Pasta z awokado z jajkiem i cebulą
- Jajko (6 szt.)
- Awokado - 1 duża sztuka (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
- Majonez (100 g)
Przepis na pasta z awokado z jajkiem i cebulą krok po kroku
Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Wystudź i obierz ze skorupki.
Jajka pokrój w kostkę i umieść w misce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę.
Miąższ pokrój w drobną kostkę i wyjmij przy pomocy łyżki.
Pomidora pokrój w kostkę.
Umieść resztę składników w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Pastę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.
-
Pasta jajeczna
-
Pasta z awokado i jajkiem
-
Pasta z awokado i jajek
-
Pasta z awokado i jajka
-
Pasta z tuńczyka i jajka
-
Pasta jajeczna z awokado
-
Pasta z awokado z jajkiem
-
Pasta z makreli i jajka
-
Pasta z makreli i jajek
-
Pasta jajeczna fit
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
-
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
-
Pasta jajeczna z serem
-
Pasta jajeczna Thermomix
-
Pasta jajeczna z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
-
Pasta z makreli fit
-
Pasta z makreli w oleju
-
Pasta jajeczna
Więcej informacji na temat pasty z awokado z jajkiem i cebulą
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobry pomysł na dodatek do śniadania. Fit pasta jest zdrowa i zawiera dużą ilość składników odżywczych. Przepis na pastę z awokado z jajkiem i cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, jajka, cebula, pomidory, majonez, sól, pieprz.
Jak zrobić pastę z awokado z jajkiem i cebulą? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Jajka pokrój w kostkę i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w drobną kostkę i wyjmij przy pomocy łyżki. Pomidora pokrój w kostkę. Umieść resztę składników w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Pastę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.
Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D i E, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi. Niedobory wapnia prowadzą do powstania osteoporozy u dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Pomidory to owoce będące źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszna pasta z awokado świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Pastę można także wykorzystać jako dodatek do domowych tortilli. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień.
Alergeny w paście z awokado z jajkiem i cebulą
Lista alergenów dla pasty z awokado z jajkiem i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze pasty z awokado z jajkiem i cebulą
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pasta zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz obniżyć ilość kalorii zawartych w paście, zamień majonez na jogurt naturalny lub śmietanę.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.