Piernik przekładany powidłami

Opublikowano: 18.01.2023 r., 12:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piernik przekładany powidłami podany na ciemnej, ozdobnej deseczce.
Piernik przekładany powidłami
Piernik przekładany powidłami to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Piernik ma wilgotną konsystencję i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
633 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Mleko 3,2% 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (250 g)
  • Miód (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Masło (120 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Powidła śliwkowe (300 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Migdały - płatki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia

Przepis na piernik przekładany powidłami krok po kroku

W rondlu umieść masło.

Dodaj miód, wsyp cukier i przyprawę do piernika.

Podgrzej do rozpuszczenia składników.

Wystudź masę.

Do miski wbij jajka.

Ubij do powstania białej puszystej masy.

Do jajek dodaj masę z miodem, mleko i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao.

Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Wystudź ciasto i przekrój w połowie.

Posmaruj ciasto konfiturą.

Złóż ciasto.

W rondlu umieść czekoladę, wlej śmietanę i podgrzej do rozpuszczenia składników.

Wystudź masę i polej wierzch ciasta.

Udekoruj płatkami migdałów.

Odstaw ciasto na kilka godzin.

Podawaj na talerzyku deserowym.

Jak oceniasz przepis na piernik przekładany powidłami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat piernika przekładanego powidłami

Piernik przekładany powidłami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie najlepszego ciasta. Bożonarodzeniowy piernik przygotować można z ciasta dojrzewającego lub gotowej mieszanki na miękki piernik. Przepis na piernik przekładany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, cukier, miód, przyprawa do piernika, kakao, masło, proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, czekolada gorzka, śmietana kremówka, płatki migdałów.

Jak zrobić piernik przekładany powidłami? W rondlu umieść masło. Dodaj miód, wsyp cukier i przyprawę do piernika. Podgrzej do rozpuszczenia składników. Wystudź masę. Do miski wbij jajka. Ubij do powstania białej puszystej masy. Do jajek dodaj masę z miodem, mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia oraz kakao. Zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Wystudź ciasto i przekrój w połowie. Posmaruj ciasto konfiturą. Złóż ciasto. W rondlu umieść czekoladę, wlej śmietanę i podgrzej do rozpuszczenia składników. Wystudź masę i polej wierzch ciasta. Udekoruj płatkami migdałów. Odstaw ciasto na kilka godzin. Podawaj na talerzyku deserowym.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując: smaczny piernik przekładany powidłami sprawdzi się idealnie na święta oraz w dni powszednie. Pyszny piernik sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty. Piernik jest dobry do spożycia po kilku godzinach po przygotowania. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Piernik można przełożyć także kremem na bazie masła i olejku rumowego.

Alergeny w pierniku przekładanym powidłami

Lista alergenów dla piernika przekładanego powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze piernika przekładanego powidłami

na 100g gotowej potrawy

Piernik przekładany powidłami to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom cukru we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
351.75
633.15
Białko (g)
5.63
10.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
53.02
95.43
Węglowodany przyswajalne (g)
50.61
91.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.40
4.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
14.97
26.95
Tłuszcze nasycone (g)
9.23
16.61
Tłuszcze nienasycone (g)
5.74
10.33
Cholesterol (mg)
16.39
29.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.37
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.33
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
2.91
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
9.43
16.98
Potas (mg)
295.19
531.33
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
94.09
169.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
185.12
333.22
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.96
97.13
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.38
4.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.89
1.61
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
0.57
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika przekładanego powidłami 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piernika przekładanego powidłami

Koszt składników
70.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Powidła śliwkowe
300 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Migdały - płatki
100 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 100 g
Koszt składników
70.60