Przepis na pasta z awokado z jajkiem i cebulą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

Wystudź i obierz ze skorupki.

Jajka pokrój w kostkę i umieść w misce.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę.

Miąższ pokrój w drobną kostkę i wyjmij przy pomocy łyżki.

Pomidora pokrój w kostkę.

Umieść resztę składników w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Pastę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.

Pasta z awokado z jajkiem i cebulą podana na pieczywie.
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Koszt przygotowania dania
19.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
340 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
36

Pasta z awokado z jajkiem i cebulą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z awokado z jajkiem i cebulą

Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobry pomysł na dodatek do śniadania. Fit pasta jest zdrowa i zawiera dużą ilość składników odżywczych. Przepis na pastę z awokado z jajkiem i cebulą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: awokado, jajka, cebula, pomidory, majonez, sól, pieprz.

Jak zrobić pastę z awokado z jajkiem i cebulą? Jajka umieść w garnku, wlej wodę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Wystudź i obierz ze skorupki. Jajka pokrój w kostkę i umieść w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę. Miąższ pokrój w drobną kostkę i wyjmij przy pomocy łyżki. Pomidora pokrój w kostkę. Umieść resztę składników w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Pastę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D i E, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi. Niedobory wapnia prowadzą do powstania osteoporozy u dorosłych oraz krzywicy u dzieci. Pomidory to owoce będące źródłem likopenu, który jest silnym związkiem przeciwutleniającym. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna pasta z awokado świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Pastę można także wykorzystać jako dodatek do domowych tortilli. Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez maksymalnie jeden dzień.

Wartości odżywcze pasty z awokado z jajkiem i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
154.68 kcal
340.30 kcal
Białko
4.63 g
10.20 g

Węglowodany w paście z awokado z jajkiem i cebulą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
4.87 g
10.71 g
Węglowodany przyswajalne
2.57 g
5.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.29 g
5.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
13.36 g
29.39 g
Tłuszcze nasycone
3.18 g
6.99 g
Tłuszcze nienasycone
10.18 g
22.40 g
Tłuszcze jednonasycone
5.17 g
11.37 g
Tłuszcze wielonasycone
5.01 g
11.03 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
112.35 mg
247.18 mg

Witaminy w przepisie na pasta z awokado z jajkiem i cebulą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A
57.43 µg (mcg)
126.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina C
6.39 mg
14.06 mg
Witamina D
0.60 µg (mcg)
1.32 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.53 mg
Retinol
48.05 µg (mcg)
105.72 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.39 mg
Niacyna
0.61 mg
1.35 mg
Foliany
41.69 µg (mcg)
91.72 µg (mcg)
Beta karoten
96.64 µg (mcg)
212.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasta z awokado z jajkiem i cebulą

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
101.12 mg
222.45 mg
Potas
238.62 mg
524.96 mg
Wapń
26.09 mg
57.39 mg
Fosfor
82.87 mg
182.31 mg
Magnez
15.01 mg
33.02 mg
Żelazo
0.76 mg
1.67 mg
Cynk
0.62 mg
1.36 mg
Miedź
0.09 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado z jajkiem i cebulą 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado z jajkiem i cebulą

Lista alergenów dla pasty z awokado z jajkiem i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty z awokado z jajkiem i cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Awokado
300 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób