Paluszki chlebowe

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paluszki chlebowe na białym tle
Paluszki chlebowe
Paluszki chlebowe to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebna Ci pyszna przekąska na imprezę. Koniecznie poznaj nasz pomysł na włoskie paluszki chlebowe.
Przygotowanie 100 min
Pieczenie i Czas wyrastania 13 min
1865 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka do pizzy typ 00 (450 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (15 ml)
  • Drożdże suche (5 g)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (5 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Sezam nasiona (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pędzelek

Przepis na paluszki chlebowe krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodaj oliwę i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie (około 10-15 minut).

Ciasto uformuj w kulę i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Pokrój ciasto w paski o szerokości 1,5 cm.

Paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 220 st. C.

Każdego palucha posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem.

Piecz przez 13 minut.

Jak oceniasz przepis na paluszki chlebowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat paluszków chlebowych

Paluszki chlebowe to smaczne rozwiązanie, jeśli potrzebna Ci pyszna przekąska na imprezę. Koniecznie poznaj nasz pomysł na włoskie paluszki chlebowe.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić paluszki chlebowe to już pokazuje nasz prosty przepis. Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier. Dodaj oliwę i szklankę ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie (około 10-15 minut). Ciasto uformuj w kulę i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Pokrój ciasto w paski o szerokości 1,5 cm. Paluchy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Każdego palucha posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz przez 13 minut.

Jeśli znasz już przepis na paluszki chlebowe, to mam nadzieję, że niedługo te najlepsze zakąski pojawią się na Twoim stole.

Aby na pewno udały się te dobre paluszki, konieczne są drożdże. Drożdże to według nauk biologicznych jednokomórkowe organizmy, które zaliczamy do królestwa grzybów. Obecnie rozpoznanych jest 1500 gatunków drożdży, ale w kuchniach można spotkać drożdże szlachetne. Doceniane są za ich możliwości fermentacyjne i spulchniające. Ten pierwszy rodzaj działania doceniany jest przede wszystkim w przemyśle alkoholowym, gdzie produkowane jest wino, piwo, cydr lub inne rodzaje alkoholi.

Działanie spulchniające szczególnie upodobał sobie przemysł cukierniczy i piekarniczy. Z użyciem drożdży piekarskich można przygotować pyszne: ciasto, wypieki wytrawne, drożdżówki - bułki na słodko, placki, racuchy, pancakes, spody do pizzy, chleb, bułki, bułki na parze (pampuchy). Jeśli wiesz już, co można upiec z drożdży, to przyjrzyjmy się im troszkę bliżej.

Drożdże, choć uważane są za nic nie znaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W drożdżach znajdziemy również wiele cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oznacza to, że przeciwdziała wolnym rodnikom, które mają znaczący wpływ na rozwój choroby nowotworowej. W drożdżach znajdziemy również witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B3, B6, a także B7, czyli biotynę. Biotyna jest witaminą bardzo często używaną w kosmetologii, ponieważ ma pozytywny wpływ na stan skóry i włosów. Czyli oprócz działania na wypieki drożdże mają również pozytywne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w paluszkach chlebowych

Lista alergenów dla paluszków chlebowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka do pizzy typ 00
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze paluszków chlebowych

na 100g gotowej potrawy

Drożdże, choć uważane są za nic nie znaczący dodatek, to mają wiele wartości odżywczych. 100 g drożdży zawiera aż 11 g białka i 2 g tłuszczów nienasyconych. Dodatkowo znajdziemy w nich aż 7 g błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
373.10
1865.48
Białko (g)
12.50
62.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
64.70
323.50
Węglowodany przyswajalne (g)
63.99
319.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.31
16.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.76
33.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
7.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.32
26.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
377.98
1889.90
Szacunkowy indeks glikemiczny paluszków chlebowych 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluszków chlebowych

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka do pizzy typ 00
450 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Drożdże suche
5 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
46.00