Cynamonki

Opublikowano: 06.06.2021 r., 13:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone cynamonki na papierze
Cynamonki
Cynamonki to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Przepis świetnie sprawdzi się na codzień, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
384 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Drożdże świeże (25 g)
  • Mąka ryżowa (500 g)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza, miska

Przepis na cynamonki krok po kroku

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, następnie dodaj 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj 50 gram cukru i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zrób w nich wgłębienie. Następnie wlej pozostałe mleko oraz rozczyn drożdżowy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.

Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy, dodaj jedno jajko i żółtka. Następnie po 5 minutach wyrabiania dodaj połowę masła i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je folią i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.

Pozostałe masło roztop w garnku.

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na placek.

Każdy placek posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu oraz cukru wanilinowego.

Ciasto zwiń w roladkę, którą pokrój w poprzek na 10 plastrów. Plasterki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy).

Jajko roztrzep i posmaruj nim wierzch każdej bułeczki.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz w nim bułeczki przez około 20 minut.

Po tym czasie wyciągnij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na cynamonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat cynamonek

Bułeczki cynamonki świetnie sprawdzą się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przepis na cynamonki domowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Nasze bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego są bezglutenowe. Potrzebne produkty do przygotowania pysznych bułeczek to mleko, drożdże, mąka ryżowa, cukier, jajko, żółtko, masło, sól, cynamon i cukier waniliowy.

Jak zrobić cynamonki drożdżowe? Drożdże rozetrzyj z cukrem, mlekiem i mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski dodaj cukier i szczyptę soli. Następnie wlej mleko i rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy, dodaj jajko i żółtka. Po 5 minutach wyrabiania ciasta dodaj masło i wyrabiaj ciasto ponownie. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 90 minut. Pozostałe masło rozpuść w garnku. Wyrośnięte gotowe ciasto wyrób ponownie do momentu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Ciasto podziel na dwie części i każdą część rozwałkuj na placek. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu i cukru waniliowego. Ciasto zwiń w roladkę i pokrój w plasterki. Plasterki ułóż na papierze do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Cynamon użyty do przygotowania naszych bułeczek jest przyprawą, która posiada wiele właściwości. Jego spożywanie może wykazywać działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne lub przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując cynamonki idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się jako mała, słodka przekąska w ciągu dnia. Idealnie sprawdzą się kiedy spodziewamy się gości lub chcemy zanieść komuś słodki deser. Nasze zawijane z cynamonem bułeczki są w wersji fit i bezglutenowej. Jest to również doskonała alternatywa dla bułek słodkich kupowanych w sklepie - korzystając z naszego przepisu masz pewność jakich składników użyjesz.

Alergeny w cynamonkach

Lista alergenów dla cynamonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze cynamonek

na 100g gotowej potrawy

Cynamon użyty do przygotowania naszych bułeczek jest przyprawą, która posiada wiele właściwości. Jego spożywanie może wykazywać działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne lub przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
320.03
384.03
Białko (g)
5.03
6.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
46.45
55.74
Węglowodany przyswajalne (g)
45.31
54.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
1.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.70
15.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.99
9.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.70
5.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.86
4.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
1.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
96.79
116.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
127.50
153.00
Witamina B6 (mg)
0.23
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.33
Witamina C (mg)
0.04
0.05
Witamina D (µg (mcg))
0.58
0.70
Witamina E (mg)
0.47
0.56
Retinol (µg (mcg))
125.58
150.70
Tiamina (mg)
0.12
0.14
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Niacyna (mg)
1.34
1.61
Foliany (µg (mcg))
27.42
32.90
Beta karoten (µg (mcg))
22.83
27.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
24.36
29.23
Potas (mg)
94.87
113.84
Wapń (mg)
42.49
50.98
Fosfor (mg)
101.33
121.60
Magnez (mg)
19.04
22.84
Żelazo (mg)
0.46
0.56
Cynk (mg)
0.82
0.99
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny cynamonek 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cynamonek

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mąka ryżowa
500 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
30.00