Naleśniki wytrawne

Opublikowano: 10.03.2021 r., 22:51 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki z kolorowymi warzywami, ułożone na białym talerzu.
Naleśniki wytrawne
Wytrawne, dietetyczne naleśniki wegetariańskie. Bezmięsny przepis na naleśniki nadziewane serem i warzywami, które sprawdzą się na obiad lub na kolację.
Przygotowanie 40 min
551 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Marchewka - 2 sztuki (50 g)
  • Papryka czerwona - 2 sztuki (450 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (350 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kulka (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na naleśniki wytrawne krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko i sól.

Zmiksuj na gładką jednolitą masę.

Warzywa umyj i pokrój w cienkie paski lub talarki.

Pokrojone warzywa wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawami.

Warzywa podsmaż na patelni przed ok. 5-7 min i odstaw do przestygnięcia.

Do ciasta naleśnikowego dodaj 2 łyżki oliwy i jeszcze raz zmiksuj.

Rozgrzej patelnię i wlewaj porcje ciasta.

Usmaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.

Podsmażone warzywa nałóż na placki naleśnikowe.

Ser mozzarella zetrzyj na tarce.

Serem posyp warzywa ułożone na naleśnikach.

Naleśniki zawiń w trójkąty lub złóż na pół.

Podawaj posypane natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na naleśniki wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat naleśników wytrawnych

Wytrawne naleśniki to pomysł na smaczny, pożywny fit obiad dla całej rodziny. Choć wersja słodka jest zdecydowanie popularniejsza i częściej wybierana niż naleśniki na słodko ten przepis na naleśniki na słono sprawi, że zechcecie ich spróbować i na pewno zagoszczą na stałe w waszej kuchni. Jest to danie bez mięsa więc świetnie sprawdzi się również u wegetarian lub osób które chcą je ograniczyć.

Ciasto naleśnikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - jajka, mleko i mąkę wystarczy wymieszać dokładnie na jednolitą masę i obustronnie smażyć porcje ciasta. Aby danie było jeszcze zdrowsze i bardziej odżywcze tradycyjną mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą lub gryczaną, jednak ciasto będzie wtedy twardsze i mniej delikatne. Wytrawny farsz wymaga nieco więcej czasu. Do jego przygotowania niezbędne są warzywa - tak naprawdę można wykorzystać wszystkie, które aktualnie mamy w lodówce, a jedynym ograniczeniem są indywidualne preferencje. Wszystkie warzywa należy drobno zetrzeć, posiekać lub pokroić w plastry, podsmażyć na patelni z cebulką i oliwą, doprawić, posypać dowolnym tartym serem (mozarellą, cheddarem, parmezanem, grana padano...) - wytrawne nadzienie gotowe. Do warzyw można dodać także pieczarki, gotowe nasiona roślin strączkowych z puszki, kapary, czy suszone pomidory. Miłośnicy sera mogą wykorzystać jego dodatkową porcję do posypania gotowych zawiniętych już naleśników, a następnie zapiec potrawę w piekarniku. Jako dodatek można rozważyć również świeżą natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię.

Naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się również na zimno, w wersji na wynos. Bez obaw można zapakować je w lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły. To odpowiedni posiłek nie tylko na obiad, ale również na kolację, a dla tych którzy lubią wytrawne śniadanie oraz mogą poświęcić rano więcej czasu - na pierwszy posiłek dnia. Z przepisu mogą korzystać również osoby będące na diecie - naleśniki z wytrawnym nadzieniem są bardzo pożywne, sycące i wartościowe, dzięki czemu sprawiają że nie pojawia się ochota na podjadanie słodkich przekąsek.

Alergeny w naleśnikach wytrawnych

Lista alergenów dla naleśników wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
110.37
551.84
Białko (g)
5.16
25.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.25
51.23
Węglowodany przyswajalne (g)
9.29
46.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
4.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
5.66
28.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.31
11.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
16.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.79
13.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.58
172.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
113.21
566.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
42.54
212.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
5.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.78
178.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.63
Ryboflawina (mg)
0.17
0.84
Niacyna (mg)
1.03
5.15
Foliany (µg (mcg))
36.84
184.20
Beta karoten (µg (mcg))
793.64
3968.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
62.88
314.42
Potas (mg)
188.23
941.13
Wapń (mg)
75.54
377.72
Fosfor (mg)
89.47
447.34
Magnez (mg)
15.81
79.03
Żelazo (mg)
0.88
4.42
Cynk (mg)
0.66
3.28
Miedź (mg)
0.04
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników wytrawnych brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników wytrawnych

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Marchewka
50 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Papryka czerwona
450 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.10
Za 450 g
Cukinia
350 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kulka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
51.50