Pasta z grillowanego bakłażana

Opublikowano: 21.02.2022 r., 11:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z grillowanego bakłażana podana w ciemnym pojemniczku.
Pasta z grillowanego bakłażana
Pasta z grillowanego bakłażana to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do chleba. Pasta warzywna jest bardzo zdrowa i świetnie zastąpi wędlinę na kanapkach.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
113 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Bakłażan 1 średnia sztuka (500 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kumin, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na pasta z grillowanego bakłażana krok po kroku

Bakłażana przekrój na pół i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Polej olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem.

Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój pomidora.

Poszatkuj papryczkę chilli bez pestek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pomidora, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem.

Do malaksera włóż zawartość patelni oraz bakłażana i papryczkę chilli, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Posiekaj kolendrę i wymieszaj z pastą.

Podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Jak oceniasz przepis na pasta z grillowanego bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z grillowanego bakłażana

Pasta z grillowanego bakłażana to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do mięs i do kanapek. Pasta warzywna jest bardzo aromatyczna i może stanowić sos do zapiekanego w piekarniku mięsa. Przepis na pastę z grillowanego bakłażana jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cebula, pomidory, papryka słodka, kumin, kolendra liście, sól, pieprz, olej rzepakowy, papryczka chilli.

Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana? Bakłażana przekrój na pół i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój pomidora. Poszatkuj papryczkę chilli bez pestek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pomidora, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem. Do malaksera włóż zawartość patelni oraz bakłażana i papryczkę chilli, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj kolendrę i wymieszaj z pastą. Podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Bakłażan to roślina pochodząca z Indii zawiera on małą ilość kalorii. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Bakłażan zawiera także składniki mineralne takie jak fosfor i wapń. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy oraz krzywicy. Bakłażan to właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, a nie warzywo. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, można go dodawać do dań wytrawnych lub słodkich deserów i ciast.

Podsumowując pyszna pasta jest dobra jako dodatek do wielu potraw. Smaczna pasta z bakłażana jest najlepsza jako zastępstwo masła na kanapki. Pasta warzywna to sprawdzony przepis na domowej roboty gęsty sos do mięs. Pastę można dodać do makaronu zapiekanego lub naleśników. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w paście z grillowanego bakłażana

Lista alergenów dla pasty z grillowanego bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z grillowanego bakłażana

Wartości odżywcze pasty z grillowanego bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Pasta z grillowanego bakłażana to nisko kaloryczny dodatek do potraw. Pasty warzywne zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Pasta warzywna jest bardzo dobrym pomysłem w diecie redukcyjnej oraz dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
75.78
113.67
Białko (g)
0.94
1.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.99
8.99
Węglowodany przyswajalne (g)
3.75
5.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
3.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.71
8.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
0.70
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
7.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.69
5.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.56
2.34
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
7.56
11.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.15
7.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.26
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.94
28.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
82.83
124.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
2.83
4.25
Potas (mg)
199.17
298.75
Wapń (mg)
11.78
17.67
Fosfor (mg)
23.78
35.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.83
17.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.22
0.33
Cynk (mg)
0.16
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z grillowanego bakłażana 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z grillowanego bakłażana

Koszt składników
17.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
150 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
17.60