Drożdżówki

drożdżówki

Drożdżówki popularne są w całej Polsce. Nasi rodacy chętnie przyrządzają je m.in. z kruszonką, a także lukrem na wierzchu. Drożdżówki wypiekane są również z nadzieniem w postaci dżemu, marmolady czy kremu czekoladowego. Lubimy jeść je z owocami. Wypieki chętnie spożywamy jako pierwsze lub drugie śniadanie. Często też zabieramy drożdżówki do pracy lub dajemy dzieciom do szkoły. Bułki drożdżowe stały się tak popularne w naszym kraju, że bez problemu zakupić je można niemal w każdej cukierni. Wiele osób wciąż wypieka je samodzielnie w domu.

Drożdżówki – nasze proste przepisy na pyszne domowe drożdżówki

Drożdżówki są niezwykle popularne w naszym kraju. Niektórzy uważają je za najlepsze na śniadanie. Ciasto na drożdżówki jest dość proste do przygotowania. Wielu ludzi wypieka więc domowe drożdżówki np. z owocami i dżemem. Są pyszne, pożywne i dość łatwe do upieczenia w domu. Jak zrobić drożdżówki? Sprawdź najlepsze przepisy na drożdżówki.

Pomysły na drożdżówki – jak zrobić smaczne domowe drożdżówki?

Drożdżówki w domu – lepsze niż z cukierni?

Drożdżówki są niezwykle specyficznymi wypiekami. Powinny być maślane i niezbyt słodkie. Z kolei ciasto na drożdżówki musi być wilgotne. Do wzorcowej bułki o dziwo nie dodaje się np. dżemów z owocami – jedynie świeże kawałki owoców. Dopuszczalne są też owoce mrożone, np. w formie musu. W dzisiejszych czasach większość ludzi odchodzi jednak od klasycznej formy drożdżowych bułek. Wiele sklepów sprzedających drożdżówki na masę rezygnuje nawet z porządnego nadzienia. Zamiast dużej ilości owoców czy chociażby marmolady, w środku ledwo skrywa się jakaś masa. Bułki bywają suche i oblepione słodką polewą. Niektóre są przesadnie słodkie, a więc kaloryczne. Pozbawione są również wartości odżywczych. Proste przepisy odchodzą w niepamięć. A szkoda, bo ciasto drożdżowe jest naprawdę łatwe do przyrządzenia. Składa się z mąki, drożdży, mleka, cukru, jajek i masła. W środku z kolei powinno znaleźć się nadzienie.

Najgorsze są bułki drożdżowe, które pakuje się hermetycznie. Właśnie w takich bułkach znajdują się szkodliwe składniki wydłużające świeżość wypieków. Teoretycznie – bo produkty nie są świeże jak wyjęte z pieca np. w renomowanej cukierni. Znajdują się w nich regulatory kwasowości, aromaty, konserwanty, barwniki oraz substancje zagęszczające. Oczywiście nie są to składniki choćby nawiązujące do oryginalnych, które wymieniliśmy w pierwszej części tekstu. Sklepy idą dziś na łatwiznę. Przyrządzanie ciasta drożdżowego dla ludzi kupujących w markecie zajęłoby zbyt dużo czasu. W tym czasie można przecież sprzedać hurtową wręcz ilość towaru. Właśnie dlatego lepiej zrezygnować z kupowania w markecie i postawić na pieczenie drożdżówek w zaciszu własnego mieszkania. Będą znacznie smaczniejsze, pożywniejsze i zdrowsze niż sklepowe.

Z czego powinno się robić pyszne bułki drożdżowe?

Ciasto drożdżowe jest bardzo proste, jeśli chodzi o skład. Najważniejszą częścią jest mąka. Najlepsza jest pszenna typ 550, która powinna być świeża i sucha. Aby drożdżówki wyszły smaczne, trzeba wcześniej przesiać mąkę przez sito. W ten sposób można ją napowietrzyć. Następnym ważnym składnikiem są drożdże – pełnią równie ważną część ciasta na drożdżówki. Drożdże mają za zadanie spulchnić bułki drożdżowe. Doprowadzają do fermentacji i sprawiają, że ciasto rośnie. W sklepach można kupić każde drożdże – zarówno świeże, jak i suszone. Najprościej pracuje się jednak z drożdżami suszonymi. Wystarczy zmieszać je z pozostałymi składnikami, aby stworzyć naprawdę pyszne drożdżówki.

Nie możesz zapominać również o mleku – chyba że wolisz wodę, bo też nadaje się do zrobienia domowych drożdżówek. Bardzo ważne jest także używanie masła, które odpowiada za lepszy smak bułeczek drożdżowych. Aby drożdżówki wyszły jak najlepsze, potrzeba dobrej jakości tłuszczu – a takim jest właśnie masło. To właśnie masło sprawia, że bułeczki drożdżowe mają piękny smak i zapach. Musisz pamiętać jednak o bardzo ważnej kwestii – masło powinno być roztopione, ale niezbyt ciepłe. Jeśli będzie za ciepłe, ciasto może wcale nie wyrosnąć. Do ciasta drożdżowego obowiązkowo dodaj cukier – może być albo biały, albo brązowy. Jeśli masz ochotę, możesz też zastąpić go miodem, glukozą, fruktozą lub melasą. Nie przesadzaj jednak ze zbyt dużą ilością cukru. Może to bowiem doprowadzić do zatrzymania fermentacji drożdży.

Jak zrobić ciasto na drożdżówki?

Istnieje kilka sposobów na to, jak zrobić ciasto na drożdżówki. Warto np. połączyć ze sobą wszystkie składniki i zostawić ciasto, aż samodzielnie wyrośnie. Gdy zwiększy objętość, wstawia się je do piekarnika i wyrabia bułeczki. Drugi sposób polega na przygotowaniu rozczynu z mąki, mleka, cukru i drożdży. Następnie łączy się te składniki z innymi na ciasto, gdy ono już wyrośnie. Można też przyrządzić ciasto poprzez zaparzenie go. Część mąki należy zaparzyć gorącym mlekiem. Gdy ciasto przestygnie, dodaje się do niego drożdże oraz cukier. Po wyrośnięciu rozczyn miesza się z resztą składników na ciasto. Pamiętaj jedynie o tym, że w trakcie wyrabiania ciasta na drożdżówki powinieneś przestrzegaćkilku zasad:

  • Rozczyn do ciasta odstawiaj zawsze do ciepłego miejsca. Dzięki temu zacznie parować i podwoi swoją objętość. Możesz połączyć go wówczas z innymi składnikami na ciasto.
  • Gdy prawidłowo wyrobisz ciasto, bez problemu będzie odchodzić od ręki i miski. Po naciśnięciu palcem powinno jednak wracać do swojej pierwotnej formy.
  • Przykryj ciasto bawełnianą ściereczką, gdy będzie już gotowe. Odstaw je później do możliwie ciepłego miejsca. Następnie zadbaj o to, aby w międzyczasie go nie przenosić, nie poruszać i nie narażać na zimne podmuchy wiatru. Wyrastanie ciasta może potrwać nawet do kilku godzin. Gdy to już się wydarzy, możesz ponownie je zagnieść i uformować, po czym odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Przed wstawieniem ciasta do piekarnika możesz posmarować je np. żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Dzięki temu drożdżówka po upieczeniu będzie mieć śliczny kolor i zacznie się niesamowicie błyszczeć.
  • Nie wyciągaj ciasta zaraz po upieczeniu. Jeśli różnica temperatur będzie zbyt duża, ciasto może opaść.
  • Drożdże na domowe drożdżówki zawsze powinny być świeże. Zadbaj o to, aby w rozczynie nie było zbyt dużej ilości cukru. Ciasto nie może być również za twarde.
  • Nie korzystaj ze zbyt wielu dodatków do ciasta drożdżowego. Nie używaj też za dużej ilości masła. Staraj się piec ciasto w odpowiedniej temperaturze, aby prawidłowo wyrosło. Nie może być ani za wysoka (bo pęknie), ani za niska (bo będzie surowe).
  • Ciasto kruszy się po upieczeniu? Najprawdopodobniej za długo je przetrzymałeś. Mogło też nie zostać prawidłowo wyrobione, np. użyłeś za dużo mąki czy za słabo je zagniatałeś. Przez zbyt dużą ilość mąki drożdżówki mogą też nie być przyjemnie puszyste.
  • Jeśli zamiast mleka użyjesz wody, ciasto na drożdżówki nie będzie tak samo rumiane.
  • Co zrobić, aby ciasto drożdżowe nie pękało? Najlepiej nie wkładać go zbyt szybko do piekarnika. Powinieneś uważać również na pieczenie go w odpowiedniej temperaturze. Ciasto nie może za szybko wystygnąć, bo będzie niesmaczne.

Jak zrobić drożdżówki? Proste przepisy i ciekawe pomysły na drożdżówki

Drożdżówki z budyniem – pyszne domowe wypieki

Jeśli masz ochotę na smaczny i słodki deser, możesz spróbować upiec domowe drożdżówki. Gotowe z marketu nie są tak smaczne i pożywne, jak własnoręcznie przygotowane bułeczki. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, aby upiec niesamowicie miękkie, pyszne i pożywne drożdżówki. Doskonale smakują z budyniem waniliowym, który podkreśla smak bułeczek. Ciasto na drożdżówki jest proste do przygotowania. Nawet amator cukiernictwa nie powinien mieć większego problemu z jego zrobieniem. Do przyrządzenia drożdżówek należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, cukier, mleko 2%, świeże drożdże, masło, budyń waniliowy w proszku, cukier waniliowy, cukier puder oraz jajka.

Najpierw starannie pokrusz drożdże i wsyp do miski. Zmieszaj z mąką, ciepłym mlekiem i cukrem. Całość wymieszaj i odstaw na ok. 20 minut, aby składniki się ze sobą połączyły. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę z mlekiem i cukrem. Powoli wlej rozczyn do środka, mieszając drewnianą łyżką. Do środka wbij jajko, po czym ręcznie wyrób ciasto. Dodaj posiekane masło i porządnie zagnieć składniki – w ten sposób powstanie jednolite ciasto. Nakryj je ścierką i odczekaj ok. 60 minut, aż wyrośnie. Do rondelka wlej mleko, następnie zagotuj i dodaj budyń oraz cukier. Ostrożnie zmieszaj składniki – postaraj się, żeby nie powstały grudki. Wymieszaj masło z cukrem i mąką w osobnej misce. Zawiń tak przygotowaną masę w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto drożdżowe podziel na kilkanaście kawałków tej samej wielkości. Zrób w nich zagłębienia, które następnie wypełnić możesz budyniem waniliowym. Z wierzchu udekoruj bułeczki kruszonką. Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wrzuć na 20 minut do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 st. C.

Chcesz zjeść pyszne śniadanie albo deser? Właśnie w takich chwilach doskonale sprawdza się przepis na domowe drożdżówki z budyniem waniliowym. To znacznie pożywniejsze wypieki niż te hermetycznie pakowane z marketów. Bułki drożdżowe z budyniem są bardzo proste do zrobienia, więc nawet amator gotowania powinien dać sobie z nimi radę. Miłośnicy słodkości na pewno polubią się z przepisem, bo jest łatwy do opanowania. Poza tym domowe drożdżówki to zdrowsza alternatywa dla sklepowych wyrobów więc tym bardziej warto nauczyć się je samodzielnie wypiekać.

Drożdżówki z dżemem – zrób sam, krok po kroku

Drożdżówki z dżemem mogą być znakomitym pomysłem zarówno na słodkie śniadanie, jak i pożywny deser dla całej rodziny. Są apetyczne, puszyste i treściwe. Możesz zabrać je na lunch do pracy albo spakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Drożdżówki bardzo łatwo zrobić samodzielnie – wbrew temu, co czasami można przeczytać w Internecie. Wystarczy trzymać się rozpisanych po kolei kroków w przepisie, aby upiec naprawdę smaczne drożdżówki. Do zrobienia drożdżowych bułek potrzebujesz następujących składników spożywczych: mąka pszenna typ 550, mleko 1,5%, masło, jaja, cukier, drożdże suche i niskosłodzony dżem truskawkowy.

Najpierw przesyp mąkę do miski – wymieszaj z drożdżami i cukrem. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj mleko z masłem do mąki i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj do ciasta dwa jajka z jednym żółtkiem. Drugie żółtko należy zostawić w osobnym naczyniu, aby na końcu posmarować nim bułki drożdżowe. Zagniataj ciasto do momentu, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Proces zagniatania ciasta drożdżowego powinien trwać ok. 10 minut. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca i poczekaj ok. 60 minut, aż wyrośnie. Podziel ciasto na kawałki i każdy z nich rozciągnij na kształt grubego koła. Na każdym kawałku połóż dużą łyżkę niskosłodzonego dżemu truskawkowego. Następnie bardzo ostrożnie zlep końcówki ciasta. Układaj w ten sposób przygotowane drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut, następnie posmaruj bułki żółtkiem zmąconym z mlekiem. Wrzuć drożdżówki na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, spróbuj przygotować drożdżówki z dżemem truskawkowym. To przepyszna propozycja na wiele okazji. Możesz podawać je jako pożywne śniadanie lub deser do kawy. Możesz też poczęstować drożdżówkami gości lub spakować sobie na lunch. Dodatkowo drożdżówki możesz zrobić z domową kruszonką – doda słodkości i chrupkości domowym wypiekom. W przepisie jest niskosłodzony dżem truskawkowy, jednak możesz skorzystać z innego ulubionego dżemu. Świetnie spisuje się śliwkowy, wiśniowy oraz porzeczkowy. Przepis jest prosty do odtworzenia, więc nawet amator pieczenia świetnie poradzi sobie z drożdżowymi bułeczkami.

Drożdżówki ze śliwkami – sprawdź, jak zrobić

Zastanawiasz się nad tym, co smacznego zrobić ze świeżych śliwek? Dobrym pomysłem jest upieczenie drożdżówek z nadzieniem śliwkowym. Wypieki tego typu są bardzo miękkie, świeże i niezwykle smaczne. Możesz jeść je na deser, ale też na śniadanie lub lunch. Jeśli chcesz zaskoczyć znajomych, również warto przygotować drożdżówki ze śliwkami. Aby przyrządzić drożdżówki, należy zaopatrzyć się w kilka produktów spożywczych: mąka pszenna typ 450, mleko 3,2%, cukier, masło, świeże drożdże, jajka, świeże śliwki, cukier waniliowy, jajka, sól i cynamon.

Najpierw przygotuj rozczyn z drożdży. W tym celu zmieszaj cukier z ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę i pokruszone drożdże. Następnie odstaw na 15 minut i poczekaj, aż wyrośnie. Gdy rozczyn będzie gotowy, połącz go z mlekiem, cukrem, jajkami oraz solą. Dodaj posiekane masło, po czym wyrób ciasto i odstaw na 1,5 h. Poczekaj do wyrośnięcia. Podziel ciasto na kilkanaście części i uformuj z niego bułki drożdżowe. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Przygotuj śliwki, pozbywając się pestek. Zmieszaj je z cynamonem i cukrem. Po wyrośnięciu drożdżówek rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdej bułeczki zrób miejsce na śliwki. Z pozostałych składników możesz zrobić kruszonkę. Posyp kruszonką bułki drożdżowe. Wstaw drożdżówki do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. na 15 minut.

Drożdżówki ze świeżą śliwką mogą być znakomitym pomysłem nie tylko na słodkie śniadanie, ale też deser do kawy czy przekąskę dla niespodziewanych gości. Bułeczki drożdżowe są banalnie proste do zrobienia. Właśnie dlatego nie powinieneś mieć większych problemów z ich przyrządzeniem. Wykorzystaj śliwki jako nadzienie – zwłaszcza te sezonowe. Owoce mają mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych, dlatego warto z nich skorzystać. Śliwki fantastycznie regulują procesy trawienne, ale też obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają zaparciom. Warto dodawać je do domowych wypieków.

Drożdżówki - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto