Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
- Soczewica czerwona (200 g)
- Suszone pomidory w oleju (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pasta z soczewicy i suszonych pomidorów krok po kroku
Soczewicę czerwoną umieść w garnku, wsyp łyżkę soli i wlej wodę.
Gotuj do miękkości przez około 20 minut.
Odcedź i wystudź.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Posiekaj natkę pietruszki.
W malakserze umieść soczewicę, dodaj cebule, natkę pietruszki.
Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, kuminem oraz cynamonem.
Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Pastę podawaj na świeżym pieczywie najlepiej razowym lub graham.
-
Chipsy z jarmużu
-
Sałatka z kurczakiem
-
Pasta z awokado
-
Sałatka na grilla
-
Filet z kurczaka
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Szaszłyki na grilla
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Mizeria
-
Tapenada
-
Bataty z piekarnika
-
Koktajl z jarmużem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Pieczone buraki
-
Ciastka czekoladowe
-
Sałatka z pomidorów
-
Dietetyczne przekąski
Więcej informacji na temat pasty z soczewicy i suszonych pomidorów
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy dodatek do chleba podczas wspólnych rodzinnych śniadań. Pasta warzywna z powodzeniem zastąpi dodatek masła do kanapek. Przepis na pastę z soczewicy i suszonych pomidorów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty warzywnej potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica czerwona, cebula, suszone pomidory w oleju, natka pietruszki, kumin, papryka ostra, papryka słodka, cynamon, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pastę z soczewicy i suszonych pomidorów? Soczewicę czerwoną umieść w garnku, wsyp łyżkę soli i wlej wodę. Gotuj do miękkości przez około 20 minut. Odcedź i wystudź. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. W malakserze umieść soczewicę i suszone pomidory, dodaj cebule, natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, kuminem oraz cynamonem. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pastę podawaj na świeżym pieczywie najlepiej razowym lub graham.
Pomidory suszone to bardzo dobry dodatek warzywny do past i sosów warzywnych. Pomidory suszone są źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny i wzmacniają naczynia krwionośne. Pomidory są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Cebula jest bardzo popularnym warzywem, które wykorzystujemy w kuchni jako dodatek do prawie każdego dania. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu.
Podsumowując pyszna pasta jest doskonałym dodatkiem do kanapek. Szybka do zrobienia pasta może posłużyć także jako farsz do naleśników lub dodatek do zapiekanek z warzywami. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszna pasta może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni. Najlepiej w szczelnym pojemniku. Smaczna pasta może być przygotowana także z brązowej soczewicy z puszki.
Alergeny w paście z soczewicy i suszonych pomidorów
Lista alergenów dla pasty z soczewicy i suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Wartości odżywcze pasty z soczewicy i suszonych pomidorów
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszna pasta jest niskokaloryczna i może stanowić dobry dodatek do pieczywa na diecie redukcyjnej. Pasta ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.