Drożdżówka dla leniwych
- Drożdże świeże - pół kostki (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Cukier (75 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (375 g)
- Śliwki (500 g)
Przepis na drożdżówkę dla leniwych krok po kroku
Jajka wybij do miski i rozbełtaj je.
Do osobnej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, mleko (składników nie mieszaj). Miskę przykryj talerzem i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc.
Następnego dnia śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestkę.
Do czystej miski przesiej mąkę oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Następnie składniki przesyp do miski z zaczynem drożdżowym i dokładnie je wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułóż połówki śliwek.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstudzenia.
Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
- Drożdżówki z jabłkami
- Drożdżówki z serem
- Drożdżówki z rabarbarem
- Drożdżówki z kruszonką
- Drożdżówki z makiem
- Ślimaczki cynamonowe
- Cynamonki
- Drożdżówki ze śliwkami
- Bułeczki z makiem
- Jagodzianki z kruszonką
- Drożdżówki z borówkami
- Kanelbulle
- Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
- Drożdżówki
Więcej informacji na temat drożdżówki dla leniwych
Drożdżówka dla leniwych to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto drożdżowe dla leniwych ze śliwkami warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Placek drożdżowy świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na drożdżówkę dla leniwych nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, jajka, mleko, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, śliwki, sól oraz skórka z cytryny.
A jak zrobić drożdżówkę dla leniwych? Jajka wybij do miski i rozbełtaj je. Do osobnej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, mleko (składników nie mieszaj). Miskę przykryj talerzem i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc. Następnego dnia śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestkę. Do czystej miski przesiej mąkę oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Następnie składniki przesyp do miski z zaczynem drożdżowym i dokładnie je wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułóż połówki śliwek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.
Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Śliwki są owocami stosunkowo niskokalorycznymi, dlatego chętnie włączane są do diet redukcyjnych. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor.
Podsumowując szybka w przygotowaniu babka drożdżowa ze śliwkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Drożdżówkę ze śliwkami warto posypać cukrem pudrem przed podaniem. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w drożdżówce dla leniwych
Lista alergenów dla drożdżówki dla leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze drożdżówki dla leniwych
Drożdżówka dla leniwych to doskonała propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem drożdży oraz śliwek. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.