Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Opublikowano: 02.07.2025 r.
Mąka pszenna, mleko, masło, jajka, cukier i świeże drożdże to główne składniki, które sprawią, że bułeczki drożdżowe z kruszonką staną się miękkie i pyszne. Załóż fartuch, bo zaraz wgryziesz się w najlepsze domowe pieczywo. Te składniki połączone w odpowiednich proporcjach to klucz do idealnych bułeczek!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Masło - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 150 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Wyrób rękami, by miało spójną konsystencję, następnie owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, szczyptę cukru pudru i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- W rondelku roztop masło i zostaw je do ostudzenia.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj masło i rozczyn z drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij jajka z połową szklanki cukru. Następnie dodaj do nich mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło
- Ciasto ponownie wyrób. Następnie rozwałkuj i wytnij szklanką okręgi. Każdy rozpłaszcz w dłoni.
- Kruszonkę wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce. Każdą bułkę posyp kruszonką.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej bułki.
- Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny