Przepis na pączki z serka waniliowego krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Jajko 3 szt.
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Proszek do pieczenia 50 g
- Serek homogenizowany waniliowy 300 g
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
W misce umieść jajka, serek homogenizowany, cukier i wymieszaj dokładnie.
Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz składniki.
W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C.
Łyżką formuj pączki i umieszczaj je w gorącym oleju rzepakowym.
Smaż przez około 5-6 minut.
Pączków nie trzeba obracać, zrobią to same, gdy będą już usmażone.
Pączki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Umieść je na paterze i posyp cukrem pudrem.

(liczba kalorii)
Pączki z serka waniliowego - cechy przepisu
Więcej o pączkach z serka waniliowego
Pączki z serka waniliowego to prosty przepis na wspaniały deser. Pączki z serka homogenizowanego mają delikatną wilgotną konsystencję i zachowując świeżość na dłużej. Przepis na pączki z serka waniliowego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić pączki z serka waniliowego? W misce umieść jajka, serek homogenizowany, cukier i wymieszaj dokładnie. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz składniki. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni. Przez cały proces pieczenia kontroluj temperaturę za pomocą termometru cukierniczego. Łyżką formuj pączki i umieszczaj je w gorącym oleju rzepakowym. Smaż przez około 5-6 minut. Pączków nie trzeba obracać, zrobią to same, gdy będą już usmażone. Pączki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Umieść je na paterze i posyp cukrem pudrem.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne.
Podsumowując z serka homogenizowanego przepis na najlepsze pączki przygotujesz w niespełna 30 minut. Pyszne pączki są gotowe do spożycia od razu po usmażeniu. Dobre pączki możesz przechowywać przez 2 dni, bardzo ważne aby znajdowały się pod przykryciem.
Wartości odżywcze pączków z serka waniliowego
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w pączkach z serka waniliowego
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki z serka waniliowego
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach z serka waniliowego
Lista alergenów dla pączków z serka waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy