Przepis na cynamonki krok po kroku
- Mleko 2% 250 ml
- Drożdże świeże 25 g
- Mąka ryżowa 500 g
- Cukier 150 g
- Jajko 2 szt.
- Żółtko jajka 2 szt.
- Masło 150 g
Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, następnie dodaj 50 ml ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiej do miski, dodaj 50 gram cukru i szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zrób w nich wgłębienie. Następnie wlej pozostałe mleko oraz rozczyn drożdżowy. Składniki dokładnie wymieszaj przy pomocy łyżki.
Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy, dodaj jedno jajko i żółtka. Następnie po 5 minutach wyrabiania dodaj połowę masła i wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je folią i odstaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe masło roztop w garnku.
Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na stolnicę i wyrabiaj przez około 5 minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na placek.
Każdy placek posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu oraz cukru wanilinowego.
Ciasto zwiń w roladkę, którą pokrój w poprzek na 10 plastrów. Plasterki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstępy).
Jajko roztrzep i posmaruj nim wierzch każdej bułeczki.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz w nim bułeczki przez około 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij bułeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.

(liczba kalorii)
Cynamonki - cechy przepisu
Więcej o cynamonkach
Bułeczki cynamonki świetnie sprawdzą się kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przepis na cynamonki domowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Nasze bułeczki cynamonowe z ciasta drożdżowego są bezglutenowe. Potrzebne produkty do przygotowania pysznych bułeczek to mleko, drożdże, mąka ryżowa, cukier, jajko, żółtko, masło, sól, cynamon i cukier waniliowy.
Jak zrobić cynamonki drożdżowe? Drożdże rozetrzyj z cukrem, mlekiem i mąką. Składniki dokładnie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski dodaj cukier i szczyptę soli. Następnie wlej mleko i rozczyn drożdżowy dokładnie wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto na stolnicy, dodaj jajko i żółtka. Po 5 minutach wyrabiania ciasta dodaj masło i wyrabiaj ciasto ponownie. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 90 minut. Pozostałe masło rozpuść w garnku. Wyrośnięte gotowe ciasto wyrób ponownie do momentu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Ciasto podziel na dwie części i każdą część rozwałkuj na placek. Każdy placek posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cynamonu i cukru waniliowego. Ciasto zwiń w roladkę i pokrój w plasterki. Plasterki ułóż na papierze do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmaruj wierzch bułki. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Cynamon użyty do przygotowania naszych bułeczek jest przyprawą, która posiada wiele właściwości. Jego spożywanie może wykazywać działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne lub przeciwgrzybicze. Dodatkowo cynamon posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli jego spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując cynamonki idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty. Sprawdzą się jako mała, słodka przekąska w ciągu dnia. Idealnie sprawdzą się kiedy spodziewamy się gości lub chcemy zanieść komuś słodki deser. Nasze zawijane z cynamonem bułeczki są w wersji fit i bezglutenowej. Jest to również doskonała alternatywa dla bułek słodkich kupowanych w sklepie - korzystając z naszego przepisu masz pewność jakich składników użyjesz.
Wartości odżywcze cynamonek
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w cynamonkach
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na cynamonki
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na cynamonki
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cynamonkach
Lista alergenów dla cynamonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka