Tapenada

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tapenada podana w białym, podłużnym naczyniu. Obok leży pieczywo posmarowane pastą z oliwek.
Tapenada
Tapenada to tradycyjna przekąska kuchni francuskiej. Podaje się ją na chrupiącym toście jako przystawkę do aperitifu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne smarowidło.
Przygotowanie 10 min
119 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Oliwki czarne (400 g)
  • Kapary (50 g)
  • Oliwa z oliwek (80 ml)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
malakser

Przepis na tapenada krok po kroku

Wszystkie składniki umieść w malakserze.

Dopraw solą i pieprzem.

Rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Jak oceniasz przepis na tapenada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat tapenada

Tapenada to tradycyjna przystawka wywodząca się z kuchni francuskiej. Podaje się ją jako przekąskę do alkoholu. Można ją spotkać także w restauracjach jako czekadełko. Podaje się ją na chrupiącej grzance, może być także dodatkiem do makaronu czy zapiekanek. Przepis na tapenadę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do przygotowania tapenady potrzebujesz następujących składników spożywczych: oliwki czarne, oliwa z oliwek, cebula, natka pietruszki, sok z cytryny, kapary, sól, pieprz.

Jak zrobić tapenadę? Składniki na tapenadę można utrzeć w moździerzu lub rozdrobnić za pomocą malaksera. Jeśli używasz malaksera co znacznie skróci czas przygotowania, umieść wszystkie składniki w malakserze i rozdrobnij. Pasta tapenade z czarnych oliwek najlepiej smakuje podana na świeżym chrupiącym pieczywie a także na grzankach z pieczywa tostowego.

Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Kapary to pąki kwiatów, najczęściej można je spotkać w słoiku w różnych zalewach. Kapary wspomagają apetyt. Mają także działanie wspomagające układ trawienia. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest substancją mineralną, która wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Krzem jest także niezbędny do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej oraz naczyń krwionośnych.

Podsumowując pyszna pasta doskonale sprawdza się podana z pieczywem. Sos tapenade możesz także wzbogacić o dodatek czosnku lub anchois. Anchois to małe słone rybki, która mają charakterystyczny smak i zapach.

Alergeny w tapenada

Lista alergenów dla tapenada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tapenada

Wartości odżywcze tapenada

na 100g gotowej potrawy

Tapenada jest bardzo zdrową pastą na kanapki. Jest ona źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także dużo naturalnych przeciwutleniaczy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
184.22
119.75
Białko (g)
0.94
0.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
5.76
3.74
Węglowodany przyswajalne (g)
4.20
2.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
18.56
12.06
Tłuszcze nasycone (g)
3.60
2.34
Tłuszcze nienasycone (g)
14.96
9.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.30
8.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
1.08
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
23.24
15.11
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.09
4.61
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.71
1.76
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.13
0.09
Foliany (µg (mcg))
9.69
6.30
Beta karoten (µg (mcg))
275.33
178.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
616.57
400.77
Potas (mg)
49.28
32.03
Wapń (mg)
63.37
41.19
Fosfor (mg)
8.84
5.74
Magnez (mg)
8.01
5.21
Żelazo (mg)
4.16
2.70
Cynk (mg)
0.21
0.14
Miedź (mg)
0.19
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny tapenada 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tapenada

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwki czarne
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Kapary
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
80 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
40.50