Przepis na pasztet z marchewki krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, tarka, duża miska, szpatułka, foremka aluminiowa do pasztetu

Soczewicę ugotuj w stosunku 2:1 (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) z odrobiną soli.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Pozostaw do wystudzenia.

Marchewkę obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do wystudzonej soczewicy.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na złoto drobno pokrojoną cebulę. Dodaj ją do soczewicy i marchwi.

Do masy wbij jajka, dodaj sporą szczyptę soli i pierzu. Dodaj także posiekany koperek i natkę pietruszki.

Całość dokładnie wymieszaj i masę przełóż do dwóch małych foremek lub jednej dużej.

Przecier pomidorowy wymieszaj ze sporą szczypt papryki ostrej. Wylej na wierzch pasztetów.

Pasztet piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z marchewki podany na drewnianej desce, na jasnym blacie.
Pasztet z marchewki
Koszt przygotowania dania
7.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
121 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Pasztet z marchewki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie z marchewki

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu. Z biegiem czasu pasztety zaczęto robić nie tylko z mięsa, a teraz pasztet wegetariański wpisał się już w tradycje tych czasów.

Pasztet z marchewki to jedna z odmian pasztetu wegetariańskiego, którą można przygotować z każdego rodzaju warzyw. Pieczony, domowy pasztet z soczewicy i marchewki to pyszny dodatek do pieczywa lub pyszna przystawka. Dobry pasztet wegetariański z marchewki to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na pasztet warzywny z marchewki jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Pasztet wegetariański jest dużo prostszy w wykonaniu niż tradycyjny, mięsny. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Warzywa możesz zetrzeć na grubych lub małych oczkach, w zależności od preferencji. Pasztet wegetariański z warzywami możesz przygotować na ostro, dodasz mu wtedy więcej charakteru i smaku. Oprócz wyjątkowego smaku, wegetariańskie pasztety są także skarbnicą różnych związków odżywczych. Ich walory zdrowotne zależą od tego jakich składników użyjesz do ich przygotowania. Jak zrobić pasztet z marchwi oraz jakie dodać przyprawy się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, ogórkiem konserwowym, sosem tatarskim czy nawet sosem chrzanowym.

Wartości odżywcze pasztetu z marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
162.29 kcal
121.72 kcal
Białko
8.81 g
6.61 g

Węglowodany w pasztecie z marchewki

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
19.67 g
14.75 g
Węglowodany przyswajalne
15.84 g
11.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.83 g
2.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
5.74 g
4.31 g
Tłuszcze nasycone
1.24 g
0.93 g
Tłuszcze nienasycone
4.50 g
3.38 g
Tłuszcze jednonasycone
2.95 g
2.21 g
Tłuszcze wielonasycone
1.55 g
1.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
79.00 mg
59.25 mg

Witaminy w przepisie na pasztet z marchewki

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A
346.97 µg (mcg)
260.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.40 mg
4.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.42 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Retinol
33.98 µg (mcg)
25.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.87 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
69.66 µg (mcg)
52.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3082.38 µg (mcg)
2311.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z marchewki

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
60.41 mg
45.31 mg
Potas
357.39 mg
268.04 mg
Wapń
41.69 mg
31.27 mg
Fosfor
129.15 mg
96.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.39 mg
16.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
2.49 mg
1.87 mg
Cynk
1.26 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.36 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z marchewki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z marchewki

Lista alergenów dla pasztetu z marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Marchewka
280 g
4 średnie
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 280 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koperek
8 g
1 łyżka
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Przecier pomidorowy bez soli
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na pasztet z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób