Bułeczki z truskawkami

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułeczki z truskawkami na blasze
Bułeczki z truskawkami
Bułeczki z truskawkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych wypieków. Są smaczne i szybkie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 45 min
296 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier (40 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Masło (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na bułeczki z truskawkami krok po kroku

W rondelku podgrzej nieco mleko, dodaj drożdże i cukier. Odstaw na 20 minut.

W rondelku roztop masło i wlej je do miski. Dodaj przesianą mąkę, jajka i rozczyn. Ciasto wyrób i odstaw na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko.

Z ciasto wytnij za pomocą szklanki okręgi.

Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w plasterki.

Na środek każdej bułeczki nałóż owoce i zawiń brzegi do środka.

Bułeczki poukładaj na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia i odłóż na 30 - 45 minut.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na bułeczki z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat bułeczek z truskawkami

Bułeczki z truskawkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych wypieków. Są smaczne i szybkie.

Przepis na bułeczki z truskawkami to doskonała opcja na prosty deser dla dzieci. Powstają z niego najlepsze bułeczki dla dzieci. Wszystkie składniki bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, dlatego jego stworzenie nie jest problematyczne. Głównym składnikiem są oczywiście drożdże. To danie, które idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, ze względu na fantastyczny smak, a także elegancką prezentację. Jednak będą również wspaniałym wyborem na co dzień, gdyż łatwo je przygotować w swoim domu. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto chce przygotować smaczne wypieki bez nadmiernego komplikowania. Wykorzystuje się do nich świeże truskawki, jednak równie dobrze można sięgnąć po te mrożone. Bułeczki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki z truskawkami, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis doskonale się sprawdzi. Całość robi się ze świeżymi truskawkami, dzięki temu to dobre rozwiązanie na lato. Są smaczne, puszyste i bardzo miękkie. Całe wypełnione owocami. Mają wspaniały smak i bardzo puszystą strukturę. Sprawdzą się idealnie dla każdego, kto kocha domowe słodkie wypieki. Są bardzo tanie, więc spokojnie zmieszczą się nawet w studenckim budżecie. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie sugerowanymi owocami są truskawki, to nie są to jedyne, które świetnie się sprawdzą. Idealnym wyborem będą również borówki, maliny, czy nawet śliwki. Dzięki temu to ciasto jest naprawdę uniwersalne. Te bułeczki wspaniale sprawdzą się nawet na drugie śniadanie, gdyż są lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.

Alergeny w bułeczkach z truskawkami

Lista alergenów dla bułeczek z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bułeczek z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
211.66
296.32
Białko (g)
7.06
9.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
32.14
44.99
Węglowodany przyswajalne (g)
31.40
43.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
6.40
8.96
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
6.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.09
2.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Tiamina (mg)
0.40
0.56
Ryboflawina (mg)
0.25
0.35
Niacyna (mg)
2.73
3.82
Foliany (µg (mcg))
79.12
110.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
20.63
28.88
Potas (mg)
141.60
198.24
Wapń (mg)
39.78
55.69
Fosfor (mg)
93.00
130.20
Magnez (mg)
20.45
28.63
Żelazo (mg)
2.29
3.21
Cynk (mg)
0.81
1.13
Miedź (mg)
0.09
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek z truskawkami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek z truskawkami

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
30.00