wbij jajka i wsyp cukier. Ubij na gładką pianę. Do piany z jajek dodaj mąkę, przestudzone masło z miodem, orzechy, suszone owoce, kakao, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i przyprawę do piernika. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie. Blaszkę do keksa wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane wcześniej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Gotowe ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Owoce suszone zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę A i E. Są źródłem dużej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego zwanego fruktozą.

Podsumowując piernik z bakaliami to pachnące ciasto idealnie pasujące do kawy i herbaty. Ciasto na miodzie jest lepkie i wilgotne, dodatkowo rodzynki i orzechy użyte do jego przygotowania nadają mu wspaniałego aromatu. Piernik możesz przechowywać w lodówce około tygodnia. Bakalie do piernika mogą być dowolne - ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Wartości odżywcze piernika z bakaliami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
351.77 kcal
527.65 kcal
Białko
8.77 g
13.16 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pierniku z bakaliami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
46.51 g
69.76 g
Węglowodany przyswajalne
43.35 g
65.03 g
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
16.01 g
24.01 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.29 g
13.94 g
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piernik z bakaliami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cukier, basmati, masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cukier, miód, basmati, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.43 mg
Brak danych dla: basmati, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
2.50 mg
3.75 mg
Brak danych dla: cukier, basmati, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
63.56 µg (mcg)
95.34 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, śliwki suszone, basmati, suszona żurawina.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z bakaliami

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
32.18 mg
48.27 mg
Potas
275.14 mg
412.71 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Wapń
89.13 mg
133.69 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Fosfor
193.64 mg
290.46 mg
Brak danych dla: cukier, basmati.
czytaj dalej
Magnez
36.63 mg
54.94 mg
Brak danych dla: cukier, basmati.
czytaj dalej
Żelazo
2.82 mg
4.23 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Cynk
0.95 mg
1.42 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Miedź
0.23 mg
0.34 mg
Brak danych dla: basmati.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z bakaliami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z bakaliami

Lista alergenów dla piernika z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Migdały
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Masło

Cena przygotowania piernika z bakaliami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Śliwki suszone
30 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 30 g
Basmati
30 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 30 g
Suszona żurawina
30 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Migdały
30 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 30 g
Rodzynki
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
85.40
Jak oceniasz przepis na piernik z bakaliami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób