Drożdżówka dla leniwych

Opublikowano: 17.09.2023 r., 18:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Drożdżówka dla leniwych na drewnianym blacie.
Drożdżówka dla leniwych
Drożdżówka dla leniwych ze śliwkami to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
325 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Drożdże świeże pół kostki (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (125 ml)
  • Cukier (75 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (375 g)
  • Śliwki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko, drewniana łyżka

Przepis na drożdżówkę dla leniwych krok po kroku

Jajka wybij do miski i rozbełtaj je.

Do osobnej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, mleko (składników nie mieszaj). Miskę przykryj talerzem i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc.

Następnego dnia śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestkę.

Do czystej miski przesiej mąkę oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Następnie składniki przesyp do miski z zaczynem drożdżowym i dokładnie je wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułóż połówki śliwek.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstudzenia.

Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na drożdżówkę dla leniwych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,3% osób

Więcej informacji na temat drożdżówki dla leniwych

Drożdżówka dla leniwych to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto drożdżowe dla leniwych ze śliwkami warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Placek drożdżowy świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych. Prosty przepis na drożdżówkę dla leniwych nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże świeże, jajka, mleko, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, śliwki, sól oraz skórka z cytryny.

A jak zrobić drożdżówkę dla leniwych? Jajka wybij do miski i rozbełtaj je. Do osobnej miski pokrusz drożdże, dodaj cukier, szczyptę soli, roztrzepane jajka, olej, mleko (składników nie mieszaj). Miskę przykryj talerzem i pozostaw w temperaturze pokojowej na noc. Następnego dnia śliwki umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestkę. Do czystej miski przesiej mąkę oraz dodaj skórkę startą z jednej cytryny. Następnie składniki przesyp do miski z zaczynem drożdżowym i dokładnie je wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzch ułóż połówki śliwek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wstydzenia. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Śliwki są owocami stosunkowo niskokalorycznymi, dlatego chętnie włączane są do diet redukcyjnych. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych, do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor.

Podsumowując szybka w przygotowaniu babka drożdżowa ze śliwkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Drożdżówkę ze śliwkami warto posypać cukrem pudrem przed podaniem. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w drożdżówce dla leniwych

Lista alergenów dla drożdżówki dla leniwych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze drożdżówki dla leniwych

na 100g gotowej potrawy

Drożdżówka dla leniwych to doskonała propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem drożdży oraz śliwek. Ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
224.65
325.74
Białko (g)
4.08
5.92
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: jajko, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
30.06
43.59
Węglowodany przyswajalne (g)
28.89
41.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
9.83
14.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.31
1.90
Tłuszcze nienasycone (g)
8.52
12.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.99
8.69
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.53
3.67
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.90
41.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
31.55
45.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.24
4.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.48
Witamina E (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.82
37.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
3.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.90
114.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
64.48
93.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
18.65
27.04
Potas (mg)
136.70
198.22
Wapń (mg)
31.61
45.83
Fosfor (mg)
70.17
101.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.65
15.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.15
3.11
Cynk (mg)
0.69
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówki dla leniwych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania drożdżówki dla leniwych

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
375 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 375 g
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
26.30