Drożdżówki z makiem

Opublikowano: 25.04.2022 r., 19:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
drożdżówki z makiem
Drożdżówki z makiem
Drożdżowka to pomysł na szybką i słodką przekąskę, przepis na ciasto jest uniwersalny, a o nadzieniu lub dodatkach zadecyduj sam.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
308 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (500 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (200 ml)
  • Drożdże świeże 1 kawałek (40 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (120 g)
  • Masa makowa 1 puszka (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na drożdżówki z makiem krok po kroku

Drożdże wymieszaj z odrobiną mąki, ciepłym mlekiem i odrobiną cukru.

Odstaw zaczyn na 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie dodaj resztę produktów oprócz maku i wyrób ciasto, ponownie odstaw na 30 minut.

Jajko ubijaj do uzyskania gęstej piany i połącz z masą makową.

Ciasto rozwałkuj na stolnicy i dodaj warstwę maku.

Zawiń całość w rulon i przekrój w paski o grubości 3-4 cm.

Przełóż drożdżówki na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na drożdżówki z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat drożdżówek z makiem

Drożdżówki z makiem, w niektórych regionach Polski znane, także jako słodkie bułki to świetny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę.

Przepis na drożdżówki z makiem nie jest trudny w przygotowaniu, ale wymaga czasu, ponieważ powstają one z ciasta drożdżowego. A każdy z nas wie, że ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje chwili do wyrośnięcia.

Zatem, jak zrobić drożdżówki z makiem, które pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci, dla których będzie to świetna przekąska do szkoły. Do ich przygotowania będziemy potrzebować: mąkę pszenną, cukier, drożdże — mogą to być drożdże świeże lub drożdże typu instant. Obojętnie, których użyjesz nasz bułeczki, będą dobre. Dodatkowo będziesz potrzebować mleko, jajka, masło, mak. Idealnie sprawdzi się tutaj mak z puszki. Z tych kilku składników powstaną pyszne, domowe łakocie. Zaczniemy od przygotowania zaczynu. Wystarczy, że do miski wsypiesz trzy łyżki mąki, dodasz drożdże, łyżkę cukru i odrobinę mleka. Najlepiej, jeśli mleko będzie delikatnie podgrzane. Zaczyn dokładnie wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 30 minut. W tym czasie do osobnej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier, a następnie dodaj wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj szklankę mleka i wbij jajka, ugnieć ciasto w rękach tak, aby nie miało grudek. Pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia. Jeśli masz możliwość postaw je w ciepłym miejscu np. na nasłonecznionym parapecie lub w pobliżu kuchenki.

W tym momencie przygotujemy makowy farsz. Wystarczy, że jedno jajko ubijesz do uzyskania piany, a następnie wymieszasz z makiem. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego zrób rulon, posmaruj makiem i potnij na równe paski o grubości 3-4 cm i ułóż na blasze do pieczenia. Po 15 minutach nasze bułeczki drożdżowe z rabarbarem. Gdy ostygną, polej je odrobiną lukru. Będą idealne na śniadanie, na słodko lub przekąskę. Nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Skoro już wiesz jak upiec najlepsze, domowe łakocie, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj je dla dzieci i nie tylko.

Alergeny w drożdżówkach z makiem

Lista alergenów dla drożdżówek z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • masa makowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze drożdżówek z makiem

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówki możesz przygotować z dowolnymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
308.46
308.46
Białko (g)
8.22
8.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
48.21
48.21
Węglowodany przyswajalne (g)
46.53
46.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.76
9.76
Tłuszcze nasycone (g)
7.34
7.34
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
2.42
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.37
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
2.50
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
73.68
73.68
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
41.15
41.15
Potas (mg)
94.92
94.92
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.34
124.34
Fosfor (mg)
85.97
85.97
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.82
15.82
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.83
2.83
Cynk (mg)
0.81
0.81
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z makiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówek z makiem

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Drożdże świeże
40 g
1 kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
120 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Masa makowa
400 g
1 puszka
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 400 g
Koszt składników
30.00