Naleśniki faszerowane

Opublikowano: 11.03.2021 r., 0:53 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki faszerowane z mięsem, pieczarkami, szpinakiem i z zapiekanym serem leżą na porcelanowym talerzu ustawionym na ciemnej ściereczce. Na talerzu leżą dwie drewniane łyżki.
Naleśniki faszerowne
Naleśniki faszerowane i zapiekane w naczyniu żaroodpornym to fajny pomysł na obiad. Zobacz, czy naleśniki na słono nadziewane mięsem z kurczaka są trudne do przygotowania!
Przygotowanie 60 min
580 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Masło - Do przysmażenia, do wysmarowania naczynia (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - Pół szklanki mąki (80 g)
  • Mleko 2% - Pół szklanki mleka (125 ml)
  • Jajko - Dwa całe jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - Trzy łyżki stołowe oleju (45 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Szpinak - Najlepiej baby (400 g)
  • Czosnek - Dwa ząbki (10 g)
  • Ser parmezan - W kosce do starcia (50 g)
  • Ser Mozzarella - Najlepiej starty (50 g)
  • Pieczarki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, przyprawa do kurczaka, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki faszerowane krok po kroku

Do miski wlej pół szklanki wody oraz mleko. Następnie dodaj olej, jajka i pół łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko za pomocą miksera i powoli dodaj mąkę. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodaj więcej mąki.

Na patelni rozgrzej masło i usmaż naleśniki. Powinno wyjść ok. 6-8 naleśników, w zależności od patelni i grubości ciasta. Gotowe naleśniki przykryj bawełnianą ściereczką, aby zachowały świeżość.

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Włóż je do miski, a następnie posyp przyprawą do kurczaka i mielonym czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj, aby obtoczyć kostki kurczaka w tej mieszance.

Rozgrzej patelnię z masłem, wrzuć na nią kurczaka i podsmaż go. Patelnie możesz przykryć wieczkiem, aby nieco poddusić kurczaka (wtedy na pewno nie będzie surowy w środku). Gotowego kurczaka przełóż do miski.

Pieczarki możesz obrać, jeżeli chcesz, ale tak naprawdę nie ma takiej potrzeby. Pokrój je w plastry, a potem podziel na pół.

Pieczarki wrzuć na patelnie po kurczaku (nie ma konieczności mycia). Możesz je przysmażać bez wieczka albo poddusić z nim. Gdy będą gotowe, przełóż je do miski z kurczakiem.

Świeży szpinak opłucz i porozrywaj na mniejsze kawałki.

Ponownie rozgrzej masło na patelni i wrzuć tam posiekany w drobną kostkę czosnek. Pamiętaj, aby nie przysmażać go zbyt długo (wystarczy minuta), bo stanie się gorzki. Dorzuć do niego szpinak i wymieszać. Po kilku minutach dopraw solą, pieprzem i oregano.

Gdy szpinak będzie już gotowy, dodaj do niego pieczarki i kurczaka, a następnie wszystkie wymieszaj i przez chwilę duś pod przykryciem.

Na gotowe naleśniki nałóż tak przygotowany farsz, a następnie posyp wnętrze startym serem. Całość zawiń.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Włóż do niego zawinięte naleśniki, a następnie posyp je drugim rodzajem sera.

Zapiekaj naleśniki ok. 15-20 min w temperaturze 210 stopni Celsjusza.

Jak oceniasz przepis na naleśniki faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat naleśników faszerowanych

Naleśniki faszerowane szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Nie jest za bardzo skomplikowany, więc jego przygotowanie nie powinno być trudne. Posiłek jest sycący, a jeśli będzie odpowiednio przyprawiony i przyrządzony, to może sprawić, że osoby nieprzekonane do szpinaku jednak go polubią.

W tym przepisie pojawia się także ser, dlatego naleśniki z farszem są zapiekane. Podczas gdy ten z zewnątrz przyjemnie się zapiecze, ten znajdujący się wewnątrz naleśnika będzie się przyjemnie ciągnąć. Ilość sera możesz zmieniać w zależności od własnego upodobania.

Naleśniki nadziewane mięsem to często spotykane przepisy, ale jeżeli interesują cię naleśniki wytrawne bez mięsa, to z tego przepisu możesz zlekceważyć kurczaka, a zamiast niego wrzuć do farszu ser żółty pokrojony w kostkę. W momencie zapiekania roztopi się i będzie bardzo ciągnący. Możesz też zdecydować się na bezmięsne kiełbaski wiejskie, hiszpańskie lub włoskie (ilość dowolna, mogą być wcześniej pokrojone w grubsze plasterki i przysmażone na patelni z dodatkiem ulubionej przyprawy).

Składniki możesz modyfikować do woli. Zamiast masła do przesmażania możesz użyć oleju lub oliwy z oliwek. Tak przyrządzony kurczak będzie smakował także z przysmażonymi pieczarkami z papryką. Jeżeli to jednak pieczarki cię zniechęcają, to możesz zrobić samego kurczaka ze szpinakiem. W takiej sytuacji warto dodać nieco bazylii oraz innych przypraw. Ciekawym dodatkiem jest także domowej roboty sos pomidorowy.

Naleśniki mogą być nadziewane kawałkami kurczaka z tego przepisu, ale zamiast reszty może znajdować się sałata, pomidorki koktajlowe, kukurydza i ser topiony. Takie danie nie powinno być zapiekane, ale warto je zjeść, gdy kurczak jest jeszcze ciepły, a ser się w niego wtapia.

To danie możesz przygotować także na kolację z przyjaciółmi. Warto jednak zrobić większą porcję, ponieważ mogą cię poprosić o dokładkę. Naleśniki na słono od dawna mają swoich zwolenników, a ten przepis jest tego doskonałym przykładem. Kto już raz go spróbuje, będzie musiał zrobić go ponownie.

Alergeny w naleśnikach faszerowanych

Lista alergenów dla naleśników faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze naleśników faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
141.56
580.39
Białko (g)
12.75
52.28
Fenyloalanina (mg)
0.46
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko 2%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
5.50
22.54
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
19.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
7.57
31.03
Tłuszcze nasycone (g)
3.21
13.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
17.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.18
13.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
4.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.32
247.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
158.06
648.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.38
1.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.21
29.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.34
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.79
179.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.34
17.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
62.66
256.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1371.71
5623.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
99.32
407.23
Potas (mg)
321.00
1316.09
Wapń (mg)
92.88
380.83
Fosfor (mg)
157.29
644.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.73
146.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
5.21
Cynk (mg)
0.77
3.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.27
1.12
Brak danych dla: mleko 2%, jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników faszerowanych brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników faszerowanych

Koszt składników
89.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
30 g
Do przysmażenia, do wysmarowania naczynia
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
Pół szklanki mąki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Mleko 2%
125 ml
Pół szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
2 szt.
Dwa całe jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
45 ml
Trzy łyżki stołowe oleju
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Szpinak
400 g
Najlepiej baby
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Czosnek
10 g
Dwa ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
50 g
W kosce do starcia
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Ser Mozzarella
50 g
Najlepiej starty
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koszt składników
89.50