Naleśniki wytrawne
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko - 2 sztuki (2 szt.)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (50 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (450 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (350 g)
- Ser Mozzarella - 1 kulka (125 g)
Przepis na naleśniki wytrawne krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj mleko i sól.
Zmiksuj na gładką jednolitą masę.
Warzywa umyj i pokrój w cienkie paski lub talarki.
Pokrojone warzywa wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy i przyprawami.
Warzywa podsmaż na patelni przed ok. 5-7 min i odstaw do przestygnięcia.
Do ciasta naleśnikowego dodaj 2 łyżki oliwy i jeszcze raz zmiksuj.
Rozgrzej patelnię i wlewaj porcje ciasta.
Usmaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
Podsmażone warzywa nałóż na placki naleśnikowe.
Ser mozzarella zetrzyj na tarce.
Serem posyp warzywa ułożone na naleśnikach.
Naleśniki zawiń w trójkąty lub złóż na pół.
Podawaj posypane natką pietruszki.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników wytrawnych
Wytrawne naleśniki to pomysł na smaczny, pożywny fit obiad dla całej rodziny. Choć wersja słodka jest zdecydowanie popularniejsza i częściej wybierana niż naleśniki na słodko ten przepis na naleśniki na słono sprawi, że zechcecie ich spróbować i na pewno zagoszczą na stałe w waszej kuchni. Jest to danie bez mięsa więc świetnie sprawdzi się również u wegetarian lub osób które chcą je ograniczyć.
Ciasto naleśnikowe jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - jajka, mleko i mąkę wystarczy wymieszać dokładnie na jednolitą masę i obustronnie smażyć porcje ciasta. Aby danie było jeszcze zdrowsze i bardziej odżywcze tradycyjną mąkę pszenną można zastąpić mąką pełnoziarnistą lub gryczaną, jednak ciasto będzie wtedy twardsze i mniej delikatne. Wytrawny farsz wymaga nieco więcej czasu. Do jego przygotowania niezbędne są warzywa - tak naprawdę można wykorzystać wszystkie, które aktualnie mamy w lodówce, a jedynym ograniczeniem są indywidualne preferencje. Wszystkie warzywa należy drobno zetrzeć, posiekać lub pokroić w plastry, podsmażyć na patelni z cebulką i oliwą, doprawić, posypać dowolnym tartym serem (mozarellą, cheddarem, parmezanem, grana padano...) - wytrawne nadzienie gotowe. Do warzyw można dodać także pieczarki, gotowe nasiona roślin strączkowych z puszki, kapary, czy suszone pomidory. Miłośnicy sera mogą wykorzystać jego dodatkową porcję do posypania gotowych zawiniętych już naleśników, a następnie zapiec potrawę w piekarniku. Jako dodatek można rozważyć również świeżą natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię.
Naleśniki wytrawne świetnie sprawdzą się również na zimno, w wersji na wynos. Bez obaw można zapakować je w lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły. To odpowiedni posiłek nie tylko na obiad, ale również na kolację, a dla tych którzy lubią wytrawne śniadanie oraz mogą poświęcić rano więcej czasu - na pierwszy posiłek dnia. Z przepisu mogą korzystać również osoby będące na diecie - naleśniki z wytrawnym nadzieniem są bardzo pożywne, sycące i wartościowe, dzięki czemu sprawiają że nie pojawia się ochota na podjadanie słodkich przekąsek.
Alergeny w naleśnikach wytrawnych
Lista alergenów dla naleśników wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników wytrawnych
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.