Przepis na pasztet z białej fasoli krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, blender, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przed przygotowaniem pasztetu mocz przez całą noc fasolę w wodzie.

Na drugi dzień wylej wodę z nocy i nalej świeżą powyżej poziomu fasoli. Ugotuj ją.

Cebulę pokrój w piórka, seler i pietruszkę obierz oraz pokrój w słupki.

Na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, dopraw je solą i pieprzem oraz polej oliwą. Piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 170 stopni.

Zimną fasolę i warzywa zblenduj na gładką masę. Dopraw gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

Do masy dodaj jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj.

Przełóż masę do foremki i piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Pasztet z białej fasoli na kanapce
Pasztet z białej fasoli
Koszt przygotowania dania
9.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
92 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
29

Pasztet z białej fasoli - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pasztecie z białej fasoli

Pyszny wege pasztet z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie do chleba lub kolację. Fasola w połączeniu z innymi warzywami i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Pasztet zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić pasztet z białej fasoli? Przygotowanie go jest proste. Na początku należy nalać wodę do garnka i wsypać do niej fasolę, którą powinniśmy moczyć całą noc. Na drugi dzień wylewamy wodę i dodajemy świeżą. Fasolę gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, a seler i pietruszkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem oraz doprawiamy solą, pieprzem i polewamy olejem. Pieczemy je około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Zimną fasolę i warzywa blendujemy na gładką masę. Doprawiamy gałką muszkatołową, a jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody. Dodajemy również jajka oraz sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Przepis na pasztet z białej fasoli nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Pasztet bez mięsa posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu i doskonale nadaje się jako smarowidło do kanapek. Dodatek jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Fasola z puszki również idealnie sprawdzi się do jego przygotowania. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego posiłku.

Wartości odżywcze pasztetu z białej fasoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
185.58 kcal
92.79 kcal
Białko
10.09 g
5.04 g

Węglowodany w pasztecie z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
17.87 g
8.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.79 g
2.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
5.83 g
2.91 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
0.75 g
Tłuszcze nienasycone
4.32 g
2.16 g

Składniki mineralne w przepisie na pasztet z białej fasoli

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
40.41 mg
20.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z białej fasoli 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie z białej fasoli

Lista alergenów dla pasztetu z białej fasoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pasztetu z białej fasoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
250 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
80 g
1/2 selera
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 80 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na pasztet z białej fasoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób