Szaszłyki na grilla

Opublikowano: 05.04.2021 r., 17:53 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki na grilla podane na białym, prostokątny talerzu z cząstkami cytryny.
Szaszłyki na grilla
Wypróbuj przepis na najlepsze szaszłyki z kurczaka. Marynowane w jogurcie, ziołach i soku z cytryny będą pysznym, orzeźwiającym daniem grillowym w upalny dzień.
Przygotowanie 120 min
Grillowanie 20 min
266 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 4 filety (800 g)
  • Jogurt naturalny 4 łyżki (80 ml)
  • Koperek łyżeczka posiekanego koperku (6 g)
  • Sok z cytryny łyżka (6 ml)
  • Czosnek 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, mięta suszona
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, praska do czosnku, grill elektryczny, grill, miska, patyczki do szaszłyków

Przepis na szaszłyki na grilla krok po kroku

W misce połącz jogurt naturalny z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek, dużą szczyptą pieprzu, soli, kurkumy, suszonej mięty i papryki słodkiej. Całość dokładnie wymieszaj.

Pierś z kurczaka opłucz pod zimną wodą, oczyść z błonek czy kości i pokrój na równe kawałki wielkości około 1,5 cm x 1,5 cm. Przełóż do marynaty i pozostaw na 1,5 do 2 godzin.

W czasie marynowania mięsa namocz w wodzie patyczki.

Kawałki mięsa nabij na patyczki pozostawiają miejsce z obu stron aby móc wygodnie chwycić patyczek.

Szaszłyki grilluj około 15-20 minut.

Do podania szaszłyki możesz posypać natką pietruszki, świeżą miętą lub koperkiem.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat szaszłyków na grilla

Grillowanie to jedna z najpopularniejszych form spędzania wspólnie czasu z rodziną i przyjaciółmi w okresie letnim. Nie ma nic przyjemniejszego niż spędzanie czasu na świeżym powietrzu, w towarzystwie bliskich osób, a całość dopełnia pyszne jedzenie z grilla. Jest wiele dań grillowych ale jedno z trzech jest przygotowywane zawsze, są to szaszłyki, skrzydełka kurczaka oraz karkówka.

Szaszłyki na grilla z kurczaka to prosty przepis na pyszne i soczyste danie grillowe. W tym przepisie szaszłyki przygotowane są z piersią z kurczaka, dzięki temu danie jest lżejsze i bez obaw mogą je spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej. Jak zrobić szaszłyki na grilla? Bardzo ważna jest marynata ponieważ z niej pochodzą wszystkie smaki i aromaty dania. Jak zamarynować mięso? Mięso powinno być pokrojone w części, które później będą nabijane na patyczki. Bardzo ważne jest, aby w trakcie marynowania mięso były szczelnie zamknięte, na przykład w szklanej misce z pokrywką lub foliowym woreczki. Świetną metodą, skracającą czas marynowania jest zamknięcie próżniowe. Marynowanie nie powinno być krótsze niż 30-40 minut, im dłużej tym smaczniej. Czym przyprawić drobiowe szaszłyki? Tak naprawdę drób możesz przyprawić wszystkim czym chcesz. Świetnie pasują do niego wszystkie zioła śródziemnomorskie, przyprawy orientalne lub klasyczne. Warto eksperymentować i bawić się przyprawami oraz smakami. Najprostszą marynatą do fileta z kurczaka jest sól pieprz, papryka słodka, sok z cytryny i oregano. Produkty zamarynowane, szaszłyki przygotowane więc teraz pytanie, jak grillować? Najważniejsze jest bezpieczne grillowanie. Bardzo ważne jest aby tłuszcz z produktów nie kapał do żaru. Najlepiej jest użyć grillowych tacek, które zbierają tłuszcz, rozkładają równomiernie ciepło i dzięki nim nic nie spada do żaru, a także łatwiej ściągnąć danie z rusztu. Pierś z kurczaka grillujemy niewiele dłużej niż jakbyśmy przyrządzali ją na patelni. Jest to ważne ponieważ dzięki temu zachowujemy soczystość mięsa. Szaszłykom z kurczakiem, pokrojonym w kawałki około 1,5 cm x 1,5 cm wystarczy 20-25 minut na ruszcie. Jeśli używasz filetów z udek kurczaka potrzebują one nieco więcej czasu, około 30-35 minut. Co do szaszłyków jako dodatek? Domowe i mięsne szaszłyki z grilla pasuje wiele dodatków. Różne sałatki i surówki na bazie kapusty pekińskiej, kapusty białej i kapusty czerwonej. Pasować będą również wszystkie grillowane warzywa, w tym grillowane ziemniaki oraz różne sosy, tzatziki, andaluzyjski, jogurtowy, koperkowy, ajvar czy ketchup cukiniowy.

Jeśli tak jak my uwielbiasz sezon grillowy i kochasz grillowane potrawy wypróbuj nasz pomysł na szaszłyki.

Alergeny w szaszłykach na grilla

Lista alergenów dla szaszłyków na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze szaszłyków na grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
133.45
266.90
Białko (g)
20.03
40.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.11
2.22
Węglowodany przyswajalne (g)
1.07
2.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.89
9.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
3.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.14
6.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.50
5.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.28
Cholesterol (mg)
63.24
126.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
10.45
20.90
Witamina B6 (mg)
0.72
1.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.47
Witamina C (mg)
1.22
2.43
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.21
Witamina E (mg)
0.86
1.72
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.95
15.90
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Niacyna (mg)
8.32
16.64
Foliany (µg (mcg))
9.95
19.89
Beta karoten (µg (mcg))
0.06
0.12
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
46.17
92.33
Potas (mg)
320.39
640.78
Wapń (mg)
24.88
49.76
Fosfor (mg)
199.71
399.43
Magnez (mg)
26.50
52.99
Żelazo (mg)
0.40
0.81
Cynk (mg)
0.69
1.38
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków na grilla 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków na grilla

Koszt składników
59.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
4 filety
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Jogurt naturalny
80 ml
4 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 ml
Koperek
6 g
łyżeczka posiekanego koperku
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 6 g
Sok z cytryny
6 ml
łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Koszt składników
59.80