Bułki z budyniem

Opublikowano: 09.12.2021 r., 15:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bułki z budyniem
Bułki z budyniem
Słodkie bułki z budyniem znane, także jako drożdżówki to idealna przekąska na słodko w ciągu dnia lub deser do ciepłej aromatycznej kawy.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 15 min
146 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Drożdże świeże 1 kawałek (30 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (80 g)
  • Masło 1/5 kostki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na bułki z budyniem krok po kroku

Do miski wsyp 3 łyżki mąki, drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka (delikatnie podgrzanego).

Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w misce przykrytej bawełnianym ręcznikiem na 30 minut.

Do miski wsyp mąkę, wlej rozpuszczone i ostudzone masło, dodaj szczyptę soli i cukier.

Następnie dodaj zaczyn i dokładnie wymieszaj.

Dodaj szklankę mleka i jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby ciasto nie miało grudek.

Odstaw ciasto drożdżowe na 40 minut do wyrośnięcia.

Drugą szklankę mleka wlej do garnka i delikatnie podgrzej, dodaj budyń w proszku, gotuj do momentu, aż budyń zgęstnieje.

Odstaw budyń do ostygnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformuj 20 w miarę równych placków i ułóż na blasze do pieczenia.

Na każdą dodaj odrobinę budyniu i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na bułki z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bułek z budyniem

Bułki z budyniem, w niektórych regionach Polski znane, także jako drożdżówki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.

Przepis na bułki z budyniem nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.

Zatem jak zrobić bułki z budyniem, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże - mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz, nasze bułeczki będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło i budyń. Wybierz budyń o dowolnym smaku, jednak najbardziej pasuje tutaj budyń waniliowy.

Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.

W tym momencie przygotujemy masę budyniową. Wystarczy, że do garnka wlejesz szklankę mleka i delikatnie podgrzejesz. Po chwili dodaj budyń w proszku, cały czas mieszając. W momencie, gdy budyń zgęstnieje, ściągnij go z ognia i pozostawi do ostygnięcia. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego uformuj równe placki o grubości 1 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Na każdy kawałek ciasta dodaj odrobinę budyniu i upiecz w piekarniku. Po 15 minutach nasze pyszne drożdżówki gotowe. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Z mojego przepisu wychodzi około 20 bułek z budyniem.

Alergeny w bułkach z budyniem

Lista alergenów dla bułek z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bułek z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz zamienić ciasto drożdżowe na francuskie. Wystarczy, że skorzystasz z kupnej wersji, pamiętaj jednak, że ciasto francuskie jest bardziej kaloryczne niż drożdżowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
243.49
146.10
Białko (g)
7.54
4.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
42.59
25.55
Węglowodany przyswajalne (g)
42.38
25.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
5.02
3.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.44
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
1.58
0.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.04
Tiamina (mg)
0.41
0.24
Ryboflawina (mg)
0.27
0.16
Niacyna (mg)
2.66
1.60
Foliany (µg (mcg))
73.38
44.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
62.53
37.52
Potas (mg)
128.50
77.10
Wapń (mg)
58.03
34.82
Fosfor (mg)
105.18
63.11
Magnez (mg)
19.05
11.43
Żelazo (mg)
2.21
1.32
Cynk (mg)
0.86
0.51
Miedź (mg)
0.08
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z budyniem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek z budyniem

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Drożdże świeże
30 g
1 kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
22.00