Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Opublikowano: 21.02.2022 r., 11:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów podana na pieczywie.
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to bardzo dobra propozycja na pyszny i zdrowy dodatek do chleba. Pasty warzywne powinny zastępować mięso w naszej diecie. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
321 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, malakser

Przepis na pasta z soczewicy i suszonych pomidorów krok po kroku

Soczewicę czerwoną umieść w garnku, wsyp łyżkę soli i wlej wodę.

Gotuj do miękkości przez około 20 minut.

Odcedź i wystudź.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Posiekaj natkę pietruszki.

W malakserze umieść soczewicę, dodaj cebule, natkę pietruszki.

Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, kuminem oraz cynamonem.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pastę podawaj na świeżym pieczywie najlepiej razowym lub graham.

Jak oceniasz przepis na pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat pasty z soczewicy i suszonych pomidorów

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy dodatek do chleba podczas wspólnych rodzinnych śniadań. Pasta warzywna z powodzeniem zastąpi dodatek masła do kanapek. Przepis na pastę z soczewicy i suszonych pomidorów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty warzywnej potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, suszone pomidory w oleju, natka pietruszki, kumin, papryka ostra, papryka słodka, cynamon, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pastę z soczewicy i suszonych pomidorów? Soczewicę czerwoną umieść w garnku, wsyp łyżkę soli i wlej wodę. Gotuj do miękkości przez około 20 minut. Odcedź i wystudź. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. W malakserze umieść soczewicę i suszone pomidory, dodaj cebule, natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, kuminem oraz cynamonem. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na świeżym pieczywie najlepiej razowym lub graham.

Pomidory suszone to bardzo dobry dodatek warzywny do past i sosów warzywnych. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny i wzmacniają naczynia krwionośne. Pomidory są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Cebula jest bardzo popularnym warzywem, które wykorzystujemy w kuchni jako dodatek do prawie każdego dania. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.

Podsumowując pyszna pasta jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Szybka do zrobienia pasta może posłużyć także jako farsz do naleśników lub dodatek do zapiekanek z warzywami. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszna pasta może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni. Najlepiej w szczelnym pojemniku. Smaczna pasta może być przygotowana także z brązowej soczewicy z puszki.

Alergeny w paście z soczewicy i suszonych pomidorów

Lista alergenów dla pasty z soczewicy i suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Wartości odżywcze pasty z soczewicy i suszonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszna pasta jest niskokaloryczna i może stanowić dobry dodatek do pieczywa na diecie redukcyjnej. Pasta ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
247.47
321.71
Białko (g)
8.97
11.66
Fenyloalanina (mg)
0.41
0.53
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
28.45
36.98
Węglowodany przyswajalne (g)
22.92
29.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.53
7.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
12.20
15.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.70
2.20
Tłuszcze nienasycone (g)
10.50
13.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.56
9.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.94
3.82
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
38.28
49.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
38.49
50.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.06
102.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
252.21
327.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
83.94
109.12
Potas (mg)
724.15
941.39
Wapń (mg)
40.79
53.03
Fosfor (mg)
138.44
179.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.32
60.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.30
4.29
Cynk (mg)
1.39
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.54
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z soczewicy i suszonych pomidorów 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z soczewicy i suszonych pomidorów

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
21.50