Pasztet z białej fasoli

Opublikowano: 11.12.2021 r., 20:14 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kanapka z pasztetem fasolowym
Pasztet z białej fasoli
Pasztet z fasoli to doskonały wege dodatek do kanapek. Jest prosty w przygotowaniu oraz pyszny w smaku. Spróbuj koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
92 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
29
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (250 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1/2 selera (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blender, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na pasztet z białej fasoli krok po kroku

Przed przygotowaniem pasztetu mocz przez całą noc fasolę w wodzie.

Na drugi dzień wylej wodę z nocy i nalej świeżą powyżej poziomu fasoli. Ugotuj ją.

Cebulę pokrój w piórka, seler i pietruszkę obierz oraz pokrój w słupki.

Na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, dopraw je solą i pieprzem oraz polej oliwą. Piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Zimną fasolę i warzywa zblenduj na gładką masę. Dopraw gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

Do masy dodaj jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do foremki i piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Jak oceniasz przepis na pasztet z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z białej fasoli

Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie do chleba lub kolację. Fasola w połączeniu z innymi warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Pasztet zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pasztet z białej fasoli? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy nalać wodę do garnka i wsypać do niej fasolę, którą powinniśmy moczyć całą noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Fasolę gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, a seler i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oraz doprawiamy solą, pieprzem i polewamy olejem. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Zimną fasolę i warzywa blendujemy na gładką masę. Doprawiamy gałką muszkatołową, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Dodajemy również jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na pasztet z białej fasoli nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Pasztet bez mięsa posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu i doskonale nadaje się jako smarowidło do kanapek. Dodatek jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jego przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Alergeny w pasztecie z białej fasoli

Lista alergenów dla pasztetu z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Pasztet zawiera wartościowe składniki dla naszego organizmu oraz posiada niski IG, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
185.58
92.79
Białko (g)
10.09
5.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
17.87
8.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.79
2.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.83
2.91
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
2.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
40.41
20.20
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z białej fasoli 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z białej fasoli

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
250 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
80 g
1/2 selera
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
44.50