Pączki z serka waniliowego

Opublikowano: 11.01.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki z serka waniliowego podane z dodatkiem kawy.
Pączki z serka waniliowego
Pączki z serka waniliowego to doskonała propozycja na szybkie do zrobienia pyszne pączki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis. Pączki są wilgotne w środku i lekko chrupiące na wierzchu.
Przygotowanie 10 min
Mieszanie i łączenie i Czas smażenia 20 min
440 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia (50 g)
  • Serek homogenizowany waniliowy (300 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na pączki z serka waniliowego krok po kroku

W misce umieść jajka, serek homogenizowany, cukier i wymieszaj dokładnie.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz składniki.

W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C.

Łyżką formuj pączki i umieszczaj je w gorącym oleju rzepakowym.

Smaż przez około 5-6 minut.

Pączków nie trzeba obracać, zrobią to same, gdy będą już usmażone.

Pączki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Umieść je na paterze i posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki z serka waniliowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat pączków z serka waniliowego

Pączki z serka waniliowego to prosty przepis na wspaniały deser. Pączki z serka homogenizowanego mają delikatną wilgotną konsystencję i zachowując świeżość na dłużej. Przepis na pączki z serka waniliowego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić pączki z serka waniliowego? W misce umieść jajka, serek homogenizowany, cukier i wymieszaj dokładnie. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz składniki. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni. Przez cały proces pieczenia kontroluj temperaturę za pomocą termometru cukierniczego. Łyżką formuj pączki i umieszczaj je w gorącym oleju rzepakowym. Smaż przez około 5-6 minut. Pączków nie trzeba obracać, zrobią to same, gdy będą już usmażone. Pączki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Umieść je na paterze i posyp cukrem pudrem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne.

Podsumowując z serka homogenizowanego przepis na najlepsze pączki przygotujesz w niespełna 30 minut. Pyszne pączki są gotowe do spożycia od razu po usmażeniu. Dobre pączki możesz przechowywać przez 2 dni, bardzo ważne aby znajdowały się pod przykryciem.

Alergeny w pączkach z serka waniliowego

Lista alergenów dla pączków z serka waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy

Wartości odżywcze pączków z serka waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Pączki z serka waniliowego to słodki wyrób zawierający dużą ilość cukru. Pyszne pączki zawierają sporą ilość białka i tłuszczu. Są dość kaloryczne, dlatego, jeśli dbasz o linię, powinieneś zwracać uwagę na wielkość porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
550.22
440.18
Białko (g)
5.98
4.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
27.87
22.30
Węglowodany przyswajalne (g)
27.82
22.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
46.46
37.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.05
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
42.40
33.92
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
29.20
23.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
15.81
12.65
Potas (mg)
267.12
213.70
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
113.92
91.14
Żelazo (mg)
1.57
1.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z serka waniliowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków z serka waniliowego

Koszt składników
25.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
50 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 50 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
25.10