Mus z awokado

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus z awokado podany z dodatkiem orzechów oraz czekolady.
Mus z awokado
Czekoladowy mus z awokado i truskawkami to doskonała propozycja na smaczny deser. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na wartościową przekąskę.
Przygotowanie 10 min
232 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Awokado 2 średnie sztuki (300 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Mleko owsiane 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Truskawki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera, pucharki

Przepis na mus z awokado krok po kroku

Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę, a miąższ przełóż do pojemnika blendera.

Do awokado dodaj kakao, syrop klonowy, szczyptę soli oraz napój owsiany.

Składniki zblenduj na jednolitą masę.

Turkawki umyj, usuń z nich szypułki, osusz i podziel na ćwiartki.

Mus z awokado przełóż do pucharków i udekoruj go truskawkami.

Mus z awokado podawaj w formie deseru.

Jak oceniasz przepis na mus z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat musu z awokado

Mus z awokado to doskonały pomysł na bazę do wykonania pysznych deserów. Czekoladowy mus z awokado przygotowany w domu stanowi doskonałą propozycję na deser, który można zaserwować podczas wielu uroczystości. Prosty przepis na mus z awokado nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: awokado, kakao, syrop klonowy, mleko owsiane, truskawki oraz sól.

A jak zrobić mus z awokado? Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę, a miąższ przełóż do pojemnika blendera. Do awokado dodaj kakao, syrop klonowy, szczyptę soli oraz napój owsiany. Składniki zblenduj na jednolitą masę. Turkawki umyj, usuń z nich szypułki, osusz i podziel na ćwiartki. Mus z awokado przełóż do pucharków i udekoruj go truskawkami. Mus z awokado podawaj w formie deseru.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych. Do witamin obecnych w truskawkach możemy zaliczyć witaminę C oraz witaminę K. Natomiast do składników mineralnych obecnych w truskawkach możemy zaliczyć potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit.

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć można witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B, sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi domowe desery z wykorzystaniem awokado. Szybka w przygotowaniu przekąska świetnie sprawdzi się jako deser podany podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Łatwy w przygotowaniu mus z awokado jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w musie z awokado

Lista alergenów dla musu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mleko owsiane

Wartości odżywcze musu z awokado

na 100g gotowej potrawy

Mus z awokado to doskonała propozycja na pyszny deser. Awokado wykorzystane do przygotowania deseru stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
129.16
232.49
Białko (g)
2.72
4.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
14.99
26.97
Węglowodany przyswajalne (g)
7.72
13.90
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.97
12.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
9.18
16.53
Tłuszcze nasycone (g)
2.35
4.22
Tłuszcze nienasycone (g)
6.84
12.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
10.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
1.99
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
4.09
7.36
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.30
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina C (mg)
21.49
38.68
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.07
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.31
Niacyna (mg)
1.22
2.19
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.05
95.50
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.73
64.31
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
8.24
14.83
Potas (mg)
428.67
771.61
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.33
58.19
Fosfor (mg)
88.40
159.12
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Magnez (mg)
56.80
102.24
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
2.57
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.96
1.73
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.39
0.71
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny musu z awokado 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu z awokado

Koszt składników
60.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Syrop klonowy
30 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 30 g
Mleko owsiane
30 ml
3 łyżki stołowe
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 30 ml
Truskawki
150 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
60.50