Pasta z grillowanego bakłażana
- Bakłażan - 1 średnia sztuka (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pasta z grillowanego bakłażana krok po kroku
Bakłażana przekrój na pół i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Polej olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem.
Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój pomidora.
Poszatkuj papryczkę chilli bez pestek.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pomidora, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem.
Do malaksera włóż zawartość patelni oraz bakłażana i papryczkę chilli, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
Posiekaj kolendrę i wymieszaj z pastą.
Podawaj na świeżym pieczywie żytnim.
-
Kleik ryżowy
-
Budyń jaglany
-
Jaglanka
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Owsianka na wodzie
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Smoothie Bowl
-
Muffinki jajeczne
-
Gofry bezglutenowe
-
Omlet bananowy
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Omlet z jajek z cukinią i serem typu feta
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Menemen
-
Pieczywo bezglutenowe
-
Pasta z makreli i jajek
-
Śniadanie bezglutenowe
Więcej informacji na temat pasty z grillowanego bakłażana
Pasta z grillowanego bakłażana to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do mięs i do kanapek. Pasta warzywna jest bardzo aromatyczna i może stanowić sos do zapiekanego w piekarniku mięsa. Przepis na pastę z grillowanego bakłażana jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cebula, pomidory, papryka słodka, kumin, kolendra liście, sól, pieprz, olej rzepakowy, papryczka chilli.
Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana? Bakłażana przekrój na pół i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój pomidora. Poszatkuj papryczkę chilli bez pestek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pomidora, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem. Do malaksera włóż zawartość patelni oraz bakłażana i papryczkę chilli, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj kolendrę i wymieszaj z pastą. Podawaj na świeżym pieczywie żytnim.
Bakłażan to roślina pochodząca z Indii zawiera on małą ilość kalorii. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Bakłażan zawiera także składniki mineralne takie jak fosfor i wapń. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy oraz krzywicy. Bakłażan to właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, a nie warzywo. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, można go dodawać do dań wytrawnych lub słodkich deserów i ciast.
Podsumowując pyszna pasta jest dobra jako dodatek do wielu potraw. Smaczna pasta z bakłażana jest najlepsza jako zastępstwo masła na kanapki. Pasta warzywna to sprawdzony przepis na domowej roboty gęsty sos do mięs. Pastę można dodać do makaronu zapiekanego lub naleśników. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w paście z grillowanego bakłażana
Lista alergenów dla pasty z grillowanego bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z grillowanego bakłażana
Wartości odżywcze pasty z grillowanego bakłażana
Pasta z grillowanego bakłażana to nisko kaloryczny dodatek do potraw. Pasty warzywne zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Pasta warzywna jest bardzo dobrym pomysłem w diecie redukcyjnej oraz dla diabetyków.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.