Parowańce

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie kluski parowe
Parowańce
Parowańce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Parowańce najlepiej smakują podane na ciepło z dodatkiem sosów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie na parze 20 min
215 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko, miska

Przepis na parowańce krok po kroku

Przygotuj rozczyn: do miseczki wlej pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Następnie pozostaw do wyrośnięcia.

Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wybij jajka, wlej pozostałe mleko oraz rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj.

Masę na parowańce posyp po wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Dłonie oprósz mąką, urywaj po kawałku wyrośniętego ciasta i formuj z niego kulę. Każdy parowaniec posyp mąką.

W dużym garnku zagotuj wodę.

Na garnek nałóż sitko i układaj na nim po dwa parowańce (garnek przykryj pokrywką lub miską, tak, aby nie przygnieść bułeczek).

Parowańce gotuje na parze (woda w garnku powinna cały czas wrzeć) przez około 7 minut.

Po tym czasie parowańce wyciągnij i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na parowańce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat parowańców

Parowańce to doskonały pomysł na dodatek na obiad, na śniadanie lub na kolację. Parowańce można przygotować również z dodatkiem owoców na słodko. Smaczne bułeczki na parze doskonale smakują jako dodatek do gulaszu. Sprawdzony przepis na parowańce jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bułeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, drożdże, cukier, mleko spożywcze oraz sól. Produkty te dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić parowańce? Przygotuj rozczyn: do miseczki wlej pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki, dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Następnie pozostaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli, wybij jajka, wlej pozostałe mleko oraz rozczyn. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę na parowańce posyp po wierzchu mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Dłonie oprósz mąką, urywaj po kawałku wyrośniętego ciasta i formuj z niego kulę. Każdy parowaniec posyp mąką. W dużym garnku zagotuj wodę. Na garnek nałóż sitko i układaj na nim po dwa parowańce (garnek przykryj pokrywką lub miską, tak, aby nie przygnieść bułeczek). Parowańce gotuje na parze (woda w garnku powinna cały czas wrzeć) przez około 7 minut.

Potrawy z wykorzystaniem jajek są doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Jajka są bowiem źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne składniki mineralne do których możemy zaliczyć wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk.

Podsumowując najlepsze parowańce to doskonały dodatek do wielu potraw. Doskonale smakują zarówno na słono jak i na słodko. Ciasto na parowańce przygotowuje się z zaczynu drożdżowego oraz mąki, jajek, mleka i odrobiny soli. Parowańce są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło.

Alergeny w parowańcach

Lista alergenów dla parowańców przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze parowańców

na 100g gotowej potrawy

Parowańce to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Parowańce są dobrym źródłem węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
239.44
215.50
Białko (g)
10.53
9.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
43.66
39.29
Węglowodany przyswajalne (g)
43.22
38.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
2.63
2.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.79
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
0.84
0.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Tiamina (mg)
0.63
0.57
Ryboflawina (mg)
0.39
0.35
Niacyna (mg)
4.23
3.80
Foliany (µg (mcg))
126.26
113.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
30.53
27.47
Potas (mg)
159.70
143.73
Wapń (mg)
51.75
46.58
Fosfor (mg)
135.84
122.25
Magnez (mg)
26.10
23.49
Żelazo (mg)
3.37
3.03
Cynk (mg)
1.37
1.24
Miedź (mg)
0.12
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny parowańców 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parowańców

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Koszt składników
15.00