Przepis na ślimaczki cynamonowe krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, lodówka

Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj odrobinę cukru i mąki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i wlej rozczyn.

Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

Dodaj kawałki masła (70 g), jajko i żółtka. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy i podziel na pół.

Masło rozpuść w garnku i zostaw do rozpuszczenia.

Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, posyp odrobiną cynamonu i zawiń w rulon.

Pokrój rulony w 3-4 cm paski i połóż na blaszce do pieczenia.

Upiecz bułeczki cynamonowe w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie domowy lukier.

Na upieczone bułeczki dodaj domowy lukier.

ślimaczki cynamonowe
Ślimaczki cynamonowe
Koszt przygotowania dania
14.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
157 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Ślimaczki cynamonowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ślimaczkach cynamonowych

Ciasto drożdżowe z cynamonem w moim wykonaniu to ślimaczki cynamonowe. Słodkie i pyszne domowe bułeczki to szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.

Są to mini bułeczki na bazie ciasta drożdżowego z cynamonem w środku, a na wierzchu polane lukrem. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser idealnie pasujący do aromatycznej, świeżo palonej kawy. Cynamonowe rollsy sprawdzą się także jako przekąska poza domem, ponieważ przetransportujesz je w prosty sposób. Nie martw się, na drugi dzień będą tak samo dobre, jak w dniu, w którym zostały przygotowane.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ślimaczki cynamonowe, do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mleko, mąka, cukier, drożdże, jajko, masło, cynamon.

W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.

Nie ma znaczenia, na jakie drożdże się zdecydujesz, ważne, aby nasze ciasto pięknie urosło. Wtedy bułeczki cynamonowe będą duże i puszyste.

Dodatkowo możesz przygotować lukier.

Koniecznie postaw na domową wersję, która jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.

Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody lub sokiem z cytryny.

Na końcu, gdy słodka przekąska będzie już gotowa. Polej ją domowym lukrem.

Dokładnie jak zrobić ślimaczki cynamonowe krok po kroku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są dobre nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Wartości odżywcze ślimaczków cynamonowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
315.28 kcal
157.64 kcal
Białko
5.15 g
2.57 g

Węglowodany w ślimaczkach cynamonowych

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
52.14 g
26.07 g
Węglowodany przyswajalne
50.55 g
25.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
0.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
9.84 g
4.92 g
Tłuszcze nasycone
6.28 g
3.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.56 g
1.78 g
Tłuszcze jednonasycone
2.90 g
1.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
0.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
71.61 mg
35.81 mg

Witaminy w przepisie na ślimaczki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
100.84 µg (mcg)
50.42 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina C
1.59 mg
0.80 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
0.20 mg
Retinol
99.05 µg (mcg)
49.52 µg (mcg)
Tiamina
0.41 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.13 mg
Niacyna
2.83 mg
1.41 mg
Foliany
88.90 µg (mcg)
44.45 µg (mcg)
Beta karoten
20.32 µg (mcg)
10.16 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ślimaczki cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
17.56 mg
8.78 mg
Potas
97.49 mg
48.74 mg
Wapń
54.39 mg
27.20 mg
Fosfor
79.23 mg
39.62 mg
Magnez
10.72 mg
5.36 mg
Żelazo
3.14 mg
1.57 mg
Cynk
0.52 mg
0.26 mg
Miedź
0.07 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaczków cynamonowych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ślimaczkach cynamonowych

Lista alergenów dla ślimaczków cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania ślimaczków cynamonowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
5 g
1 łyżeczka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 5 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cynamon
20 g
2 łyżki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
33.40
Jak oceniasz przepis na ślimaczki cynamonowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób