Przepis na omlet z serem krok po kroku

Składniki
  • Jajko 2 szt.
  • Mleko 2% 40 ml 2 łyżki
  • Ser gouda 50 g 2 plastry
  • Szczypiorek 45 g 1 pęczek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Do dużej miski wbij jajka i połącz je z mlekiem. Dodaj sól i pieprz.

Do miski zetrzyj tarty ser i wymieszaj dokładnie.

Dobrze rozgrzej patelnię i wlej na nią masę jajeczną z serem.

Patelnię przykryj pokrywką i smaż tak długo aż wierzch zetnie się, a spód pozostanie rumiany.

Gotowy omlet posyp posiekanym szczypiorkiem.

Omlet z serem podany na eleganckim talerzu i posypany szczypiorkiem.
omlet z serem
Koszt przygotowania dania
6.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
353 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Omlet z serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o omlecie z serem

Omlet z serem jest wspaniałym pomysłem na pyszne śniadanie lub kolacje. Robi się go niezwykle prosto, tylko z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. To danie, choć bardzo proste zachwyca wspaniałą kompozycją smakową, a także niezwykle delikatną formą. Całość można przygotować w ekspresowym czasie, dlatego może gościć w menu nawet każdego dnia.

Przepis na omlet z serem jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość, choć łatwa, wcale nie jest banalna czy nudna. Wręcz przeciwnie, usmażone jajka połączone z tartym serem tworzą niezwykle smaczne połączenie, do którego chce się wracać bardzo często.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić omlet z serem o wyszukanym smaku i bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis będzie idealny. Powstaje z niego wspaniały omlet, który zachwyca doskonałym, intensywnie serowym aromatem. To coś dla smakoszy serowych dań.

Ten omlet świetnie sprawdzi się na śniadanie, zwłaszcza dla osób, które przepadają za daniami wytrawnymi. Posypany szczypiorkiem, nie potrzebuje żadnych innych dodatków. To idealna propozycja na białkowo tłuszczowy posiłek, który świetnie sprawdzi się dla osób na diecie z niskim indeksem glikemicznym. Ten pomysł na smaczny omlet przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale smacznych dań.

Ten omlet najlepiej robić z jajek ekologicznych, które nie tylko są smaczniejsze, ale również bardziej zdrowe. Takie jajka są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które mają działanie przeciwzapalne, a także wzmacniające pracę układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Dodatkowo jajka dostarczają sporo pełnowartościowego białka, które jest niezwykle ważne w zdrowej diecie.

Omlet jajeczny z serem jest daniem niezwykle pysznym i bardzo nieskomplikowanym, dlatego ma wielu fanów. To danie najlepiej smakuje z serem żółtym, świetnie sprawdzi się w tym wypadku gouda czy cheddar. Jednak można do niego dodać również parmezan, który wspaniale się komponuje z całością. To danie na słono będzie idealnym wyborem na sycący posiłek.

Wartości odżywcze omletu z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (235g)
Energia (kalorie)
150.53 kcal
353.75 kcal
Białko
11.87 g
27.89 g

Węglowodany w omlecie z serem

Na 100g
Na porcję (235g)
Węglowodany
2.38 g
5.59 g
Węglowodany przyswajalne
1.92 g
4.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (235g)
Tłuszcz
10.31 g
24.22 g
Tłuszcze nasycone
5.95 g
13.97 g
Tłuszcze nienasycone
4.36 g
10.25 g
Tłuszcze jednonasycone
3.31 g
7.78 g
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
2.47 g
Cholesterol
191.59 mg
450.24 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na omlet z serem

Na 100g
Na porcję (235g)
Witamina A
159.10 µg (mcg)
373.89 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.80 µg (mcg)
1.89 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Witamina D
1.18 µg (mcg)
2.77 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.23 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Retinol
118.86 µg (mcg)
279.31 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.75 mg
Niacyna
0.19 mg
0.44 mg
Foliany
45.00 µg (mcg)
105.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na omlet z serem

Na 100g
Na porcję (235g)
Sód
237.82 mg
558.87 mg
Potas
166.98 mg
392.40 mg
Wapń
205.47 mg
482.85 mg
Fosfor
227.80 mg
535.32 mg
Magnez
20.98 mg
49.30 mg
Żelazo
1.13 mg
2.65 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
1.55 mg
3.64 mg
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny omletu z serem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w omlecie z serem

Lista alergenów dla omletu z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser gouda

Cena przygotowania omletu z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
40 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Ser gouda
50 g
2 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
16.70
Łączny koszt
6.50
Jak oceniasz przepis na omlet z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób