Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Jak zrobić ciasto na naleśniki
Jak zrobić ciasto na naleśniki
ikona podziel się
Opublikowano: 13.02.2023 r., 1:15 | Autor: Oliwia Gawron

Nie ma osoby, która nie lubi naleśników, dlatego koniecznie przekonaj się jak zrobić idealne ciasto na naleśniki. Możesz wykorzystać je do słodkiego deseru, jak i obiadu w wersji wytrawnej.

  1. Mąkę wsyp do miski, wbij jajko.
  2. Wlej mleko i wodę.
  3. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
  4. Usmaż ciasto na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Tak przygotowane naleśniki możesz podawać z twarogiem i owocami lub szpinakiem i serem feta. Kwestia farszu jest dowolna, postaw na swoje ulubione dodatki.

Jak zrobić ciasto na naleśniki? Co jeszcze warto wiedzieć?

Naleśniki to danie, które wielu z nas kocha. Nie tylko dorośli, ale także dzieci. Naleśniki możemy przygotować na słodko i to była najpopularniejsza wersja, jednak z czasem to naleśniki wytrawne zyskały dużą popularność. Dlatego dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony sposób jak zrobić ciasto na naleśniki, aby było idealnie gęste. Co ważne do ich przygotowania potrzebujesz podstawowe składniki, które z całą pewnością masz w swoim domu.

Przygotuj mąkę, jajka, sól, mleko i wodę.

  1. Mąkę wsyp do miski, wbij jajko.
  2. Wlej mleko i wodę.
  3. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
  4. Usmaż ciasto na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Nasze najlepsze ciasto do naleśników jest gotowe do użycia

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam zwykłe mleko krowie, jeśli jednak unikasz składników odzwierzęcych, śmiało możesz zamienić je na dowolny napój roślinny. Jeśli decydujesz się na taką zmianę, koniecznie pamiętaj, aby wybrać produkt fortyfikowany wapniem i bez dodatku cukru.

Wtedy są one w stanie zapewnić nam taką samą ilość wapnia co tradycyjny produkt. Dla przykładu 1 szklanka mleka krowiego dostarcza nam 250 mg wapnia, jeśli sięgniemy p napój roślinny sojowy, który będzie fortyfikowany, uzyskamy podobną ilość. Należy pamiętać, że wapń jest niezwykle ważny dla naszego organizmu. To główny składnik budulcowy naszych kości, zębów, ale także zapewnia wytrzymałość naszych mięśni, uczestniczy w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Dlatego koniecznie zwracaj uwagę na jego zawartość w produktach roślinnych, ale nie tylko.

Nasze naleśniki z wykorzystaniem tego przepisu będą pyszne, a przygotowanie sam widzisz, jakie jest łatwe i szybkie.

Naleśniki możesz podawać na słodko np. z twarogiem i owocami lub. Wersji wytrawnej z mięsem w postaci zapiekanej z serem.

Skoro już znasz mój przepis na ciasto naleśnikowe i wesz jak przygotować, aby było idealnej konsystencji, koniecznie przygotuj je w swoim domu.

Takie naleśniki będą dobre dla wszystkich dorosłych i dla dzieci, nie tylko tych na diecie eliminacyjnej. Warto włączać do naszego codziennego sposobu żywienia inne rodzaje produktów niż te klasyczne. Zamień czasem mąkę pszenną na kukurydzianą lub gryczaną. Naleśniki możesz podawać na obiad lub na lunch. Będą pyszne, jeśli podasz je na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać je na zimno. Dlatego jest to świetne rozwiązanie na lunch lub drugie śniadanie w pracy, szkole czy na uczelni.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić ciasto na naleśniki?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto