Przepis na ślimaki cynamonowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, wałek

W rondelku roztop 80 g masła.

Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami. Następnie dodaj resztę składników (użyj tylko 50 g cukru, reszta jest potrzebna później), wraz z roztopionym masłem i wyrób.

Uformuj z niego kulę i przykryj ręcznikiem kuchennym, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotuj cukier cynamonowy: roztop 80 g masła, a następnie zmieszaj go z 200 g cukru i cynamonem. Ostudź.

Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o grubości 3 cm.

Przygotowany prostokąt posmaruj roztopionym masłem z cynamonem. Następnie zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.

Ostrym nożem podziel na 10 części.

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Ślimaki cynamonowe podane na kratce z cynamonem w tle.
ślimaki cynamonowe
Koszt przygotowania dania
14.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
425 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Ślimaki cynamonowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ślimakach cynamonowych

Ślimaki cynamonowe to doskonały pomysł na pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom korzennych przypraw. To bułeczki kruche i aromatyczne. Te z przepisu są po prostu najlepsze. To najlepsze bułki dla miłośników prostych słodkości. Bułeczki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Te bułeczki wspaniale sprawdzą się nawet na drugie śniadanie, gdyż są lekkie, ale wypełnione owocami po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery.

Przepis na ślimaki cynamonowe to dobre rozwiązanie na pyszne bułeczki z cynamonem. Wspaniale sprawdzą się do kawy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ślimaki cynamonowe, by były smaczne, proste i szybkie, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te skandynawskie bułeczki drożdżowe będą dobrą opcją na podwieczorek i deser. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. Do ich stworzenia potrzeba tylko odrobinę czasu i cierpliwości, jednak zdecydowanie są tego warte. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć całość może wydawać się pracochłonna i skomplikowana, to tylko pozory. Tak naprawdę z wykonaniem tego deseru poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Są one proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. To dobre rozwiązanie nawet dla dzieci, gdyż są słodkie, ale bardzo delikatne i puszyste. Całość jest bardzo prosta, więc będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących osób. Te bułeczki można zrobić w kilka chwil, więc przepis sprawdzi się nawet dla zabieganych. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, bułki nie będą tak puszyste i smaczne.

Wartości odżywcze ślimaków cynamonowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(121g)
Energia (kalorie)
351.50 kcal
425.31 kcal
Białko
7.98 g
9.65 g

Węglowodany w ślimakach cynamonowych

Na 100g
Na porcję
(121g)
Węglowodany
53.90 g
65.22 g
Węglowodany przyswajalne
51.94 g
62.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(121g)
Tłuszcz
12.57 g
15.21 g
Tłuszcze nasycone
8.50 g
10.29 g
Tłuszcze nienasycone
4.07 g
4.92 g

Witaminy w przepisie na ślimaki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(121g)
Witamina B6
0.07 mg
0.09 mg
Tiamina
0.49 mg
0.60 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.34 mg
Niacyna
3.09 mg
3.74 mg
Foliany
83.68 µg (mcg)
101.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ślimaki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(121g)
Sód
21.22 mg
25.68 mg
Potas
109.56 mg
132.56 mg
Wapń
64.71 mg
78.30 mg
Fosfor
91.80 mg
111.08 mg
Magnez
19.94 mg
24.13 mg
Żelazo
2.74 mg
3.31 mg
Cynk
0.74 mg
0.90 mg
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaków cynamonowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ślimakach cynamonowych

Lista alergenów dla ślimaków cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ślimaków cynamonowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Masło
160 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Mleko 2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cynamon
40 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 40 g
Koszt składników
25.90
Jak oceniasz przepis na ślimaki cynamonowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób