Przepis na pączki z serka waniliowego krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

W misce umieść jajka, serek homogenizowany, cukier i wymieszaj dokładnie.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz składniki.

W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni C.

Łyżką formuj pączki i umieszczaj je w gorącym oleju rzepakowym.

Smaż przez około 5-6 minut.

Pączków nie trzeba obracać, zrobią to same, gdy będą już usmażone.

Pączki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Umieść je na paterze i posyp cukrem pudrem.

Pączki z serka waniliowego podane z dodatkiem kawy.
Pączki z serka waniliowego
Koszt przygotowania dania
16.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
440 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Pączki z serka waniliowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pączkach z serka waniliowego

Pączki z serka waniliowego to prosty przepis na wspaniały deser. Pączki z serka homogenizowanego mają delikatną wilgotną konsystencję i zachowując świeżość na dłużej. Przepis na pączki z serka waniliowego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je usmażyć. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek homogenizowany waniliowy, mąka pszenna, cukier, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier puder.

Jak zrobić pączki z serka waniliowego? W misce umieść jajka, serek homogenizowany, cukier i wymieszaj dokładnie. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, połącz składniki. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni. Przez cały proces pieczenia kontroluj temperaturę za pomocą termometru cukierniczego. Łyżką formuj pączki i umieszczaj je w gorącym oleju rzepakowym. Smaż przez około 5-6 minut. Pączków nie trzeba obracać, zrobią to same, gdy będą już usmażone. Pączki umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Umieść je na paterze i posyp cukrem pudrem.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek homogenizowany to produkowany z mleka krowiego produkt mleczarski o bardzo gęstej konsystencji. Homogenizacja oznacza rozdrobnienie. Serek przygotowuje się z twarogu z dodatkiem śmietany. Serek jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera także pokaźną ilość wapnia. Jest bardziej zasobny w tłuszcz niż jogurty naturalne.

Podsumowując z serka homogenizowanego przepis na najlepsze pączki przygotujesz w niespełna 30 minut. Pyszne pączki są gotowe do spożycia od razu po usmażeniu. Dobre pączki możesz przechowywać przez 2 dni, bardzo ważne aby znajdowały się pod przykryciem.

Wartości odżywcze pączków z serka waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
550.22 kcal
440.18 kcal
Białko
5.98 g
4.78 g

Węglowodany w pączkach z serka waniliowego

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
27.87 g
22.30 g
Węglowodany przyswajalne
27.82 g
22.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.05 g
0.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
46.46 g
37.17 g
Tłuszcze nasycone
3.86 g
3.09 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
42.40 g
33.92 g
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol
29.20 mg
23.36 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pączki z serka waniliowego

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
15.81 mg
12.65 mg
Potas
267.12 mg
213.70 mg
Brak danych dla: serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
113.92 mg
91.14 mg
Żelazo
1.57 mg
1.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z serka waniliowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach z serka waniliowego

Lista alergenów dla pączków z serka waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany waniliowy

Cena przygotowania pączków z serka waniliowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
50 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 50 g
Serek homogenizowany waniliowy
300 g
1.80
Za 140,0 g
Liczba opakowań 3
3.86
Za 300 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Koszt składników
25.10
Jak oceniasz przepis na pączki z serka waniliowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób