Przepis na naleśniki faszerowane krok po kroku
- Masło 30 g Do przysmażenia, do wysmarowania naczynia
- Mąka pszenna typ 500 80 g Pół szklanki mąki
- Mleko 2% 125 ml Pół szklanki mleka
- Jajko 2 szt. Dwa całe jajka rozmiar M
- Olej rzepakowy 45 ml Trzy łyżki stołowe oleju
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g
- Szpinak 400 g Najlepiej baby
- Czosnek 10 g Dwa ząbki
- Ser parmezan 50 g W kosce do starcia
- Ser Mozzarella 50 g Najlepiej starty
- Pieczarki 150 g
Do miski wlej pół szklanki wody oraz mleko. Następnie dodaj olej, jajka i pół łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera i powoli dodaj mąkę. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodaj więcej mąki.
Na patelni rozgrzej masło i usmaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 6-8 naleśników, w zależności od patelni i grubości ciasta. Gotowe naleśniki przykryj bawełnianą ściereczką, aby zachowały świeżość.
Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Włóż je do miski, a następnie posyp przyprawą do kurczaka i mielonym czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj, aby obtoczyć kostki kurczaka w tej mieszance.
Rozgrzej patelnię z masłem, wrzuć na nią kurczaka i podsmaż go. Patelnie możesz przykryć wieczkiem, aby nieco poddusić kurczaka (wtedy na pewno nie będzie surowy w środku). Gotowego kurczaka przełóż do miski.
Pieczarki możesz obrać, jeżeli chcesz, ale tak naprawdę nie ma takiej potrzeby. Pokrój je w plastry, a potem podziel na pół.
Pieczarki wrzuć na patelnie po kurczaku (nie ma konieczności mycia). Możesz je przysmażać bez wieczka albo poddusić z nim. Gdy będą gotowe, przełóż je do miski z kurczakiem.
Świeży szpinak opłucz i porozrywaj na mniejsze kawałki.
Ponownie rozgrzej masło na patelni i wrzuć tam posiekany w drobną kostkę czosnek. Pamiętaj, aby nie przysmażać go zbyt długo (wystarczy minuta), bo stanie się gorzki. Dorzuć do niego szpinak i wymieszać. Po kilku minutach dopraw solą, pieprzem i oregano.
Gdy szpinak będzie już gotowy, dodaj do niego pieczarki i kurczaka, a następnie wszystkie wymieszaj i przez chwilę duś pod przykryciem.
Na gotowe naleśniki nałóż tak przygotowany farsz, a następnie posyp wnętrze startym serem. Całość zawiń.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Włóż do niego zawinięte naleśniki, a następnie posyp je drugim rodzajem sera.
Zapiekaj naleśniki ok. 15-20 min w temperaturze 210 stopni Celsjusza.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Naleśniki faszerowane - cechy przepisu
Więcej o naleśnikach faszerowanych
Naleśniki faszerowane szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Nie jest za bardzo skomplikowany, więc jego przygotowanie nie powinno być trudne. Posiłek jest sycący, a jeśli będzie odpowiednio przyprawiony i przyrządzony, to może sprawić, że osoby nieprzekonane do szpinaku jednak go polubią.
W tym przepisie pojawia się także ser, dlatego naleśniki z farszem są zapiekane. Podczas gdy ten z zewnątrz przyjemnie się zapiecze, ten znajdujący się wewnątrz naleśnika będzie się przyjemnie ciągnąć. Ilość sera możesz zmieniać w zależności od własnego upodobania.
Naleśniki nadziewane mięsem to często spotykane przepisy, ale jeżeli interesują cię naleśniki wytrawne bez mięsa, to z tego przepisu możesz zlekceważyć kurczaka, a zamiast niego wrzuć do farszu ser żółty pokrojony w kostkę. W momencie zapiekania roztopi się i będzie bardzo ciągnący. Możesz też zdecydować się na bezmięsne kiełbaski wiejskie, hiszpańskie lub włoskie (ilość dowolna, mogą być wcześniej pokrojone w grubsze plasterki i przysmażone na patelni z dodatkiem ulubionej przyprawy).
Składniki możesz modyfikować do woli. Zamiast masła do przesmażania możesz użyć oleju lub oliwy z oliwek. Tak przyrządzony kurczak będzie smakował także z przysmażonymi pieczarkami z papryką. Jeżeli to jednak pieczarki cię zniechęcają, to możesz zrobić samego kurczaka ze szpinakiem. W takiej sytuacji warto dodać nieco bazylii oraz innych przypraw. Ciekawym dodatkiem jest także domowej roboty sos pomidorowy.
Naleśniki mogą być nadziewane kawałkami kurczaka z tego przepisu, ale zamiast reszty może znajdować się sałata, pomidorki koktajlowe, kukurydza i ser topiony. Takie danie nie powinno być zapiekane, ale warto je zjeść, gdy kurczak jest jeszcze ciepły, a ser się w niego wtapia.
To danie możesz przygotować także na kolację z przyjaciółmi. Warto jednak zrobić większą porcję, ponieważ mogą cię poprosić o dokładkę. Naleśniki na słono od dawna mają swoich zwolenników, a ten przepis jest tego doskonałym przykładem. Kto już raz go spróbuje, będzie musiał zrobić go ponownie.
Wartości odżywcze naleśników faszerowanych
Energia i białka
(410g)
Węglowodany w naleśnikach faszerowanych
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy w przepisie na naleśniki faszerowane
(410g)
Składniki mineralne w przepisie na naleśniki faszerowane
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w naleśnikach faszerowanych
Lista alergenów dla naleśników faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka