Pasztet z białej fasoli
- Fasola biała jaś nasiona suche (250 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Seler korzeniowy - 1/2 selera (80 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na pasztet z białej fasoli krok po kroku
Przed przygotowaniem pasztetu mocz przez całą noc fasolę w wodzie.
Na drugi dzień wylej wodę z nocy i nalej świeżą powyżej poziomu fasoli. Ugotuj ją.
Cebulę pokrój w piórka, seler i pietruszkę obierz oraz pokrój w słupki.
Na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, dopraw je solą i pieprzem oraz polej oliwą. Piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Zimną fasolę i warzywa zblenduj na gładką masę. Dopraw gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
Do masy dodaj jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do foremki i piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Koktajl sirt
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Dietetyczna kolacja
Więcej informacji na temat pasztetu z białej fasoli
Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie do chleba lub kolację. Fasola w połączeniu z innymi warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Pasztet zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić pasztet z białej fasoli? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy nalać wodę do garnka i wsypać do niej fasolę, którą powinniśmy moczyć całą noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Fasolę gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, a seler i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oraz doprawiamy solą, pieprzem i polewamy olejem. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Zimną fasolę i warzywa blendujemy na gładką masę. Doprawiamy gałką muszkatołową, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Dodajemy również jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis na pasztet z białej fasoli nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Pasztet bez mięsa posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu i doskonale nadaje się jako smarowidło do kanapek. Dodatek jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jego przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.
Alergeny w pasztecie z białej fasoli
Lista alergenów dla pasztetu z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu z białej fasoli
Pasztet zawiera wartościowe składniki dla naszego organizmu oraz posiada niski IG, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.