Pasztet domowy

Opublikowano: 13.05.2021 r., 16:27 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet domowy podany w ceramicznym naczyniu, obok kanapka z pasztetem na grafitowej ściereczce, nóż, liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego na ciemnym, drewnianym stole
Pasztet domowy
Sprawdź najlepszy przepis na najsmaczniejszy pasztet domowy. Pasztet z łopatki wieprzowej oraz wołowiny z wątróbką drobiową jest delikatny w smaku i rozpływający się w ustach. Jest idealnym dodatkiem do pysznego pieczywa.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Pieczenie 150 min
126 kcal
Kcal w porcji
61 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 60 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Udziec wołowy (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (500 g)
  • Wątróbka drobiowa (500 g)
  • Cebula 3 duże (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka pszenna 1 sztuka (80 g)
  • Bulion warzywny (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duży garnek, duża miska, maszynka do mięsa, foremka aluminiowa do pasztetu

Przepis na pasztet domowy krok po kroku

Łopatkę wieprzową i udziec wołowy umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Mięso gotuj około 1 godziny, wyjmij i pozostaw do wystygnięcia.

Zostaw szklankę płynu z gotowania mięsa.

Na dużej patelni rozgrzej olej, na którym podsmaż oczyszczone z błonek wątróbki oraz pokrojony w kostkę boczek.

Po około 3-4 minutach do wątróbek i boczku dodaj drobno posiekaną cebulę.

Wątróbkę z boczkiem i cebulą podsmaż około 10 minut i pozostaw do wystudzenia.

Bułkę namocz w wodzie.

Zmiel mięso, wątróbkę z boczkiem i cebulą oraz odciśniętą z wody bułkę.

Masę dokładnie wymieszaj i przypraw 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, cząbru i majeranku.

Do masy wbij jajka, dodaj pół szklanki płynu z gotowania mięsa i dokładnie wymieszaj.

Jeśli masa wciąż wydaje Ci się sucha, dodaj drugą połowę płynu.

Pasztet przełóż do dwóch małych lub jednej dużej foremki.

Pasztet piecz 45-60 minut w temperaturze 180 stopni C.

W małej foremce piecz 45 minut w dużej 60 minut.

Jak oceniasz przepis na pasztet domowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu domowego

Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest głównie dodatkiem do chleba. Pasztet, a właściwie pâté pochodzi z Francji. Już XIV wieku pojawiały się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu pasztetu. Kolejne wzmianki pochodziły z Włoch, a pojawiały się tam w XV wieku. W Polsce pasztet zaczął być popularny w XVI wieku, kiedy to na dworach byli zatrudniani specjalnie kucharze trudzący się jedynie przyrządzaniem pasztetu. Z czasem zaczęto ich nazywać pasztetnikami, a sztuka przygotowywania pasztetu była uznawana za prawdziwą sztukę i nie każdy kucharz był zdolny stworzyć to dzieło. Pierwsze pasztety były przyrządzane poprzez wypiekanie masy mięsnej, z czasem zaczęto podawać je na zimno, ale pozostała wspólna nazwa obu rodzajów dania. W XX wieku bardzo popularną formą podania pasztetu było podanie jako danie obiadowe na ciepło z dodatkiem sosu. Jednak forma ta nie zyskała tak na popularności jak obecny sposób podania pasztetu.

Pasztet domowy, to jedna z odmian pasztetu, który można przygotować z każdego rodzaju mięsa. Pieczony, domowy pasztet mięsny z wieprzowiny i wołowiny z wątróbką to pyszna przystawka lub dodatek do pieczywa. Swojski pasztet domowej roboty to dobry dodatek do świeżego, wiejskiego pieczywa. Dobry, mięsny pasztet to idealny wielkanocny dodatek do śniadania, jednak możesz go przygotować również na święta Bożego Narodzenia.

Dobry przepis na domowy pasztet nie jest skomplikowany, aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Ważne aby składniki na pasztet były dobrej jakości. Mięso musi być dobrze ugotowane i zmielone. Niektórzy mielą mięso trzykrotnie, ja jednak sądzę, że zmielony jednokrotnie, z możliwymi małymi cząstkami mięsa jest dużo smaczniejszy i bardziej domowy. Taki kremowy pasztet idealnie nadaje się do przygotowania w słoikach. W porównaniu do tego pieczonego w formie możesz przygotować go w małych porcjach, zamknąć na ciepło i cieszyć się smakiem dłużej. Pasztet pieczony powinien zostać zjedzony w ciągu paru dni od przygotowania, jednak gwarantuję, że ten zniknie bardzo szybko. Jak upiec pasztet domowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok jest dokładnie wyjaśniony.

Pasztet to pyszna, delikatna przystawka lub dodatek do chleba. Świetnie smakuje z domowym, wiejskim chlebem, z ogórkiem kiszonym, żurawiną czy nawet sosem chrzanowym.

Alergeny w pasztecie domowym

Lista alergenów dla pasztetu domowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze pasztetu domowego

na 100g gotowej potrawy

Delikatny i zdrowy domowy pasztet domowy jest świetnym zamiennikiem gotowych wędlin. Warto przygotowywać go regularnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(61g)
Energia (kcal)
207.39
126.51
Białko (g)
18.19
11.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(61g)
Węglowodany (g)
2.18
1.33
Węglowodany przyswajalne (g)
1.96
1.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(61g)
Tłuszcz (g)
13.44
8.20
Tłuszcze nasycone (g)
5.90
3.60
Tłuszcze nienasycone (g)
7.54
4.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.69
3.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.85
1.13
Cholesterol (mg)
106.04
64.68
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(61g)
Witamina A (µg (mcg))
470.07
286.74
Witamina B6 (mg)
0.45
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
3.07
1.87
Witamina C (mg)
3.30
2.01
Witamina D (µg (mcg))
0.65
0.40
Witamina E (mg)
0.35
0.21
Retinol (µg (mcg))
468.68
285.89
Tiamina (mg)
0.37
0.23
Ryboflawina (mg)
0.48
0.29
Niacyna (mg)
6.32
3.85
Foliany (µg (mcg))
92.43
56.38
Beta karoten (µg (mcg))
7.89
4.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(61g)
Sód (mg)
303.57
185.18
Potas (mg)
299.61
182.76
Wapń (mg)
18.00
10.98
Fosfor (mg)
220.52
134.52
Magnez (mg)
20.97
12.79
Żelazo (mg)
2.09
1.28
Cynk (mg)
2.37
1.44
Miedź (mg)
0.15
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu domowego 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu domowego

Koszt składników
139.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
500 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
22.50
Za 500 g
Wątróbka drobiowa
500 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka pszenna
80 g
1 sztuka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Bulion warzywny
1 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.02
Za 1 ml
Koszt składników
139.10