Pasta z awokado z jajkiem i cebulą

Opublikowano: 15.03.2022 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z awokado na pieczywie
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to wspaniała propozycja na zdrowy dodatek do chleba. Pasta zawiera niezbędne składniki odżywcze, które pozwolą uzyskać energię na cały dzień.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
340 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Awokado - 1 duża sztuka (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidor - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Majonez (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pasta z awokado z jajkiem i cebulą krok po kroku

Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

Wystudź i obierz ze skorupki.

Jajka pokrój w kostkę i umieść w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę.

Miąższ pokrój w drobną kostkę i wyjmij przy pomocy łyżki.

Pomidora pokrój w kostkę.

Umieść resztę składników w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Pastę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.

Jak oceniasz przepis na pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado z jajkiem i cebulą

Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobry pomysł na dodatek do śniadania. Fit pasta jest zdrowa i zawiera dużą ilość składników odżywczych. Przepis na pastę z awokado z jajkiem i cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, jajka, cebula, pomidory, majonez, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z awokado z jajkiem i cebulą? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Jajka pokrój w kostkę i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w drobną kostkę i wyjmij przy pomocy łyżki. Pomidora pokrój w kostkę. Umieść resztę składników w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Pastę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D i E, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi. Niedobory wapnia prowadzą do powstania osteoporozy u dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Pomidory to owoce będące źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna pasta z awokado świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Pastę można także wykorzystać jako dodatek do domowych tortilli. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień.

Alergeny w paście z awokado z jajkiem i cebulą

Lista alergenów dla pasty z awokado z jajkiem i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty z awokado z jajkiem i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Pasta zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli chcesz obniżyć ilość kalorii zawartych w paście, zamień majonez na jogurt naturalny lub śmietanę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
154.68
340.30
Białko (g)
4.63
10.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
4.87
10.71
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
5.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
5.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.36
29.39
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
6.99
Tłuszcze nienasycone (g)
10.18
22.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.17
11.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.01
11.03
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.35
247.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
57.43
126.35
Witamina B6 (mg)
0.15
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.60
Witamina C (mg)
6.39
14.06
Witamina D (µg (mcg))
0.60
1.32
Witamina E (mg)
0.70
1.53
Retinol (µg (mcg))
48.05
105.72
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.18
0.39
Niacyna (mg)
0.61
1.35
Foliany (µg (mcg))
41.69
91.72
Beta karoten (µg (mcg))
96.64
212.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
101.12
222.45
Potas (mg)
238.62
524.96
Wapń (mg)
26.09
57.39
Fosfor (mg)
82.87
182.31
Magnez (mg)
15.01
33.02
Żelazo (mg)
0.76
1.67
Cynk (mg)
0.62
1.36
Miedź (mg)
0.09
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado z jajkiem i cebulą 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado z jajkiem i cebulą

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Awokado
300 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
29.00