Domowe bułki

Opublikowano: 09.02.2022 r., 18:49 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże bułki na drewnianym stole
Domowe bułki
Wypróbuj przepis na najlepsze domowe bułki. Pyszne, puszyste bułki z chrupiącą skórką są idealnym dodatkiem do różnych dań, a także stanowią podstawę wyśmienitych kanapek.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie 15 min
218 kcal
Kcal w porcji
56 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki (400 g)
  • Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
  • Sól - 0,5 łyżeczki (3 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na domowe bułki krok po kroku

Wszystkie składniki przełóż do miski.

Dodaj 1 szklankę ciepłej wody.

Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 bułeczek.

Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni C.

Jak oceniasz przepis na domowe bułki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat domowych bułek

Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Domowe bułki są fantastycznym pieczywem, które wykonasz samodzielnie. Chrupiące, a zarazem puszyste bułki pszenne są dobrą bazą zdrowych kanapek, ale także mogą stanowić dodatek do różnych dań. Na drugi dzień przygotujesz z nich pyszne grzanki i tosty, świetnie sprawdzą się jako podstawa bruschetty czy zgrzewanych kanapek typu panini. Smaczne, swojskie bułki idealnie dopełni domowa wędlina, domowy pasztet czy różnego rodzaju pasty kanapkowe, na które przepisy znajdziesz na naszej stronie. Przepis na domowe bułki jest bardzo łatwy, wymaga trochę czasu aby ciasto odpowiednio urosło, ale nie wymaga to dużego zaangażowania z Twojej strony. Jak upiec oraz jak zrobić bułki domowe dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Prosty przepis na domowej roboty pieczywo sprawi, że zaczniesz je wykonywać regularnie. Szybkie bułki sprawdzą się idealnie na śniadanie, możesz je także przygotować z pomocą dzieci.

Alergeny w domowych bułkach

Lista alergenów dla domowych bułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze domowych bułek

na 100g gotowej potrawy

Domowe bułki są fajną propozycją domowego pieczywa. Podawaj je ze zdrowymi dodatkami aby stworzyć pyszne i zdrowe danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kcal)
389.57
218.16
Białko (g)
13.83
7.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany (g)
67.76
37.95
Węglowodany przyswajalne (g)
67.33
37.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz (g)
7.17
4.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
1.10
Tłuszcze nienasycone (g)
5.21
2.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
1.05
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.47
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.69
3.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
171.38
95.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód (mg)
271.79
152.20
Potas (mg)
132.51
74.21
Wapń (mg)
18.16
10.17
Fosfor (mg)
124.56
69.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.97
19.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.15
2.89
Cynk (mg)
1.11
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.70
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny domowych bułek 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania domowych bułek

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Sól
3 g
0,5 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
12.50