Przepis na pasta z grillowanego bakłażana krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kumin, kolendra świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Bakłażana przekrój na pół i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Polej olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem.

Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój pomidora.

Poszatkuj papryczkę chilli bez pestek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pomidora, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem.

Do malaksera włóż zawartość patelni oraz bakłażana i papryczkę chilli, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Posiekaj kolendrę i wymieszaj z pastą.

Podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Pasta z grillowanego bakłażana podana w ciemnym pojemniczku.
Pasta z grillowanego bakłażana
Koszt przygotowania dania
6.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
113 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
23

Pasta z grillowanego bakłażana - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z grillowanego bakłażana

Pasta z grillowanego bakłażana to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do mięs i do kanapek. Pasta warzywna jest bardzo aromatyczna i może stanowić sos do zapiekanego w piekarniku mięsa. Przepis na pastę z grillowanego bakłażana jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cebula, pomidory, papryka słodka, kumin, kolendra liście, sól, pieprz, olej rzepakowy, papryczka chilli.

Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana? Bakłażana przekrój na pół i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej olejem rzepakowym, dopraw solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym do 240 stopni piekarniku przez 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój pomidora. Poszatkuj papryczkę chilli bez pestek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pomidora, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem. Do malaksera włóż zawartość patelni oraz bakłażana i papryczkę chilli, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Posiekaj kolendrę i wymieszaj z pastą. Podawaj na świeżym pieczywie żytnim.

Bakłażan to roślina pochodząca z Indii zawiera on małą ilość kalorii. Jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Bakłażan zawiera także składniki mineralne takie jak fosfor i wapń. Wapń jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do osteoporozy oraz krzywicy. Bakłażan to właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, a nie warzywo. Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, można go dodawać do dań wytrawnych lub słodkich deserów i ciast.

Podsumowując pyszna pasta jest dobra jako dodatek do wielu potraw. Smaczna pasta z bakłażana jest najlepsza jako zastępstwo masła na kanapki. Pasta warzywna to sprawdzony przepis na domowej roboty gęsty sos do mięs. Pastę można dodać do makaronu zapiekanego lub naleśników. Można ją przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze pasty z grillowanego bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
75.78 kcal
113.67 kcal
Białko
0.94 g
1.40 g

Węglowodany w paście z grillowanego bakłażana

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
5.99 g
8.99 g
Węglowodany przyswajalne
3.75 g
5.62 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.24 g
3.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
5.71 g
8.57 g
Tłuszcze nasycone
0.46 g
0.70 g
Tłuszcze nienasycone
5.25 g
7.87 g
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
5.53 g
Tłuszcze wielonasycone
1.56 g
2.34 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasta z grillowanego bakłażana

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
7.56 µg (mcg)
11.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.15 mg
7.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.26 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.49 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.94 µg (mcg)
28.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
82.83 µg (mcg)
124.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pasta z grillowanego bakłażana

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
2.83 mg
4.25 mg
Potas
199.17 mg
298.75 mg
Wapń
11.78 mg
17.67 mg
Fosfor
23.78 mg
35.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
11.83 mg
17.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
0.33 mg
Cynk
0.16 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z grillowanego bakłażana 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z grillowanego bakłażana

Lista alergenów dla pasty z grillowanego bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pasta z grillowanego bakłażana

Cena przygotowania pasty z grillowanego bakłażana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
150 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
17.60
Jak oceniasz przepis na pasta z grillowanego bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób